Úszó-vb: olimpiai A-szinteseink úszhatnak Dohában – itt a névsor

CS. G.CS. G.
Vágólapra másolva!
2023.12.22. 11:03
null
Sós Csaba Kós Hubertre sem számíthat a februári, dohai úszó-világbajnokságon (Fotó: Földi Imre)
Csak az olimpiai A-szintet teljesített versenyzőket nevezi Sós Csaba szövetségi kapitány egyéni számokban a dohai világbajnokságra – az edzőbizottság által is jóváhagyott előterjesztést a MÚSZ elnöksége elfogadta. A szóba jöhető úszók közül sem mindenki lesz ott a rajtnál, hiszen a 200 háton címvédő Kós Hubert nem szakítja meg az arizonai olimpiai felkészülést, és több, Amerikában tanuló fiatal indulása is kérdőjeles.

A szokottnál kisebb csapattal vesz részt a magyar úszógárda az egyébként sosem látott időpontban, február második hetében esedékes dohai világbajnokságon. Sós Csaba szövetségi kapitány az edzőbizottsággal is megvitatott előterjesztése értelmében – egy kivételtől eltekintve – egyéni számokban csak azok kapnak lehetőséget, akik már teljesítették az olimpiai A-szintet. Holló Balázs esetében a kapitány eltekintett ettől a kritériumtól, miután ő döntőt úszott Fukuokában, igaz, a többiekkel ellentétben eddig nem sikerült „vonal fölé” kerülnie, de talán épp Dohában teljesíti a párizsi szintet.

További úszók néhány napra érkeznek majd a vb-re, a kapitány ugyanis még lát esélyt a vegyesváltókban az ötkarikás kvótaszerzésre. Az Amerikában tanulók közül a világbajnok Kós Hubert marad a tengerentúlon: arizonai mestere, Bob Bowman felkészülési tervébe nem fér bele a vb-részvétel, annak fókuszában kizárólag az olimpiai szereplés áll. Ugyanakkor klubtársa, Sárkány Zalán esetleg engedélyt kaphat, hogy ússzon 1500-on, illetve a váltózás kapcsán még van esély Ábrahám Minna és Kalmár Aliz jelenésére is.

A nyílt vízi csapatnál egyértelműek voltak a válogatási elvek, azaz a legutóbbi Világkupán elért helyezések alapján nevezik a két férfi és a két női indulót, illetve egy-egy tartalék is ott lesz a vb első hetében a versenynapokon.

A kapitány által beterjesztett, a korábbinál szintén jóval szűkebb, 2024-es felnőtt- és Héraklész válogatott-keret véglegesítése és a jelöltek kategóriákba sorolása a december 31-i ranglistazárást követően történik meg.

Az elnökség emellett jóváhagyta, hogy az eredetileg júniusra tervezett országos bajnokság az Európa-bajnokság nemrég bejelentett időpontja (június 10-23.) miatt kerüljön vissza tavaszra: április 9. és 12. között lesz az ob, előreláthatólag a Duna Arénában.

A dohai vb-csapat
Férfiak:
Betlehem Dávid, Holló Balázs, Jászó Ádám, Kovács Benedek, Márton Richárd, Németh Nándor, Rasovszky Kristóf, Szabó Szebasztián, Telegdy Ádám
Nők: Késely Ajna, Molnár Dóra, Pádár Nikolett, Sebestyén Dalma, Szabó-Feltóthy Eszter
Vegyesváltókban indulhat: Kalmár Aliz (Békési Eszter?), Komoróczy Lora, Senánszky Petra, Ugrai Panna, Sós Dániel, Mészáros Dániel + Kapás Boglárka (4x200-as női váltó)
Nyílt vízi csapat
Férfiak:
Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid, Gálicz Péter (tartalék)
Nők: Fábián Bettina, Szimcsák Mira, Olasz Anna (tartalék)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik