Rp. gyorskorcsolya: Bánhidi szerint Jászapáti a dobogóra is odaérhet

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2023.01.12. 13:20
null
Bánhidi Ákos az Eb előtt hangsúlyozta, hogy a rövid pályás gyorskorcsolya Magyarországon jelenleg újjáépül (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)
A Liu testvérek országváltása miatt természetesen jóval visszafogottabb elvárásokkal vág neki a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott a péntektől vasárnapig tartó kontinensviadalnak Gdanskban. A célokról és a nemzetközi szabályrendszer változásairól Bánhidi Ákost kérdeztük.

 

 

Tavaly nem rendeztek Európa-bajnokságot, két éve – akárcsak most – Gdansk adott otthont a kontinensviadalnak, de a péntektől vasárnapig tartó versenynek másként vágunk neki az itthoni változások miatt?
Az, hogy tavaly nem volt Eb, nem befolyásol semmit, ez akkor is így lenne, ha tíz év maradt volna ki – válaszolta Bánhidi Ákos, a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott szakmai vezetője. – Nyilván sok változás történt, ami érezteti hatását. Ezek a változások egyfelől a saját házunk táján történtek, másfelől pedig a nemzetközi szabályrendszerben. Ami előbbit illeti: először versenyzünk úgy, hogy a női és férfi sort külön szakmai stáb felügyeli, és úgy, hogy nincsenek velünk a Liu testvérek. Ezek a változások sok mindent befolyásolnak, azt azonban biztosan nem, hogy az Európa-bajnokságon jelen lévő versenyzők és szakemberek mindent beleadtak az egyébként a megszokottnál rövidebb felkészülésbe.

A nemzetközi szabályrendszer változása mit takar?
Azt, hogy mind a világ-, mind az Európa-bajnokságokon megszűnik az összetett győztes kihirdetése. Vagyis akárcsak az olimpiákon, csak távonként osztanak érmeket, ennek megfelelően nincs már a programban a háromezer méteres szuperdöntő sem.

Ez azt is jelenti, hogy akár minden versenyzőnk lehetőséget kaphat az egyéni küzdelmekben is?
Igen, a változás jóval nagyobb szabadságot ad számunkra. A nőknél Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca, Sziliczei-Német Rebeka és Somodi Maja lép jégre, közülük egyedül Petra indul mind a három egyéni távon. A férfiaknál Nógrádi Bence, Tiborcz Dániel, Varnyú Alex, Talabos Attila és Bontovics Balázs alkotja a csapatot – bár a férfiaknál is minden távon három indulási joggal rendelkezünk, ezerötszáz méteren mégis csak két fiút indítunk, mert úgy döntöttünk, hogy mindent figyelembe véve, ez több hasznot hoz a számunkra.

Bár később kezdték el a munkát, mint általában szokták, mégis: hogy sikerült a felkészülés?
Dolgozott mindenki tisztességesen. Adódott egy-két betegség, aztán ez a szám az almati világkupa-viadal után növekedett, néhányan ágyba kényszerültek, emellett Petra bokasérülése sem jött még teljesen rendben, ám ezen hátráltató tényezők mellett el tudtuk végezni azt a munkát, és azon a színvonalon, amit szerettünk volna.

Sohasem szeretett jósolgatni egy-egy nagyobb verseny előtt, meg aztán a short track nem is az a sportág, ahol ezt magabiztosan meg is lehetne tenni, ám annyit azért áruljon el, hogyan vág neki a vezetőedző ennek az Európa-bajnokságnak? És mire számíthatunk mi, szurkolók?
Először is mindenkitől türelmet kérnék: az elmúlt időszak történései mindannyiunkat erősen megérintettek, ebből nekünk talpra kell állnunk – mindenféle szempontból. A magyar short track jelenleg újjáépítés alatt áll, a tehetséges fiatalokat be kell építenünk a csapatba, és olyan szintre eljuttatnunk, hogy utána remélhessünk. Ehhez idő kell. Tudom, hogy a szurkolóink azt szokták meg, hogy amikor bekapcsolják a televíziót, magyar érmeket és döntős futásokat látnak. Mindezeket elsősorban a Liu testvérek jóvoltából láthatták, ám korábban is képesek voltunk dobogós helyezéseket elérni, ezért küzdünk-harcolunk ezúttal is. Ha mellettünk áll a csillagzat, főleg a váltók tekintetében ez itt, Gdanskban sem elképzelhetetlen. A magyar short track jelenlegi legerősebb versenyzője Jászapáti Petra, ő bármikor odaérhet az A-döntőbe, onnan pedig már csak egy karnyújtásnyira van az érzem. Remélhetőleg lesz olyan szituáció ezen az Eb-n is, amikor lehet értünk szorítani, mégis a legfontosabb gondolatom az, hogy nagyon kell örülnünk a negyeddöntős és elődöntős futásoknak is, az esetleges érmeknek pedig még inkább.

RÖVID PÁLYÁS GYORSKORCSOLYA EURÓPA-BAJNOKSÁG, GDANSK
A magyar csapat
Férfiak:
Nógrádi Bence (500 és 1000 m), Tiborcz Dániel (500 és 1000 m), Varnyú Alex (100 és 1500 m), Talabos Attila (500 m), Bontovics Balázs (1500 m)
Nők: Jászapáti Petra (500, 1000 és 1500 m), Kónya Zsófia (500 és 1000 m), Somodi Maja (1000 és 1500 m), Bácskai Sára Luca (500 m), Sziliczei-Német Rebeka (1500 m)

A program

Január 13., péntek
10.00:
selejtezők
Január 14., szombat

14.00: 500 és 1500 m, váltó-elődöntők
Január 15., vasárnap

14.00: 1000 m, váltódöntők

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik