Tenisz: történelmi siker, Marozsán Ruudöt kiejtve negyeddöntős Sanghajban!

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2023.10.10. 09:28
null
Marozsán Fábián újabb nagy skalpot szerzett (Fotó: Getty Images)
Tovább menetel a sanghaji ATP 1000-es tornán Marozsán Fábián, a magyar teniszező a világranglista 9. helyén rangsorolt Casper Ruudöt búcsúztatta, s bejutott a legjobb nyolc közé.

Három, nála a világranglistán jóval előkelőbb helyen lévő játékost, a 68. Arthur Rinderknecht, a 11. kiemelt Alex de Minaurt és az 55. Dusan Lajovicsot már legyőzte a sanghaji ATP 1000-es tornán a 91. Marozsán Fábián, akire a legjobb 16 között a nyolcadik kiemelt norvég Casper Ruud várt.

Az első hat játékban mindkét fél hozta az adogatását, majd 3:3-nál brékelni tudott Marozsán. Ruud azonnal visszabrékelt, majd ismét értékesített adogatójátékok jöttek, az utolsót Marozsán egy látványos nyeséssel húzta be, így jöhetett a rövidítés. Az első pontot itt még a norvég szerezte, Marozsán viszont fordítani tudott, majd Ruud egyenlítését követően elhúzott 5–2-re. A norvég ekkor még képes volt szépíteni, de a magyar fiú keze nem remegett meg, 7–3-ra lezárta a rövidítést, s így 7:6-ra a szettet is.

A szettelőny magabiztosságot adott Marozsánnak, aki semmire lehozta a második játszma első játékát. A másodikban semmi harmincról egyenlített a magyar, majd bréklabdához is jutott – ezt nem sikerült kihasználnia, aztán Ruud behúzta a játékot. A norvég ezt követően elkapta a fonalat, s már a harmadik játékban elvette Marozsán adogatását – a meccs során először került brékhátrányba a 24 éves magyar teniszező, aki már nem tudott visszajönni a játszmába: Ruud 4:3-nál semmire hozta az adogatását, majd ismét brékelte Marozsánt, megnyerve a második szettet.

A harmadik, döntő játszma harmadik játékában Marozsánnak három bréklabdája is volt, ám nem tudott élni a lehetőséggel. Utána 3:3-nál ismét brékelhetett volna, de kétszer sem tudott jött ez össze. A kilencedik játékban, 4:4-nél aztán megtört a jég, Marozsán az első bréklabdáját értékesítette, így a mérkőzésért adogathatott. A magyar versenyző első meccslabdájánál még menteni tudott Ruud, de a másodikat már beütötte Marozsán, ezzel Carlos Alcaraz és Alex de Minaur után a harmadik top 20-as ellenfelét győzte le pályafutása során. A találkozó két óra 39 percig tartott.

A negyeddöntőben Marozsán a Hubert Hurkacz (ATP-17.)–Csang Cse-csen (ATP-60.) mérkőzés győztesével játszhat a négy közé jutásért. Mostani győzelme Marozsánt 26 hellyel röpíti feljebb a világranglistán, s a 91. helyről a 65. pozícióba lép majd előre. A 24 éves versenyző az első magyar, aki ilyen messzire jut egy mestertornán egyesben – párosban 33 évvel ezelőtt Taróczy Balázs az azóta megszűnt brüsszeli viadalon döntőzött a horvát (akkor még jugoszláv színekben szereplő) Goran Ivanisevic oldalán.

Mindenkinek köszönöm a támogatást, nem volt könnyű befejezni ezt a mérkőzést – mondta a meccs után Marozsán Fábián. – Ez a legmagasabb szint, ahol mi szereplünk, Casper pedig egy kiváló játékos. Ő a torna egyik favoritja, fő kiemeltje, így nem volt egyszerű feladat lezárni ellen a találkozót. Én már annak is nagyon örülök, hogy itt lehetek. Ez az egyik legjobb eredményem az elmúlt években. Én csak nemrégiben kerültem be a legjobb százba, szóval nagyon boldog vagyok, hogy ezen a szinten teniszezhetek.”


FRISSÍTÉS, 18.30

Este aztán kiderült, hogy a folytatásban a lengyel Hurkacz lesz Marozsán ellenfele, miután bő két és fél órás meccsen döntő játszma rövidítésben legyőzte a kínait. Bővebben itt írunk a mérkőzésről.

TENISZ
ATP 1000-ES TORNA, SANGHAJ
NYOLCADDÖNTŐ
Marozsán Fábián–
Casper Ruud (norvég, 8.) 7:6 (7–3), 3:6, 6:4

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik