„Már nem hittem magamban” – Marozsán egy éve még mélyponton volt

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.03.29. 15:29
Marozsánt dicsérte Zverev (Fotó: Lengyel Viktória Gréta)
Mint beszámoltunk róla, Marozsán Fábián a negyeddöntőig jutott a Miamiban zajló ATP 1000-es tenisztornán. A legjobb nyolc között a világranglistán 5. helyen álló Alexander Zverev búcsúztatta őt. Simon Evans, a Reuters korábbi magyarországi tudósítója az AFP munkatársaként a helyszínen szólaltatta meg Marozsánt és ellenfelét.

„Zverev azt mondta nekem, ha a jövőben is így játszom – ami természetesen nem könnyű feladat –, akkor a következő években bejátszhatom magam a top tízbe” idézte a cikk Marozsán Fábiánt. Simon Evans utána emlékeztetett arra, hogy a 24 éves magyar teniszező Miamiban a világranglistán hetedik Holger Runét, valamint a 10. Alex de Minaurt is legyőzte. A negyeddöntőbe való jutása pedig most azt jelenti, hogy hétfőtől top 40-es játékos lesz, ugyanis a 38. helyre ugrik fel.

A cikk úgy fogalmaz, Marozsán amolyan „legyilkolója” a top 10-es játékosoknak, hiszen tavaly májusban – a világranglistán 135. helyen állva – legyőzte a római 1000-es tornán Carlos Alcarazt, majd októberben Sanghajban Casper Ruudöt is megállította. A spanyol klasszis megverése óta pedig csaknem 100 helyet lépett előre a ranglistán.

 

„Új srác vagyok itt – fogalmazott Marozsán. – Ez még mindig csak az első évem az ATP Touron. De a legmagasabb szinten szeretnék játszani. Az új célom most már a top harminc, ami ugyan közelebb van, ugyanakkor még egy kicsit így is messze.”

A 24 éves Marozsán útja kapcsán a cikk megemlíti, hogy 12 hónappal ezelőtt nehéz időszaka volt.

„Akkoriban lelkileg nehéz volt nekem. A márciust még jól kezdtem, megnyertem egy challenger-tornát Törökországban, utána pedig a magyarországi versenyen a négy közé jutottam. De aztán elkezdtem nagyon rosszul játszani, és bekerültem egy vereségspirálba. Már nem hittem magamban, és nem tudtam, mi tévő legyek – vallotta be Marozsán. – Végül lecseréltem a csapatomat, és elkezdtem a mostani edzőmmel dolgozni. Elkezdtem jobban edzeni, jobban játszani, aztán hirtelen megtörtént ez a dolog Rómában. Innentől a dolgok a helyükre kerültek.”

Marozsán az edzőjének, Balázs Györgynek tulajdonítja a fejlődését, aki sokkal specifikusabban kezdte el edzeni őt, valamint kiemelten foglalkozott az ellenfelei elemzésével is. „Nem változtatott a teniszemen, csak arra ösztönzött, hogy mindig mindenben a maximumot nyújtsam, a pályán és azon kívül is.”

 

Simon Evans Alexander Zverevet is idézte, aki nem győzte dicsérni az első számú magyar játékost.

„Ha úgy mész fel a pályára, hogy négy-egyes mérleggel állsz top tízes ellenfelek ellen, akkor az azt jelenti, hogy megvannak a képességeid – jelentette ki a német klasszis, hozzátéve, hogy a türelem nagyon fontos. – Ha minden héten képes ezt a szintet hozni, akkor nem látom okát annak, hogy ne legyen top tízes játékos.”

„Úgy éreztem, hogy ezen a tornán eddig ő volt a legkeményebb ellenfelem.” Zverev a legjobb nyolcba kerülésért legyőzte Félix Auger-Aliassime-ot (36.), Christopher Eubanksot (32.), valamint Karen Hacsanovot (16.) is.

„Hihetetlenül játszott. Hiszem, hogy ha minden héten képes lesz ezt nyújtani, akkor nem a véletlennek kell tulajdonítani azt, hogy bejut egy ezres torna negyeddöntőjébe vagy elődöntőjébe. És aztán ott lehet a top tízben” – fűzte hozzá a német kiválóság.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik