Sílövő-vb: a szél döntött, francia arany a férfi váltóknál

Vágólapra másolva!
2023.02.18. 15:03
null
Quentin Fillon Maillet volt a franciák nyerőembere (Fotó: Getty Images)
A szél jelentősen befolyásolta a férfiváltók versenyét a németországi Oberhofban zajló sílövő-világbajnokságon, a franciák nyakába került az aranyérem.

A váltók mind a négy tagjára 7.5 kilométer, valamint egy fekvő és egy álló lövészet várt. Az időjárás a második emberek második lövészeténél gyakorolt először érezhető hatást, a változó idősávokban és erősséggel megjelenő széllökések nagyban befolyásolták, hogy ki mennyire tudott pontosan lőni.

Az utolsó emberekre váltva a csehek álltak az élen, őket hamar utolérték a franciák, majd a norvégok is. Előbbieknél Quentin Fillon Maillet, utóbbiaknál Johannes Thingnes Bö volt a záró ember, és bár a sportág ötszörös olimpiai bajnok norvég legendája jobban futott, a fekvő lövészet döntött közöttük: az kétszeres olimpiai bajnok Fillon Maillet lőhetett nyugodtabb körülmények között, szinte szélcsendben.


A célegyenesben így már ünnepelni, pacsizni is volt ideje, meglepetésre a franciák nyakába került az arany, a címvédő és olimpiai bajnok norvég négyes csupán másodikként zárt. Az időjárás ezáltal játszott kulcsszerepet annak megakadályozásában, hogy az Oberhofban ezt megelőzően öt elsőséget begyűjtő Bö tökéletes vb-t zárva mind a hét számában a dobogó tetejére álljon. Vasárnap a tömegrajtos verseny esélyeseként áll rajthoz, hogy megszerezze pályafutása 18. világbajnoki aranyérmét, ám az egy vb-t illető történelmi hibátlan szereplés esélyét elfújta a szél.

Harmadikként a svéd váltó ért célba.

SÍLÖVÉSZET
VILÁGBAJNOKSÁG, OBERHOF
FÉRFI VÁLTÓK
1. Franciaország (Antonin Guigonnat, Fabien Claude, Émilien Jacquelin, Quentin Fillon Maillet)
1:21:48.8 óra
2. Norvégia (Vetle Sjaastad Christiansen, Tarjei Bö, Sturla Holm Laegreid, Johannes Thingnes Bö) 38.8 másodperc hátrány
3. Svédország (Peppe Femling, Martin Ponsiluoma, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson) 1:39.9 perc hátrány

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik