Női jégkorong-vb: a magyarok a franciákat legyőzve feljutottak az elitbe

Vágólapra másolva!
2024.04.27. 18:06
A magyar válogatott a franciák legyőzésével feljutott az elitbe (Fotó: MJSZ / Vörös Dávid)
A magyar női jégkorong-válogatott 2–1-re legyőzte a franciákat a klagenfurti divízió I/A világbajnokság szombati záró napján, és feljutott az elitbe.

 

„Vannak gyenge pontjai a francia válogatottnak” – mondta a női válogatott csatára, Seregély Míra a mérkőzést megelőzően. A támadó azt is hozzátette, a sikerhez természetesen ezeket ki is kell használni, és ha valamelyik csapat a divízióból képes lehet erre, az éppen a magyar válogatott, hiszen a két együttes egymás elleni mérlege a közelmúltban erősen a mieink felé billen. Ez persze maximum a magabiztosság forrása lehet, hiszen az érdemi dolgok a jégen dőlnek el, az eltökéltségre és a hitre azonban mindenképp szüksége volt a mieinknek, hiszen első négy világbajnoki meccsükön egyaránt domináltak, mégis csak kettőt nyertek meg, és hadilábon álltak a helyzetek kihasználásával is.

A képlet számolgatásoktól mentes volt, csak a saját meccsünkre kellett összpontosítanunk: ha megverjük a franciákat rendes játékidőben, feljutunk az elitbe, ha nem, akkor maradunk a divízió 1/A-ban. Ez azért volt nehézség, mert ennek tudatában a franciáknak egyáltalán nem kellett kockázatot vállalniuk, azután pedig, hogy a 43. másodpercben Lore Baudrit Németh Anikó jobb füle mellett a kapuba lőtt, végképp megnyugodhattak. A gólszerzőt ugyan nem sokkal később kiállították, de az emberelőnnyel nem tudtunk élni, sőt, egy pillanatnyi kihagyás miatt a franciáknak négy emberrel is volt ziccerük. Talán a világbajnokság első olyan harmada volt, amelyben nem a magyar válogatott dominált, ehhez azonban nagyban hozzájárult, hogy kétszer is fórban játszott a rivális.

Alighanem elhangzott egy-két keresetlen mondat a harmadszünetben, mert a középső játékrészre úgy jöttek ki a magyar lányok, mintha vért ittak volna. Úgy nézett ki, tudatosult a játékosokban, fordítani kell. A palánk melletti játékban jobbak voltak a franciák, de minden másban a mieink kerültek fölénybe, legalább akkorába, amekkorában a rivális az első harmadban volt. A negyvenedik percben egyenlítettünk is, Kreisz Emma tálalt Jókai-Szilágyi Kinga elé, aki a bal felsőt vette célba, és nem hibázott.

Elképesztő tempót diktáltak a mieink a harmadik húsz perc elején is, emberhátrányban ez már sok volt a franciáknak. Huszák Alexandra centerezését Seregély Míra váltotta gólra, először a meccsen feljutásra álltunk. A hév tovább vitte a mieinket, kissé túlzottan is, Pázmándi Zsófia végleges kiállítást kapott, mert hátulról lökte palánkra ellenfelét. Öt percig küzdött hősiesen emberhátrányban a csapat, hogy megőrizze előnyét, és a vezetést egészen az utolsó dudaszóig nem is engedte ki a kezéből.

Magyarország női jégkorong-válogatottja egy év kihagyást követően ismét az elit tagja!

 

JÉGKORONG
NŐI DIVÍZIÓ I/A-VB (Klagenfurt)
5. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–FRANCIAORSZÁG 2–1 (0–1, 1–0, 1–0)
Klagenfurt, 482 néző. V: Cooke (amerikai), Hammar, Lundgren (mindketten svédek), Zach (kanadai)
MAGYARORSZÁG: NÉMETH A. – Baker, ODNOGA L. / KISS-SIMON, Mayer / Németh B., Márton / Gengeliczky – Dabasi, HUSZÁK (1), SEREGÉLY MÍRA 1 / JÓKAI-SZILÁGYI 1, KREISZ E. (1), Pázmándi / Báhiczki-Tóth, Metzler, H. Williams / Gondos, Horváth I., Mozolai / Fehér. Szövetségi kapitány: Pat Cortina
FRANCIAORSZÁG: CROUSY THEODE – Villiot, Leclerc (1) / Quarto, Pelissou / De Serres, Zilliox / Poirrier, Berger – Rozier, DUVIN, Aurard (1) / Nonnenmacher, BAUDRIT 1, Hout Marchand / Mesplede, Barbirati, Le Scodan / Simon, Gentien, Cedelle. Szövetségi kapitány: Grégory Tarlé
Kapura lövések: 22–25. Emberelőny-kihasználás: 2/1, ill. 3/0. Fegyelmi büntetések: végleges fegyelmi (Pázmándi Zsófia)
MESTERMÉRLEG
Pat Cortina: – A játék minősége felől megközelítve talán nem a franciák elleni volt a legjobb meccsünk a világbajnokságon, de ez érthető, hiszen pénteken késői meccsen játszottunk, időbe telt, mire bemelegedtek a lányok lábai. A küzdelem oldaláról vizsgálva viszont rendkívüli volt, amit a csapat csinált. Örülök, hogy a sors megjutalmazta a lányokat ezzel a győzelemmel, mert egész héten nem volt sok szerencsénk, nem lőttünk annyi gólt, amennyit lőhettünk volna. Könnyebb lehetett volna a torna, de mi végig küzdöttünk, akkor is, amikor nem ment jól a játék. Ez a legfontosabb, ez a legnagyobb tanulság.

További eredmények
Norvégia–Dél-Korea 8–0 (3–0, 3–0, 2–0)
Ausztria–Hollandia 6–5 (2–2, 3–1, 0–2, 1–0) – hosszabbításban
A végeredmény: 1. Norvégia 12 pont, 2. MAGYARORSZÁG 11, 3. Franciaország 10, 4. Ausztria 5, 5. Hollandia 4, 6. Dél-Korea 0

A MAGYAR VÁLOGATOTT VILÁGBAJNOKI PROGRAMJA
Április 21.: Magyarország–Dél-Korea 2–0
Április 22.: Magyarország–Hollandia 2–0
Április 24.: Magyarország–Norvégia 1–2 – szétlövéssel
Április 26.: Magyarország–Ausztria 2–3 – szétlövéssel
Április 27.: Magyarország–Franciaország 2–1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik