Kosárlabda: Laluska Bencének bejött a szegedi visszatérés

H. B. utanpotlassport.huH. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.03.10. 11:26
null
A szegediek 17 éves, korosztályos válogatott kosárlabdázója, Laluska Bence – a korábbi sokszoros kézilabda-válogatott Laluska Balázs fia – két fronton, a Szedeák U18-as és U20-as csapatában is remekel. A tavaly nyáron Debrecenből Szegedre visszatérő fiatal már az NB I/A-csoportban is bemutatkozhatott.

A DEAC-ban eltöltött két esztendőt követően Laluska Bence múlt nyáron visszatért nevelőegyesületéhez, a Szedeákhoz. A klubváltás minden szempontból bevált a fiatalnak, ugyanis a 2006-os születésű reménység bekerült a szegediek felnőtt első osztályú csapatának keretébe – amellett, hogy az U20-as és az U18-as bajnokságban is nagy feladatokat bíztak rá. A fiatal hátvéd pedig élt is a lehetőséggel: az U20-as bajnokságban juniorkorúként 14 pontot átlagol meccsenként, míg a saját korosztályában 16,2 pontjával csapata első számú pontgyárosa. Mindezzel a teljesítményével pedig nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a Tisza-partiak jelenleg vezetik a Fehér rájátszáscsoportot (amely a második legerősebb a Piros csoport mögött), és jó eséllyel pályáznak az U18-as országos döntőbe jutásra – hosszú idő után az első szegedi korosztályos együttesként.

„A tavaly nyári visszatérésemkor egyértelműen az jelentette a legfőbb motivációt, hogy bekerülhettem a nagycsapat keretébe – kezdte az U18-as válogatott Laluska az Utánpótlássportnak. – Az, hogy a nyári felkészülés után a teljes bajnoki évadot is a felnőttekkel tölthetem, az számomra óriási fejlődési lehetőség, hiszen rengeteget tudok tanulni a rutinos játékostársaktól. Hálás vagyok ezért a lehetőségért, igyekszem megszolgálni a bizalmat! A felnőttek közötti tapasztalatszerzés mellett az utánpótlás-bajnokságokban pedig megkaptam a lehetőséget a kibontakozásra, a szezon elejétől fogva az U20-as és az U18-as csapatunkban is vezérszerep hárul rám.

Hatalmas fejlődésen mentem keresztül az elmúlt fél évben: mindenekelőtt a védekezésben javultam a legtöbbet, s ez elsősorban annak köszönhető, hogy a felnőttek között edződöm. Fiatal játékosként először nyilván a védőoldalon kell helytállni, csak ezután jöhet minden más. Mint például a dobás, amelyben szintén jelentőset léptem előre, mind a megfelelő helyzetek kiválasztásában, mind a hatékonyságban. Értelemszerűen a legnagyobb felelősség a saját korosztályomban jut nekem, és úgy érzem, eddig jól is kezelem ezt a terhet, oroszlánrészt tudok vállalni az U18-as csapatunk jó szereplésében  persze ez a kiváló társak nélkül nem sikerülhetne. A nagy közös célunk a nyolcas döntőbe jutás kivívása, eddig jó úton haladunk afelé, hogy ezt elérjük."

Laluska Bence (balon) Forrás: SZTE-Szedeák

A korosztályos bajnokságban mutatott sorozatos jó teljesítményének köszönhetően már a felnőttélvonalban is kiérdemelte a játéklehetőséget.

Mindezek után egy héttel később a Falco otthonában is szóhoz jutottam, ami ugyancsak felejthetetlen élményt jelentett. Sajnos vereséget szenvedtünk, de annak nagyon örültem, hogy ekkor már az első pontjaimat is sikerült megszereznem a felnőtt első osztályban, ráadásul a szombathelyi csarnok egy emblematikus helyszíne a magyar kosárlabdasportnak, szóval ez is különlegessé tette az egészet."

A Laluska név egyébként sem cseng ismeretlenül Szegeden, ugyanis

Bence édesapja nem más, mint a korábbi kiváló kézilabdázó, a 148-szeres válogatott Laluska Balázs.

.

Az egykori remek jobbátlövő nyomdokaiban haladva Bence gyerekként szintén a kézilabdázással kezdte sportkarrierjét, azonban idővel váltott a kosarazásra.

„Természetesen én is kipróbáltam a kézilabdát, mi több, összesen nyolc éven keresztül játszottam, és a Pick Szeged korosztályos csapataiban szerepeltem. Azonban eközben a kosárlabdázás is érdekelt, de eleinte csak hobbi szinten, a barátokkal gyakran eljártunk játszani kedvtelésből. Majd egyszer csak jött a lehetőség, hogy kipróbálhatom magam egy szerbiai kosárlabdatáborban, ami olyan impulzust adott számomra, hogy akkor végleg magával ragadott ez a sportág. Ezután otthon elkezdtem járni a Szedeák edzéseire, úgy, hogy közben ezzel párhuzamosan még kézilabdáztam is a Pickben. Ez az időszak nagyjából fél évig tartott, majd végleg átnyergeltem a kosárra.

Cseppet sem bántam meg a döntését, sőt, mind a mai napig rendkívül hálás vagyok Márkus Attilának, hogy a kezdetekben ilyen gondosan terelgetett az utamon. Valószínűleg, ha más lett volna a nevelőedzőm, jelenleg nem tartana itt a pályafutásom."

(Kiemelt képen: Laluska Bence (középen) Forrás: SZTE-Szedeák)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik