Tenisz: Djokovics nagyot zuhanhat a világranglistán

Vágólapra másolva!
2022.06.13. 12:31
null
A világelsőségnek már búcsút mondott, hamarosan az első 15-ből is kieshet Djokovics (Fotó: AFP)
Mint arról beszámoltunk, hétfőn Novak Djokovics lecsúszott a férfi teniszezők világranglistájának éléről, helyét Danyiil Medvegyev vette át, s Alexander Zverev is megelőzte a szerbet, aki így jelenleg a harmadik helyen áll, de már nem sokáig. Néhány héten belül kicsúszik a legjobb ötből, s ha a szabályozások nem változnak az Egyesült Államokban, akkor őszre a legjobb 15-ből is kieshet.

 

Mint ismert, a wimbledoni tenisztorna szervezői úgy döntöttek, nem engedik az orosz és fehérorosz teniszezőket indulni a füves pályás Grand Slam-tornán, amire válaszul az ATP közölte, az idei tornáért nem járnak ranglistapontok. Ez pedig azt jelenti, hogy a világelsőségnek hétfőn búcsút mondó Novak Djokovics a tavalyi tornagyőzelméért járó 2000 pontját elveszti a verseny után, sőt még a 2019-es tornáról befagyasztott 1000 pontot is. Ennek következtében július első felére a szerb kiválóság a legjobb ötből szinte biztosan kiesik – a jelenlegi állás szerint a 7. helyre csúszhat vissza.

A helyzet azonban tovább romolhat a szerb szempontjából az amerikai szezon és az Egyesült Államok által hozott beutazási szabályozás miatt. Mint köztudott, Novak Djokovics elveivel ellentétes, hogy a koronavírus ellen beoltassa magát. Emiatt nem vehetett részt az Australian Openen az év elején, s nagyon úgy néz ki, hogy az esztendő második felében a US Openről marad le ugyanezen ok miatt. Az Egyesült Államokban ugyanis a nemrég megerősített szabályozás szerint a külföldiek beutazásához nem elegendő a negatív Covid-teszt: igazolniuk kell, hogy megkapták a két oltást, máskülönben nem léphetnek be az országba.

Márpedig Djokovics eddig nem oltatta be magát, s ha ez nem változik meg augusztusig, akkor nem tudja megvédeni a Cincinatti Mastersen és a US Openen tavaly, illetve tavalyelőtt szerzett világranglistapontjait, vagyis még hátrébb kerülhet a rangsorban. Ez azt jelenti, hogy könnyen a legjobb 15-ön kívül találhatja magát, hiszen 3000 pontot kellene megvédenie.

Djokovics legutóbb 2018 júliusának elején volt a legjobb 10-en kívül a világranglistán – igaz, akkor azért, mert a 2017-es wimbledoni torna után könyöksérülése miatt csaknem fél évet kihagyott, s bár az Australian Openen részt vett, azt követően újabb műtétnek vetette magát alá. Mire végleg visszatért, a 22. helyre esett vissza a világranglistán.

Novák Djokovics pályafutása során eddig hat időszakban volt világelső, összesen rekordot jelentő 373 héten keresztül. Nála többször csak Roger Federer ült fel a teniszvilág trónjára: a svájci kiválóság eddig nyolc időszakban volt világelső.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik