Vizes vb: Rasovszky aranyéremmel hangolt az olimpiára, Betlehem 6. lett

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2024.02.04. 10:27
Olimpiai számban lett világbajnok Rasovszky Kristóf (Fotó: MÚSZ/Kovács Anikó)
Rasovszky Kristóf nyerte a nyílt vízi úszók tíz kilométeres olimpiai számát a dohai vizes világbajnokságon. Betlehem Dávid a hatodik helyen zárta a futamot.

A végén lett meg a világbajnoki cím Rasovszky Kristófnak Dohában, a magyar versenyző remekül kezdte a 10 kilométeres futamot, és hamar élre állt, majd – miután a táv derekán egy kis időre maga elé engedett egy ellenfelet – sokáig meg is tartotta vezető pozícióját. Az utolsó 2-3 kilométeren többen is bekezdtek, s így Fontaine, Olivier és Acerenza is elé vágott. 

Az utolsó kilométeren Rasovszky sebességet váltott, s bődületes hajrával visszaúszott az élre – nyomában az olasz Acerenzával és az ausztrál Slomannel, miközben Betlehem végig ott volt a legjobb 10-ben. Az utolsó néhány száz méteren már nem engedte el az első helyet a 26 éves magyar úszó, s megmutatta, hogy kiváló esélyekkel indul az olimpiai bajnoki címért a tokiói ezüst után.

Betlehem Dávid is remekül hajrázott, s fotófinissel érkezett a bronzra, de végül a brit Pardoe lett a harmadik, míg Betlehem az olimpiai kvótát érő 6. helyen zárt.

A 26 esztendős, ötkarikás ezüstérmes Rasovszky karrierje második világbajnoki címét szerezte meg: 2019-ben, Kvangdzsuban 5 kilométeren, míg most az olimpiai versenyszámban diadalmaskodott.

„Rohadt bosszantó, hogy a harmadik helyen jövök és legyilkolnak, bal oldalról konkrétan mindenki rajtam akart beérni. Ezt rohadtul sajnálom, ott volt Hector, előtte voltam a végén és az utolsó tíz méteren kapok ki. Nem tudom, mit mondjak. Jólesett az úszás, jól tudtam végigmenni, csak a vége lett nagyon gyenge” – fogalmazott a verseny után Betlehem Dávid.

„Az első kör felénél éreztem, hogy van erő és van hely, s úgy voltam vele, hogy menjünk, csináljuk. Ezek azok a körülmények, amikre azt szoktam mondani, hogy »ez fekszik nekem a legjobban«.Úgy jöttem ide, hogy Fukuoka után érmet akarok nyerni.  (...) Az utolsó körben egy pillanatra meginogtam fejben, az volt az első gondolatom, hogy nagyon megjöttek a többiek, de az utolsó kör első két fordulójában éreztem, hogy van erő és van hely, valamint hogy várni kell. Aztán a srácok egy kicsit tologatták egymást, így meglett a lehetőség, hogy meginduljunk az ausztrál sráccal, s akkor már úgy voltam vele, hogy nem állunk meg a végéig. Egyszer éreztem, hogy Márkó (Marc-Antoine Olivier – a szerk.) próbálkozik a cél felé érkezve, de nagyon jól mentek a sprintek, így úgy voltam vele, hogy ezt már nem lehet elveszíteni” – nyilatkozta a verseny után az M4 Sportnak Rasovszky Kristóf.

„Raso tulajdonképpen az egész verseny során úgy helyezkedett, ahogyan azt eltervezte, nem igazán tudtak ebbe beleszólni az ellenfelek. Az elején fölvezette a versenyt, majd utazott, s amikor újra kellett pozicionálni magát, akkor visszaúszott az első helyre, mindenre volt energiája. A hajrában nem engedett pozícióvesztést, s noha próbálkozott a francia, ő diktálta a tempót. (...) Dávidot egy kicsit sajnálom, mert nagyon jó pozícióban volt, de nem tudott kijönni abból a darálóból, amiben benne volt, őbenne még sok volt” – értékelt a két magyar úszó edzője, Szokolai László, kiemelve, hogy ezen a vb-n még senki sincs csúcsformában, így ők is egy „erős lendületből” úszták le a tíz kilométeres számot.

VIZES VILÁGBAJNOKSÁG, DOHA
NYÍLTVÍZI ÚSZÁS
10 KM, FÉRFIAK
1. Rasovszky 1:48:21.2 2. Olivier (francia) 1:48:23.60 3. Pardoe (brit) 1:48:29.20 …6. Betlehem 1:48:29.90
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik