Vizes vb: Rasovszky döntős, Betlehem lemaradt róla 1500-on

Vágólapra másolva!
2023.07.29. 05:49
null
Rasovszky Kristóf egyéni csúccsal döntős 1500-on (Fotó: Árvai Károly)
Egyéni csúccsal, 14:54.09 perces idővel jutott be az 1500 gyors vasárnap délutáni döntőjébe a fukuokai vizes világbajnokságon a nyílt vízen egyéniben 10 kilométeren és a váltóval is ezüstérmes Rasovszky Kristóf, akinek Balaton ÚK-s csapattársa, Betlehem Dávid viszont elmaradt legjobbjától, hetedik lett futamában és lemaradt a fináléról.

 

FÉRFI 1500 GYORS

A nyílt vízen, 10 kilométeren és a váltóval is ezüstérmes, Rasovszky Kristóf 14:55.46-os, a csapattal szintén második helyezett Betlehem Dávid pedig 14:59.65-ös egyéni csúccsal rendelkezett a mostani vb-futam előtt, így mindkettejüknek egyéni csúcs (közeli idő) kellett a döntőbe jutáshoz az 1500 gyors selejtezőjében. A 20 éves Betlehem a második futamban az 1-es pályára kapott besorolást és bár az első néhány hosszon még nem volt az élmezőny tagja, jó tempóval úszott és ennek köszönhetően 500-nál az ír Daniel Wiffen és az amerikai Bobby Finke mögött harmadikként fordult, de nagyon együtt ment a a mellette úszó francia, kínai és norvég versenyzővel. Ezernél már jelentősebb volt az ír és az amerikai előnye, Betlehem pedig hatodikként fordult rá a harmadik ötszázra. A Balaton ÚK sportolója végül nem tudta megjavítani egyéni csúcsát és 14:59.76-os idővel lett hetedik. A futamot Finke (14:43.06) nyerte Wiffen előtt.

„Mindenképp jó volt, örülök, hogy így sikerült. Egyedül a 10 kilométert sajnálom az egész vb tekintetében, de most éreztem 600-700-nál, hogy fáj, hogy már két hete folyamatosan versenyzek és annyira nem voltam benne az edzésben. Persze úsztunk, de csak 3-4000 métereket tudtunk maximum és rengetegen voltak a vízben. Örülök, hogy így tudtam abszolválni ezt az egészet. Meg kell néznem a részidőket, hogy hol csúsztam el vagy hol volt erősebb, de örülök, hogy ezt a két hetet így sikerült megcsinálnom” – mondta az M4 Sportnak futama után Betlehem Dávid.

Betlehem Dávid lemaradt a döntőről 1500 gyorson (Fotó: Szabó Miklós)
Betlehem Dávid lemaradt a döntőről 1500 gyorson (Fotó: Szabó Miklós)

 

A legerősebb, harmadik futamban Rasovszky Kristóf a 7-es pályán szállt vízbe, s bár az első néhány hosszon utolsók között fordult, még együtt haladt a mezőny. A magyar a táv harmadánál is hetedikként fordult, de a riválisok néhány méteren belül voltak. Rasovszky 800-nál pedig holtversenyben ötödik, az utolsó ötszáz kezdetén és 250-nel a vége előtt is negyedik volt. A 26 éves sportoló az utolsó ötvenre egy helyet visszaesett, végül ötödikként, összességében hetedik helyenm 14:54.09-es egyéni csúccsal jutott be a vasárnap délutáni döntőbe!

A futamot a tunéziai Ahmed Hafnaui nyerte 14.49.53-mal a német Lukas Martens és az ukrán Mihajlo Romancsuk előtt.

„Elég erős futam volt. Számolgattunk reggel (Betlehem) Dáviddal, hogy az ő futamában egy harmadik hely jó idővel döntőt érhet, nálunk viszont volt öt nagyon jó úszó és egy jó hatodik idővel, lehet, hogy egymást ütöttük volna ki, szóval arra mentem, hogy próbáljak ötödik lenni. A mellettem lévő ausztrál meglepően gyengén – vagy nem tudom, hogy fogalmazzak – úszott, pedig négyszázon és nyolcszázon is bődületesen jól ment reggel, ehhez képest ez most kicsit gyengébb volt neki. Láttam, hogy jó helyen vagyok, végig néztem a futamot. A vége nem esett annyira jól és ezertől nem tudtam úgy elindulni, ahogy szerettem volna, a túloldalt pedig nem is láttam. Az eredményeket nézve a francia és az egyiptomi nagy csatában volt velünk és egy-két pozícióvesztéssel ki is csúsztam volna, szóval most a jó felén voltam ennek. Négyszázon ugye tizedik lettem, most pedig becsúsztam hetediknek, aminek nagyon örülök, mert soha életemben nem úsztam döntőt medencében világversenyen. Nem is nagyon volt rá alkalmam, mert nem sokszor indultam 2016 után. Négyszázon is közel volt a döntő, nyolcszázon is jó időt úsztam, két másodperc kellett volna, még ha az helyezésben sok is. Most éreztem, hogy meglehet 1500-on. Már a medencés úszás végén vagyunk, mi pedig, akik nyílt vízen is versenyeztünk, két hete úszunk versenyterhelésben, szóval éreztem, hogy ha össze tudom szedni magam, akkor meglehet a döntő, aminek örülök. A fináléban már ha nyolcadik leszek sem bánom” – mondta az M4 Sportnak Rasovszky Kristóf.

NŐI 50 GYORS

A 100 méter gyorstól visszalépő Senánszky Petra nem kapta el igazán jól a rajtot a második legerősebb futamban és végül 25.04-es időeredménnyel futamában hetedik, összességében 17. lett, azaz egy hellyel maradt le az elődöntőről, de ha valaki visszalép a számtól, őt kérik fel.

A selejtező legjobb idejét a svéd Sarah Sjöström úszta 23.93-mal, a Senánszky futamát megnyerő olimpiai bajnok ausztrál Emma McKeon nyolcadikként jutott a legjobb 16 közé.

FÉRFI 50 HÁT

Nem jutott elődöntőbe 50 méter háton a fukuokai vizes világbajnokság szombati versenynapján a BVSC-Zugló úszója, Székely Áron. Nagy Péter tanítványa bár nem kapta el rosszul a rajtot, féltávnál már csak a középmezőnyben volt, végül 25.59-es időeredménnyel futamában tizedik, összességében 30. helyen zárt.

NŐI 50 MELL

Az összesen ötven indulót felvonultató mezőny legjobb eredményét a női 50 mell selejtezőjében a tavalyi budapesti világbajnokságon 100 mellen aranyérmes olasz Benedetta Pilato érte el. A még mindig csak 18 éves úszó 29.60-as időeredménnyel csapott célba, ezzel egyedüliként jutott be 30 másodperc alá és honfitársát, Anita Bottazzót (30.02) és a 100-on Rióban olimpiai bajnok, 2017-ben (Budapesten, azóta megdöntött világcsúccsal) és 2019-ben is 50-en világbajnok amerikai Lilly Kinget megelőzve nyerte a selejtezőt.

4X100 VEGYES GYORSVÁLTÓ

Bár a magyar csapat nem nevezett, Kolumbia pedig visszalépett, így is 43 kvartett mérte össze tudását a 4x100-as vegyes gyorsváltó selejtezőjében, melyet a Flynn Southam, Jack Cartwright, Madison Wilson, Meg Harris sorrendű ausztrál négyes nyert meg 3:21.88-as időeredménnyel az Egyesült Államok és Olaszország előtt, de döntőbe jutott még Nagy-Britannia, Kanada, Japán, Brazília és Németország is.

Érdekesség, hogy az ötödik futamban a dél-afrikai kvartettben vízbe ugrott az a 43 éves Roland Schoeman, aki már a 2000-es sydney-i olimpián is részt vett. A rövid pályán korábban 50 és 100 gyorson, illetve 100 vegyesen is világcsúcsot úszó sportoló pedig a mostani szereplésével a legidősebb úszó lett, aki szerepelt egy vizes világbajnokságon. A dél-afrikaiak bár 3:30.16-os idővel csap a 18. helyen zártak és nem jutottak döntőbe, így is Afrika-csúcsot értek el.

VIZES VB, FUKUOKA
ÚSZÁS
13.00: elődöntők, döntők (Tv: M4 Sport)
női 50 m pillangó DÖNTŐ
férfi 50 m gyors DÖNTŐ

női 50 m gyors elődöntő
női 50 m mell elődöntő
férfi 100 m pillangó DÖNTŐ
női 200 m hát DÖNTŐ

férfi 50 m hát elődöntő
női 800 m gyors DÖNTŐ
4x100 m vegyes gyorsváltó DÖNTŐ

Vasárnap 3.30: előfutamok
Férfi 4x100 m vegyes váltó
női 400 m vegyes (Jakabos Zsuzsanna, Mihályvári-Farkas Viktória)
női 4x100 m vegyes váltó (Magyarország)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik