Márciusban Árkovics Bálint jégkorongtréner A hónap utánpótlásedzője

Munkatársunktól  utanpotlassport.huMunkatársunktól utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.04.25. 16:46
null
Ünnepélyes keretek között, a Magyar Sport Házában adták át A hónap utánpótlásedzője márciusi díját az alapító Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria képviselői. A kitüntető cím Árkovics Bálint jégkorongtréneré lett.

A díj harmadik évadának hetedik kiírásában Árkovics Bálint jégkorong-, Kuttor Csaba triatlon- és Márczy Zoltán cselgáncsedző volt a három jelölt. A kuratórium döntése alapján a februári elismerést – és az azzal járó 250 ezer forintot – az Újpesti Jégkorong Akadémia U20-as csapatának vezetőedzője, az U15-ös válogatott szövetségi edzője vehette át.

Árkovics játékos-pályafutása végeztével 2013-ban kezdett el edzősködni Székesfehérváron. Eleinte a legkisebbekkel, az U8-as korosztályú gyerekekkel foglalkozott, majd évről évre feljebb és feljebb lépdelt a ranglétrán, és idővel már az U14-eseket irányította, 2020-tól pedig a fővárosban, az Újpestnél folytatta edzői karrierjét.

A lila-fehéreknél töltött első évében az U16-os csapat másodedzője volt, a második szezontól már vezetőedzőként folytatta, és egymás után két bajnoki címet is nyert a serdülőcsapattal.

A márciusi győztes, Árkovics Bálint Fotó: Mura László

Tavaly nyáron az újpestiek U20-as, vagyis junioregyüttesének élére került, és velük folytatta sikeres szériáját. Klubedzői feladatai mellett 2015 óta az utánpótlás-válogatottak (U15-ös és U14-es korosztály) mellett is tevékenykedik szövetségi edzőként. Legismertebb tanítványai közül kiemelendő Szabó Rácz Maxim, Laskawy Ferenc, Szongoth Domán és Schmidt Ágoston – mindannyian korosztályos válogatottak; előbbi kettő már rendszeresen játszik az Újpest élvonalbeli felnőttcsapatában, míg utóbbiak Finnországban légióskodnak. Az újpesti U20-as csapat élén jelenleg 28-30 fiatallal foglalkozik.

Márciusban legjobb magyar csapatként az Újpest egészen a döntőig menetelt az U20-as osztrák bajnokságban, majd a bajnoki címet is megszerezte.

A csupán 30 esztendős Árkovics tanítványai a rájátszás negyeddöntőjében a Budapest Jégkorong Akadémia, az elődöntőben a ferlachi Nordic Hockey Academy csapatán jutottak túl, a fináléban a linzi Eishockey Akademie Oberösterreich együttese várt rájuk. A döntő nem indult jól a lila-fehéreknek: hazai pályán elbukták a három győzelemig tartó párharc első két meccsét, ezután viszont bravúros teljesítménnyel idegenben megnyerték a harmadik és a negyedik összecsapást is. Jöhetett a mindent eldöntő ötödik mérkőzés, újra Újpesten. A 3–3-ra végződő hatvan perc után a hosszabbításban sem tudtak döntésre jutni a felek, így szétlövésben dőlt el a bajnoki cím sorsa, méghozzá drámai körülmények között az Újpest javára, amely ezzel kétmeccses hátrányból fordított, és lett U20-as osztrák bajnok. A siker értékét növeli, hogy az UTE első alkalommal nyerte meg az osztrák-magyar közös juniorligát.

A díjátadón a Magyar Edzők Társaságát Molnár Zoltán elnök, a Porsche Hungariát Németh János, a Skoda márkaigazgatója, az Utanpotlassport.hu-t Bruckner Gábor főszerkesztő képviselte; mellettük a korábbi 225-szörös válogatott hokis, Ancsin János, az UTE jégkorongszakosztáyának szakmai igazgatója méltatta a díjazottat, és megjelent Árkovics tanítványa, az újpesti U20-as együttes csapatkapitánya, Polónyi Kristóf is.

Molnár Zoltán kiemelte, hogy az utóbbi időben egyre több figyelem vetül az utánpótlásban dolgozó szakemberekre, és külön öröm, ha egy olyan edző ér el figyelemre méltó sikereket, aki egészen fiatalon kezdte a szakmát, és még mindig csak 30 éves.

Németh János a Skoda márka és a jégkorong nagy múltra visszatekintő kapcsolatáról beszélt, Ancsin János pedig felidézte, hogy annak ő idején ő maga kereste meg a Székesfehérváron dolgozó Árkovicsot, „igazoljon” Újpestre edzőnek.

Balról: Bruckner Gábor, Polónyi Kristóf, Árkovics Bálint, Ancsin János, Németh János, Molnár Zoltán Fotó: Mura László

A tanítvány, Polónyi Kristóf ifjú mestere erényei közül arra hívta fel a figyelmet, hogy a lelkiismeretessége példaértékű. „Gyakran előfordul, hogy késő este még meccset játszunk, kora reggel pedig már az éjjel készre vágott videót elemzi a csapatnak. Mindezen túlmenően a pályán kívüli életünket is követi, bármilyen magánéleti kérdéssel, problémával nyugodt szívvel fordulhatunk hozzá.”

A kitüntetett mindenekelőtt elmondta, nagy megtiszteltetés volt számára már a jelöltség is, azt pedig, hogy végül ő lett a nyertes, csak külön ajándéknak tekinti.

„Furcsa, hogy ilyen fiatalon ennyi boldog pillanat van mögöttem és persze, valamennyi velem dolgozó stábtag mögött. Mert az edzői tevékenység csapatmunka, egyedül képtelenség lenne eredményesen dolgozni.

(Kiemelt képünkön: a díjátadó hokis különítménye; balról Polónyi Kristóf,Árkovics Bálint, Ancsin János Fotó: Mura László)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik