Tenisz: Örök hiányérzet maradt volna bennem, ha… – Balázs Attila

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2020.02.26. 21:59
null
Balázs Attila alanyi jogon főtáblás lesz Grand Slam-tornán (Fotó: Dömötör Csaba)
A riói tornán elődöntőt játszó Balázs Attila úgy véli, örök hiányérzet maradt volna benne, ha nem töri át a világranglistán a top százas határt.

 

– Az umagi döntőt vagy a riói elődöntőt tartja pályafutása legnagyobb sikerének?
– Eléggé hasonló szinten van a kettő, talán az umagit, mert akkor veretlenül jutottam el a döntőig, hat meccset is nyertem – felelte Balázs Attila, aki múlt héten a négy közé jutott a riói 500-as ATP-tornán, és a világranglistán is betört a legjobb száz közé, jelenleg a 79. – A riói siker is nagyon emlékezetes, biztos, hogy sosem felejtem el.

– Inkább boldog az eredmény miatt, vagy van hiányérzete is, mert brékelőnyből vesztette el a döntő játszmát az olasz Gianluca Mager ellen?
– Vegyes érzések munkálnak bennem. Csalódott vagyok a vereség miatt, nagyon szoros, gyakorlatilag megnyert meccsen kaptam ki, viszont az egész túra, a teljes évkezdet elképesztően pozitív. Bőven elértem, amit célul kitűztem, tehát, bár kicsit szomorú, nagyon boldog vagyok.

– Másodszor játszott ugyanazon a tornán Magerrel, a selejtezőben simán kikapott, az elődöntő viszont teljesen más képet mutatott. Mi volt a legfőbb különbség a két mérkőzés között?
– A második dél-amerikai verseny után kicsit lebetegedtem, torokgyulladással küszködtem, és megfordult a fejünkben, hogy hazajövünk. A riói selejtezőre aztán úgy-ahogy rendben lettem, ha nem is voltam százszázalékos állapotban. A kvaliban erőtlennek éreztem magam, majd szerencsés vesztesként feljutottam a főtáblára. Keddig volt időm erősödni, jól jött a plusz két nap pihenő. Legyőztem Cuevast, ami erőt és önbizalmat adott, így sokkal jobban ment a játék.

– Ott van a stábjában a korábbi top százas teniszező, Noszály Sándor. Miben tud segíteni önnek?
– Sanyinak jó meglátásai vannak, nagyon jó szeme van a játékhoz. A bázist ugyanakkor másfél éve Szendrei Dani jelenti, mindent ő csinál körülöttem. Sanyi kis színt vitt az életünkbe azzal, hogy csatlakozott a csapatunkhoz, az a néhány százalék, amit hozzá tud adni ezen a szinten, sokat jelent.

– Végre összejött a top százas ranglistahelyezés. Mérföldkő a karrierjében?
– Igen, örök hiányérzet maradt volna bennem, ha nem töröm át a határt. Korábban többször álltam a kapujában, de valami mindig félresiklott. Most választ adtam életem egy hosszú szakaszának legfontosabb kérdésére.

– Érez pluszfelelősséget amiatt, hogy a Davis-kupában ön lesz az első számú játékos a világranglista alapján, nem Fucsovics Márton, mert elé kerül a jövő héten?
– Nem érzek pluszfelelősséget emiatt, nincs olyan nagy jelentősége, mert a ranglista hétről hétre változik. A következő hónapokban főként nekem esnek ki a pontjaim, ez könnyen visszafordíthatja a helyzetet. A cél, hogy mindketten minél előrébb helyezkedjünk el, és húzzuk egymást a top százban.

– Köves Gábor szövetségi kapitány szerint David Goffin nélkül is erősek lesznek a belgák, egyetért ezzel?
– Egyetértek, jól ismerem az ellenfél játékosait, győzelemre éhesen érkeznek majd Debrecenbe – ettől függetlenül mi vagyunk az esélyesek, de nehéz összecsapásra számítok.

– Miként alakul az élete a debreceni párharc utáni hetekben?
– Lesz egy kis pihenőm, mert elég sűrű volt az év eleje, egy-két hetet itthon töltök, utána salakos challengerekkel és ATP-tornákkal folytatom az esztendőt. Továbbra is a salak jelenti majd a prioritást a felkészülésemben.

– Nyáron a Roland Garroson és Wimbledonban is főtáblás lehet, korábban viszont sosem szerepelt Grand Slam-tornán a legjobb százhuszonnyolc között. Rendhagyó lesz a pályafutásában ez a két torna?
– Nagyon várom őket, elsősorban a Garrost, amely korábban is kitűzött cél volt, ám már Wimbledon is be van biztosítva. Valóban, sosem jártam még Grand Slam-főtáblán, most alanyi jogon értem el, ez is egy olyan újdonság lesz, amivel korábban nem szembesültem. Remélem, nemcsak ezt pipálhatom ki, hanem néhány győzelmet is sikerül gyűjtenem.

– Nemrég arról posztolt képet az egyik közösségi oldalon, hogy maszkban ül a repülőn. Tart esetleg attól, hogy versenyek maradhatnak el a koronavírus miatt, illetve mennyire kell óvatosnak lennie a családja érdekében?
– Ezen még nem gondolkoztam. Nem örülök ennek a kellemetlenségnek, bízom benne, hogy minél hamarabb megtalálják rá a megoldást, és nem befolyásolja majd a versenyzésünket. A legfontosabb, hogy a körülöttem lévő fontos embereknek ne essen bántódásuk.

– Mostanában kijutott az utazásból, sokat kellett repülnie, noha ez nem tartozik a kedvenc elfoglaltságai közé. Hogy viseli?
– Nagyon rosszul, nem szeretek repülni, de ez is az utazás része, noha számomra elég nehéz. Az utóbbi időben, a visszatérésem óta ebben is sokat fejlődtem, nem a kedvencem, de elviselem fejben, és elfogadom.

– Azért nyilván, ha lehetséges, európai helyszínt választ az ázsiai vagy amerikai helyett...
– Sokszor nincs választás, ahogy most sem volt az év elején.

– Tavaly elindult az országos snookerbajnokságon. Van lehetősége bármikor is hódolni ennek a hobbijának a versenyszezonban?
– Sajnos ez ilyenkor kiesik, általában az esztendő végén van több időm, akkor szoktam játszani, vagy ha idény közben véletlenül összejön egy-egy alkalom, örülök neki, de mostanában nemigen lesz rá lehetőségem.

– Kinek szurkol majd az április-májusi világbajnokságon?
– Ronnie O' Sullivan a kedvencem, úgyhogy neki.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik