Európa-kupa-győztes a Budaörsi SC női csapata

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2024.04.27. 20:48
Póta Georgináék öröme (Fotó: Dömötör Csaba)
Az Európa-kupa döntőjében az idegenben 3:1-re megnyert első meccs után a Budaörsi SC női csapata hazai környezetben 3:2-re kikapott a spanyol Museo de la Almendra Francisco Moralestől, de 5:4-es összesítéssel jobbnak bizonyult, s története során először ünnepelhetett európai kupagyőzelmet.

 

Óvatos duhaj a budaörsi: a játékosok, amolyan figyelemfelhívásként már hét közben az Európa-kupa-döntő Budaörsön feliratú világoskék pólóban fotózkodtak, ám arra a kérdésre, hogy siker esetén előkerül-e az Európa-kupa-győztes a Budaörsi SC feliratú felső is, egyértelmű nem volt a válasz.

Majd ha nyertünk, utána legyártatjuk azt is” – tette hozzá Somlyó Gergely klubelnök, jelezvén, hogy eszük ágában sincs elkiabálni semmit. Pedig a döntő első meccsén, a spanyol Museo de la Almendra Francisco Morales otthonában megszerzett 3:1-es előny, a két csapat idény elejei kiemelési pozíciója – a mieinket a 11., a spanyolokat a 39. helyen rangsorolták – és a játékosok közötti tudásbeli különbség mind abba az irányba mutatott, hogy 2024. április 27-én az SH-ITB Budaörsi SC női együttese története során először megnyer egy európai kupasorozatot, ráadásul a centenáriumi évben, a klubot ugyanis éppen száz éve, 1924-ben alapították.

Bachman Péter edző a párharc első összecsapásához képest annyit változtatott, hogy Fazekas Mária helyett a fiatal Dari Helgát küldte asztalhoz, mégpedig a második pozícióban, Póta Georgina pedig lekerült a harmadik helyre. A cél egyértelmű volt, minél előbb megszerezni a kupasikerhez szükséges két győzelmet. A spanyolok az idény közben sem nagyon trükköztek, most sem húztak váratlant, vagyis sorrendben a kínai Meng Csia-csi, a szerb-spanyol Maria Galonja és a portugál Patricia Santos neve szerepelt a meccslapon.

Közben is érezhető volt, de utólag már biztosan tudjuk, a kupa sorsa mindjárt az első találkozón eldőlt. Madarász eleinte nem igazán találta a ritmust Galonjával szemben, akinek 2:0-s vezetésnél a harmadik szettben két, a negyedikben pedig három meccslabdája is volt, ám Madarász mindannyiszor kiegyenlített, majd a maratoni hosszúsága, drámai csata ötödik, rövidített játszmájában 6:4-re győzött.

Ezek után viszont elég erős fantáziával lehetett csak elképzelni azt, hogy a hétszeres magyar bajnoknak nem lesz meg a kupagyőzelemhez szükséges második sikere, mert bár Dari nem bírt Meng Csia-csivel, az nyilvánvaló volt – már ha a sportban lehet ilyet mondani –, hogy Póta legyőzi a fiatal, mindössze 19 éves Santost. A folytatásnak így már nem volt jelentősége (a spanyolok végül 3:2-re nyertek), a Budaörsi SC csúcsra ért az Európa-kupában, ezzel kilencedik magyar csapatként, első nem budapestiként megszerezte a magyar asztalitenisz történetének 58. európai kupagyőzelmét.

ETTU-KUPA, NŐK, DÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
SH-ITB Budaörsi SC–Museo de la Almendra Francisco Morales (spanyol) 2:3
Madarász Dóra–Galonja 3:2 (–5, –8, 11, 13, 6:4)
Dari Helga–Meng Csia-csi 1:3 (8, –4, –9, –7)
Póta Georgina–Santos 3:0 (4, 5, 5)
Madarász–Meng Csia-csi 1:3 (8, –7, –6, –5)
Dari–Galonja 0:3 (–10, –6, –7)
Összesítésben: 5:4

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik