Kosárlabda: az NKA Pécs nyerte meg a junior fiúbajnokságot

H. B. utanpotlassport.huH. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.04.28. 19:50
null
A házigazda NKA Pécs otthon tartotta a bajnoki címet a junior fiú kosarasok országos döntőjében, miután a fináléban 16 ponttal legyőzte a címvédő Soproni Sportiskolát.

Mint arról beszámoltunk, a Soproni Sportiskola a Kecskemétet, az NKA Pécs a Budapesti Honvédot legyőzve jutott be a vasárnapi fináléba, az U18-as fiú kosárlabdázók Pécsen rendezett országos döntőjében.

A Carlos Vallejo vezette soproniak – akik az elmúlt két évben egyaránt megnyerték a bajnokságot ebben a korosztályban – nagy elánnal vetették bele magukat az aranycsatába: Flasár Zalán vezérletével villámgyorsan 8–2-re elhúztak. Majd a pécsiek részéről Lukácsi Gábor igyekezett élén járni a pontok terén, ezzel csökkentve a különbséget (11–9). Lukácsi ezután ismét betalált kintről (13–12), viszont a vendégek nem engedték ki a kezükből a vezetést, rendre megtartották minimális fórjukat (18–15), amely aztán az első negyed végére is megmaradt (25–23).

A folytatásban a Bojan Salatics irányította mecsekaljai gárda végérvényesen átvette az irányítást, és Lukácsi mellé Szita Márton, illetve Mezőfi Márk is felzárkózott a pontgyártásban, így a második etap felénél már a pécsiek álltak jobban (30–32), mi több, hamar tíz ponttal elléptek (31–41). Gadácsi Dávid és Kovács Áron próbálta kirángatni a hullámvölgyből a Sopront, és ez hellyel-közzel sikerült is nekik, ugyanis a nagyszünetre hat pontra jöttek fel (39–45). 

A fordulást követően állandósulni látszott az NKA Pécs öt pont körüli előnye (45–50), mígnem a harmadik felvonás kétharmadánál előbb Lukácsi értékesített újabb hármast, majd Mezőfi zsákolt egyet, ezzel megint kétszámjegyűre nőtt a differencia (47–57). A negyedik negyednek 51–62-es hazai vezetésről vágtak neki a felek. A záró szakaszban a Sopron keményen küzdött, mindent megpróbált támadásban, viszont a Rátgéber-alakulatnak erre mindig akadt válasza (58–73).

A végjátékban már nem forgott veszélyben a pécsiek győzelme, akik végül 86–70-ra diadalmaskodtak. 

A mezőny legjobbjaként Flasár Zalán 22 ponttal, 11 lepattanóval és 38-as VAL-mutatóval végzett, míg a győztes oldalon

Szita Márton bizonyult a legjobbnak, aki a mezőny legeredményesebbjeként 25 pontig jutott.

A bronzérmet a Budapesti Honvéd szerezte meg, miután a harmadik helyért a fővárosiak 65–62-re verték a Kecskemétet. A Vasas végzett az ötödik helyen, megelőzve a DEAC-ot, a Szedeákot és a Kaposvárt.

JUNIOR FIÚBAJNOKSÁG, DÖNTŐ
Soproni Sportiskola–NKA Pécs 70–86 (25–23, 14–22, 12–17, 19–24)

(Kiemelt kép forrása: NKA Pécs)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik