Kosárlabda: így lehet kevésből sokat kihozni a körmendi utánpótlásban

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.01.27. 20:02
null
Az AKMÉ Körmendi Törpördögök serdülő és kadét fiú kosárlabdacsapata is jól szerepel a korosztályos bajnokságban. Érsek Istvánnal, a klub utánpótlásának vezetői feladatát ellátó szakemberrel beszélgettünk, aki elmondta: kisváros lévén Körmend egyik nagy hátránya a létszámból adódik, azonban igyekeznek a korlátozott lehetőségekből is kihozni a legtöbbet, és továbbra is felvenni a versenyt a nagyobb egyesületekkel.

Rápillantva a tabellára, azt láthatjuk, hogy az U20-as, az U16-os és az U14-es bajnokságban is kifejezetten jól állnak a körmendi kosarasok. A legidősebbek között a vasiak jelenleg az országos döntőbe jutást érő negyedik helyen állnak, míg az U16-osoknál megnyerték az alapszakaszcsoportjukat, így kedvező helyzetből várhatják a tavaszi folytatást, az U14-esek mezőnyében pedig szintén az elitben, a felsőházban küzd együttesük.

 és az eredményeink szerencsére igazolják az elvégzett munkánk minőségét – kezdte az Utánpótlássportnak Érsek István, a Körmendi Kosárlabdáért Közhasznú Egyesület elnöke. Aki egykoron tagja volt a körmendiek 1987-es legendás bajnokcsapatának, amely 37 évvel ezelőtt első vidéki együttesként nyerte meg a felnőtt magyar bajnokságot, így neki is szerepe volt abban, hogy kisvárosban akkor szinte vallássá vált a kosárlabda.

Ebben az évadban egyértelműen kiemelhetjük a serdülő- és a kadétcsapatunk teljesítményét, viszont a juniorcsapatunknak az ősszel sajnos nem sikerült kivívnia a főtáblára jutást.

Jó látni, hogy a gyermek- és a kengurubajnokságban évről évre az élmezőnybe tartozunk a nyugati régióban. Bár ezekben a korcsoportokban nem hirdetnek végeredményt, de a látható erőviszonyok alapján egyértelműen a legjobbak között vagyunk. Nekünk az utánpótlásbázis megteremtése a legfontosabb feladatunk, és úgy vélem, ezt a munkát jól el tudjuk végezni, ugyanis folyamatosan van mire építeni az idősebb korosztályoknál, illetve a legígéretesebb fiataljaink a felnőttcsapatba is képesek beverekedni magukat. Kis merítésből dolgozunk, de ebből kell kihoznunk a legtöbbet.

Gyakran előfordul, hogy egy-egy évjáratunk csak nyolc-tíz fővel indul el, ugyanakkor meg kell oldanunk, hogy ebből a létszámból aztán a kadétkorosztályba is legyen csapatunk.”

És mégis miként tudják elkerülni a lemorzsolódást?

Emellett még az edzőkollégáim hozzáállását is ki kell emelnem – mondta Érsek. – Amíg a fiatal játékosainknak generációról generációra megvan az az álma, hogy egyszer profi kosárlabdázóvá váljanak, és a körmendi felnőttcsapatban játszanak, addig azt hiszem, nem lesz gond az utánpótlásunkban sem. A gyerekek hétről hétre nézhetik a nagycsapat fantasztikus hangulatú bajnokiját, s ennek továbbra is olyan varázsa van, amely hatalmas motivációt ad a fiataloknak.”

(Kiemelt képen: a körmendiek serdülő fiúcsapata Forrás: AKMÉ Körmendi Törpördögök)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik