A szetthátrányból fordító Federer egy lépésre került hőn áhított céljától

Vágólapra másolva!
2009.06.05. 20:45
Roger Federer játszhatja a döntőt a Roland Garroson a férfi egyeseknél Robin Söderlinggel, miután az elődöntőben 3:6, 7:6, 2:6, 6:1, 6:4-re győzött Juan Martín del Potro ellen. Az argentin játékos az első három szettben remekül teniszezett, és az ötödikben is mindent megpróbált, ám ekkora a második helyen kiemelt svájci már annyira belejött a játékba, hogy nem lehetett megverni. Federer először játszhat döntőt a párizsi Grand Slam-tornán úgy, hogy nem Rafael Nadal áll majd vele szemben.
Roger Federer (balra) egy lépésre került az egyetlen, számára még hiányzó Grand Slam-trófea megnyerésétől
Fotó: Reuters
Roger Federer (balra) egy lépésre került az egyetlen, számára még hiányzó Grand Slam-trófea megnyerésétől
Roger Federer (balra) egy lépésre került az egyetlen, számára még hiányzó Grand Slam-trófea megnyerésétől
Fotó: Reuters
Roger Federer (balra) egy lépésre került az egyetlen, számára még hiányzó Grand Slam-trófea megnyerésétől

Roger Federerre az a Juan Martín del Potro várt, aki ugyan lehengerlő tenisszel jutott be a négy közé, ám a svájci ellen eddig még szettet sem nyert, pedig már ötször összefutott vele ezt megelőzően.

Az első szettben egyikük sem hibázott sokat, ám Del Potro bátrabb játékot mutatott be, így több nyerő ütéssel rukkolt elő, aminek köszönhetően előbb 2:2-nél, majd 5:3-nál is elvette Federer adogatójátékát, így 6:3-mal övé lett a játszma.

A folytatásban annyi volt a változás, hogy a továbbra is magabiztosan adogató – a második szettben hét ászt ütő – argentin mellé felnőtt a svájci játékos – 23 első szervája után 22-szer övé lett a pont –, így nem volt csoda, hogy rövidítésben dőlt el a játszma sorsa. Méghozzá Federer javára, aki nem sok esélyt adott ellenfelének a tiebreakben.

Talán túlságosan megnyugodott az egyenlítés tényétől, ugyanis a harmadik szettben rögtön az elején elbukta a szerváját, és ezt követően is több bréklehetősége volt az élete első Grand Slam-elődöntőjét játszó Del Potrónak. A 20 éves dél-amerikai 4:2-es vezetésnél az egyikkel élt is, majd magabiztosan szerválta ki a játszmát, így 2:1-es vezetésre tett szert.

Federer nem először került szetthátrányba az idei Roland Garroson, Paul-Henri Mathieu ellen 0:1-ről, Tommy Haas ellen pedig 0:2-ről sikerült fordítania.

Most sem esett kétségbe, teljesítménye legalább annyira feljavult, mint amennyire Del Potróé visszaesett, így 6:1-gyel ismét egyenlített a svájci, jöhetett tehát a döntő felvonás.

Ezt az argentin kezdte adogatással, ami a végjátéknál fontos lehetett volna, ám Federer – megakadályozva, hogy neki kelljen az eredmény után futnia – rögtön az első alkalommal elvette ellenfele szerváját.

Federer egyre inkább kezdett hasonlítani valódi önmagára, éppen ezért volt meglepetés, hogy 3:2-nél Del Potro visszabrékelt. Hiába, mert a következő játékban ugyan visszajött 0:40-ről, végül ismét elbukta a szerváját.

A svájci klasszis pedig már nem engedte ki kezéből ezt az előnyt, így sorozatban negyedszer is döntőt játszhat a Roland Garroson. És ezúttal nem Nadal áll majd a háló túloldalán…

ROLAND GARROS, PÁRIZS (16 100 000 euró, salak)

FÉRFI EGYES, ELŐDÖNTŐ
Federer (svájci, 2.)–Del Potro (argentin, 5.) 3:6, 7:6, 2:6, 6:1, 6:4
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik