Vizes vb: egy góllal, de simán legyőzték a horvátokat, döntősök a spanyolok

ROSKA EMESE BOGLÁRKA (Kvangdzsu))ROSKA EMESE BOGLÁRKA (Kvangdzsu))
Vágólapra másolva!
2019.07.25. 11:00
null
Jokovic (labdával) három gólja kevés volt a taktikus spanyolok ellen (Fotó: Tumbász Hédi – archív)
Csak az utolsó másodpercekben vált szorossá a spanyol–horvát elődöntő a férfi vízilabdázók kvangdzsui világbajnokságán, Spanyolország elképesztő védekezéssel és kapusteljesítménnyel, 6–5-ös győzelemmel fináléba jutott. A spanyolok kiharcolták a jövő évi olimpiai részvételi jogot is. A másik elődöntőben Magyarország Olaszországgal játszik 11.30-as kezdettel.

 

Döntőbe jut a címvédő, vagy a spanyolok újabb esélyest búcsúztatnak?

Nagyjából ez volt a kérdés a spanyol–horvát férfi vízilabda-elődöntő előtt a kvangdzsui világbajnokságon. David Martín alakulata a nyolc között a klasszisaik nélkül is remek szerbeket ütötte el az éremszerzéstől, és bő egy órával később kiderült, a horvátokkal is elbánik.

A kezdeti korántsem eseménytelen fel-le úszkálást a spanyol csapatkapitány Felipe Perrone gólja törte meg, ráadásul Blai Mallarach is értékesített egy előnyt. Úgy tűnt, ezúttal nem potyognak majd égi áldás-ütemben a kiállítások, igaz, a horvátoknak így is akadt egy – végül ki nem használt – kettős előnyük. Mindenesetre mielőtt túlságosan megléptek volna a spanyolok, Maro Jokovic szépített (2–1).

A spanyol védekezés remekül semlegesítette a horvátok nagy lövőit, csupán két gólt engedélyezett a világbajnoknak a második negyed végéig. A horvátoknak nagyon helyezniük kellett a lövéseket a remekül védő Daniel López Pinedo miatt, így egyszer-egyszer a kapufán csattant a kísérlet. Roger Tahull és Alberto Munarríz góljával már 4–1-re is vezettek, ám Javier García közelebb lopta a horvátokat. Az előny megtartásához pedig nagyon kellett, hogy López Pinedo bravúrral megfogja Andelo Setka lövését (4–2).

A harmadik negyed elején aztán kezdett elúszni a horvát hajó, Mallarach fórból, Álvaro Granados ötösből talált be az egyre idegesebb Marko Bijacnak. Az Európa-bajnoki ezüstérmes spanyolokat megdöccenthette volna, hogy a harmadik negyed második felére Sergi Cabanas és Alejandro Bustos is kipontozódott, de ezt a csapatot semmi sem zökkenthette ki a ritmusból, a negyedben lenullázta az ellenfelet (6–2).

Jokovic némi reményt csillantott fel azzal, hogy rögtön a negyedik negyed kezdése után betalált, de a továbbra is nagyon határozott spanyol védekezés López Pinedóval kombinálva megoldhatatlan feladatot jelentett a világbajnoknak. A legvégére egy gólra feljöttek a horvátok, de esélyük sem volt egyenlíteni. Spanyolország 6–5-re győzött, így az Eb-döntő után a vb-fináléba is bejutott – története során hatodszor.

„A világbajnoki döntő kiharcolásánál is boldogabbá tesz, hogy megszereztük az olimpiai kvótát, ez elképesztően fontos volt – nyilatkozott nagy mosollyal, még e sorok írójával is lepacsizva Felipe Perrone.A horvát válogatott a világ legjobb csapata, de a védekezésünkkel semlegesíteni tudtuk a lövőiket. Daniel López Pinedo elképesztő volt, olyan, mint a bor, ahogyan érik, úgy lesz egyre jobb, ő volt a meccs embere. Látták, úgy örültünk a végén, mint a gyerekek, de gyorsan el kell felejteni a sikert, és készülni a döntőre.”

FINA VIZES VB, FÉRFI VÍZILABDA
ELŐDÖNTŐ

Spanyolország–Horvátország 6–5

KÉSŐBB
MAGYARORSZÁG–OLASZORSZÁG 10–12 (4–2, 1–5, 2–2, 3–3)

TOVÁBBI PROGRAM
JÚLIUS 27., SZOMBAT

A 7. HELYÉRT
7.00: Németország–Görögország
AZ 5. HELYÉRT
8.30:
Szerbia–Ausztrália
A 3. HELYÉRT
10.00: Horvátország–MAGYARORSZÁG/Olaszország
DÖNTŐ
11.30: Spanyolország–MAGYARORSZÁG/Olaszország

KORÁBBAN
HELYOSZTÓK
A 11. HELYÉRT
Japán–Dél-Afrika 15–5
A 9. HELYÉRT
Montenegró–Egyesült Államok 14–15
AZ 5–8. HELYÉRT
Szerbia–Németország 12–12 – ötméteresekkel: 5–4
Ausztrália–Görögország 9–8

A Nemzeti Sportot az eseményről tudósítja: Roska Emese Boglárka, Csurka Gergely, Derencsényi István (Kvangdzsu), Kovács Erika (Budapest)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik