Az FTC-t kiejtő Esbjerggel találkozik a Győr a BL-elődöntőben

Vágólapra másolva!
2024.05.07. 17:34
A Győr tavaly a bronzmérkőzésen egy góllal nyert az Esbjerg ellen (Fotó: Árvai Károly)
Május 7-én, kedden sorsolták a férfi és a női kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjének párosítását Budapesten, a Sport TV stúdiójában. A női mezőnyben a Győr a dán Esbjerget kapta, míg a Metz a Bietigheimmel találkozik. A férfiaknál a két német klub elkerülte egymást: a Magdeburg az Aalborg, a Barca a THW Kiel ellen mérkőzik meg.

 

KÉZILABDA
NŐI BAJNOKOK LIGÁJA FINAL FOUR
Budapest, MVM Dome
ELŐDÖNTŐ
Június 1.
Team Esbjerg (dán)–Győri Audi ETO KC
Metz (francia)–Bietigheim (német)
HELYOSZTÓK
Június 2.

FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA FINAL FOUR
Köln, Lanxess Aréna
ELŐDÖNTŐ
Június 8.
SC Magdeburg (német)–Aalborg HB (dán)
Barca (spanyol)–THW Kiel (német)
HELYOSZTÓK
Június 9.

Kisorsolták a Bajnokok Ligája férfi és női négyes döntőjének párosítását (Fotó: Kovács Anikó/EHF)

ÖSSZEFOGLALÓ

Először sorsolták ki egyszerre a női és a férfi Bajnokok Ligája végjátékának a párosítását, amióta négyes döntőben dől el a legrangosabb európai klubtrófea sorsa. Hatalmas dolog, hogy ezt az eseményt a Sport Tv-ben bonyolították le. A sorsoláson az ötszörös BL-győztes Győri Audi ETO női csapata révén magyar együttes is érdekelt volt, amely június 1-jén a dán Esbjerg ellen játszhat majd a fináléba jutásért. A budapesti MVM Dome-ban a másik elődöntőben a francia Metz és a német Bietigheim száll harcba a másnapi döntőért.

A győriek 16. alkalommal jutottak a négy közé a legrangosabb európai kupasorozatban, amit ötször megnyertek. Legutóbb tavaly júniusban a harmadik helyen végeztek, a bronzmeccsen éppen az Esbjerget győzték le egy góllal. A két csapat eddig hatszor találkozott egymással, és minden alkalommal az ETO győzött.

„Úgy gondolom, mind a négy résztvevő jó csapat. Természetesen magunkat, a Metzet és az Esbjerget talán kicsit erősebbnek látom, mint a Bietigheimet, de utóbbi is nagyon jól játszott, és meglepetést szerzett a negyeddöntőben. Az Esbjerg talán a világ jelenlegi legjobb keretével rendelkezik, rendkívül kemény együttes jó lövőkkel, olyan kitűnő játékosokkal, mint Henny Reistad és Nora Mörk, valamint egy tapasztalt edzővel. Természetesen a Metz tapasztalt, erős a rendszere, amit mindig is hatékonyan játszott, és még tovább épített. A Bietigheim az a csapat, amelynek tényleg semmi veszítenivalója sincs, míg a többi csapat, mi, a Metz és az Esbjerg teljes erőbedobással küzdünk, és egyértelmű célunk a cím megszerzése” – mondta a sorsolás után Per Johansson, a Győr vezetőedzője a klub honlapjának.

Tavaly az FTC-Rail Cargo Hungaria is bejutott a női BL végjátékába, ami 20 022 fős nézőcsúcsot eredményezett. Ugyan a fővárosiak ezúttal a nyolc között alulmaradtak az Esbjerg elleni párharcban, de így is izgalmas sztorik és emlékezetes csaták várnak az Európa egyik legmodernebb arénájába kilátogatókra. Budapestnek a mostani final fourral lejár a szerződése, az európai szövetség elnöke, Michael Wiederer szerint a felek már tárgyalnak a lehetséges szerződéshosszabbításról.

A 2014-es kezdetektől minden női BL négyes döntőnek a magyar főváros adott otthont, 2021-ig a Papp László Sportaréna, azóta az MVM Dome látja vendégül a kontinens négy legjobb csapatát. Az ETO a régi helyszínen már négyszer is felért a csúcsra, az új létesítményben eddig mindkétszer a Vipers diadalmaskodott. A címvédőt idén pont a mieink ejtették ki az előző körben, megteremtve az esélyt, hogy Stine Oftedal újabb BL-sikerrel zárja le a pályafutását.

Michael Wiederer, az EHF elnöke a Győr nevét is kihúzta (Fotó: Kovács Anikó/EHF)

A férfiaknál már 2010 óta dől el hasonló rendszerben a BL-trófea sorsa, azóta a kölni Lanxess Aréna a kézilabda katedrálisává nőtte ki magát. A 15. négyes döntőben ugyan nem lesz magyar csapat, de így is fantasztikus párosítások jöttek össze az elődöntőben. Június 8-án a címvédő Magdeburg a Veszprémet kiejtő Aalborg ellen lép pályára, a másik ágon pedig a BL-történelem egyik legnagyobb klasszikusa, a Barcelona–Kiel összecsapás dönt a fináléba kerülésről.

A mérkőzések pontos kezdési időpontjáról, valamint az elődöntők sorrendjéről később dönt az EHF, illetve az EHF Marketing.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik