Szávay Ágnes a TOP 30 kapujához érkezett, a US Openen be is léphet

Vágólapra másolva!
2007.08.27. 12:30
A legfrissebb WTA-világranglistán Szávay Ágnesnek 202 ponttal van többje, mint egy héttel ezelőtt, ez klasszisunk számára tíz hely előrelépést jelentett a legfrissebb rangsorban, amelyen így pályafutása eddig legjobb pozícióját elfoglalva már a 31. helyen áll. A közvetlen élmezőnyben sem a férfiaknál, sem a nőknél nem történt nagyobb változás, Roger Federer, illetve Justine Henin vezető helyét, történjen ott részükről bármi, a US Open sem veszélyezteti, viszont az üldözőbolyban történhetnek cserék.
Szávay Ágnes pályafutása eddigi legjobb helyezése a 31. a WTA-világranglistán
MTI/AP/Fred Beckham
Szávay Ágnes pályafutása eddigi legjobb helyezése a 31. a WTA-világranglistán
Szávay Ágnes pályafutása eddigi legjobb helyezése a 31. a WTA-világranglistán
MTI/AP/Fred Beckham
Szávay Ágnes pályafutása eddigi legjobb helyezése a 31. a WTA-világranglistán

A nőknél az elmúlt héten két rangos WTA-tornát rendeztek. A szívünkhöz közelebb állónak a 600 ezer dollár összdíjazású New Haven-i esemény bizonyult, amelyben Szávay Ágnes a selejtezőből a döntőig verekedte magát.

A selejtezőben három ellenfelénél bizonyult jobbnak a magyar klasszis, majd jöttek sorra a főtáblás riválisok: az ausztrál Samantha Stosur (a legfrissebb WTA-világranglistán a 35.), óriási meglepetésre a második helyen kiemelt szlovák Daniela Hantuchova (11.), a nyolcadikként rangsorolt ukrán Alona Bondarenko (21.), és a görög Eleni Daniilidou (38.). Jöttek ugyan, de hiába, Szávay mind a négyüket legyőzte.

A döntőben az első helyen kiemelt orosz Sztevlana Kuznyecova (4.) várt Szávayra, de hiába nyerte az első játszmát a magyar klasszis 6:4, a másodikban 0:3-nál hátsérülése miatt a mérkőzés feladására kényszerült.

A magyar lány így is remekül szerepelt: utoljára Temesvári Andrea jutott a fináléba ilyen rangos versenyen még 1989-ben.

Szávay előtt a 30. helyen a japán Szugijama Ai áll, aki mindössze 33,25 ponttal előzi meg kiválóságunkat, de rajta kívül többen is belátható távolságban vannak már a közvetlen riválisok közül. Csak az a hát rendbe jöjjön…

A magyar éljátékos korábban év végére tervezte, hogy bekerül a TOP 30-ba, most viszont karnyújtásnyira került attól, hogy kitűzött célját már a tervezett idő előtt megvalósítsa.

Szávayhoz kapcsolódó hétfői hír, hogy a tavalyi, debreceni teniszgála után idén a budapesti Syma Csarnokban rendezik meg a II. KENO-gálát, amelyen a magyar éljátékos ellenfele a szerb Ana Ivanovics lesz. Rajtuk kívül a spanyol Tommy Robredo és a horvát Ivan Ljubicic is a magyar főváros vendége lesz.

A WTA-világranglistán a TOP 10-ben egyetlen változás történt: a Szávay által legyőzött Hantuchova éppen kiszorult onnan, és helyet cserélt a francia Marion Bartolival.

A hét másik rangos WTA-tornáját is az Egyesült Államokban rendezték: a 75 ezer dollár összdíjazású, Forest Hills-i megmérettetésen a harmadik kiemelt argentin Gisela Dulko nyert, miután a döntőben az első helyen rangsorolt francia Virginie Razzanót verte, két nagyon sima játszmában. A győztes dél-amerikai az 51. helyről a 42-re léphetett előre.

A férfiaknál az első 19 helyen nem történt változás a hagyományos pontszámításon alapuló ATP-világranglistán. A kizárólag az idei eredményeket összesítő ATP RACE-en viszont az amerikai James Blake öt helyet javított és jelenleg a nyolcadik.

A 675 ezer dollár összdíjazású, ugyancsak New Haven-i tornát a férfiaknál az amerikai klasszis nyerte, de amíg az ATP RACE-en ezzel előre tudott lépni, az ATP-ranglistán maradt a hatodik helyen.

A döntőben Blake által legyőzött amerikai Mardy Fish viszont sokat profitált „ranglistailag” is a versenyből, tíz helyet javítva a 40-en áll, amely holtversenyben a második legnagyobb előrelépés volt a TOP 100-ban, igaz ő vitte a legelőkelőbb pozícióig.

ANGOL NYELVŰ INTERJÚ A NEW HAVEN-I DÖNTŐ UTÁN

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik