Az osztrák Kathrin Zettel végzett az élen női kombinációban

Vágólapra másolva!
2009.02.06. 16:04
Az osztrák Kathrin Zettel nyerte meg a női kombinációt a Val d’Isere-ben zajló alpesisí-világbajnokságon. Az ezüstérmes a svájci Lara Gut lett, míg a harmadik helyet az osztrák Elisabeth Görgl szerezte meg. A nagy esélyes Lindsey Vonnt a visszajátszások alapján kizárták, míg a címvédő Anja Pärson kaput tévesztett és kiesett.
Zettel az első világbajnoki címét nyerte a felnőttek között
Fotó: Reuters
Zettel az első világbajnoki címét nyerte a felnőttek között
Zettel az első világbajnoki címét nyerte a felnőttek között
Fotó: Reuters
Zettel az első világbajnoki címét nyerte a felnőttek között

Ahogyan eddig mindig, pénteken is viszonylag kielégítő időjárási körülmények fogadták a versenyzőket nem messze a svájci-francia határtól, bár a kisebb köd és a szállingózó hó némiképp megnehezítette a síelők dolgát.

A VILÁGBAJNOK

Név: Kathrin Zettel
Ország: Ausztria
Született: 1986. augusztus 5.
Junior-vb: 2x vb-aranyérmes (szlalom, kombináció), 2x vb-ezüstérmes (szlalom, kombináció)
Felnőtt vb: 1x vb-aranyérmes (kombináció, 2009, Val d'Isere), 1x vb-ezüstérmes (csapatverseny, 2007, Are)
Általában elmondható, hogy a lesiklást és szlalomot összekapcsoló kombinációban az összetett világkupa legjobbjai számítanak a szám fő esélyeseinek. A bombasztikus formában síelő Vonn, a szerdai edzésről az arcán nagy fájdalmakkal távozó Riesch, valamint egy jó napot kifogó (mellesleg címvédő) Pärson és Zettel között osztották volna szét a legelőkelőbb helyeket a fogadóirodák. A 2007-es dobogósok közül viszont csak Pärsonnak volt reális esélye ismétlésre: Marlies Schild sérülése miatt nem indult, az amerikai Julia Mancuso pedig az egész idényben pocsék formában síelt. Végül nem történt igazán nagy meglepetés az első helyen – a dobogó alsóbb fokain annál inkább!

Az első versenyző, Andrea Dettling alig néhány méter után máris bukással indította az első futamot – ezzel talán némiképp óvatosságra intve a riválisokat. Mégse búsulhattak a svájciak, hiszen hamarosan érkezett Lara Gut – és úgy tűnt, leiskolázza a mezőnyt! Egészen más dimenzióban síelt, mint a többiek, tökéletes íveken siklott végig a pályán. A két éve ebben a számban vb-ezüstérmes Julia Mancuso „szokás szerint” már az első futamban kiesett, csakúgy, mint a kanadai Emily Brydon (telibe talált egy kaput); végül Anja Pärson címvédési reményei is elszálltak – a pálya felső szakaszán kaput tévesztett és ezzel búcsúzott.

A nagy esélyes, Lindsey Vonn viszont hírnevéhez méltóan ment, 0.14 másodperccel még Gutnál is jobb időt elérve megnyerte a lesiklórészt, míg a harmadik helyet az osztrák Elisabeth Görgl szerezte meg fél másodperces hátránnyal. Bizakodva várhatta a szlalomot a másik osztrák, Kathrin Zettel (1.5 mp hátrány), valamint Vonn nagy vetélytársa, a német Maria Riesch (1.4 mp hátrány) is, akik különösen az alsó szakaszon kaptak sokat az élen álló párostól.

Az első futam egyik legnagyobb közönségsikerét az erdélyi Miklós Edit mondhatta magáénak, ám erről bizonyára szívesen lemondott volna: a pálya felső szakaszán elveszítette az egyik lécét, ezt követően „fél lábon” próbált végigsiklani a pályán – egészen a pálya alsó harmadáig jutott ily módon, majd feladta.

A kanadai edző által tűzött második futamnak fagypont fölé emelkedő hőmérsékletben vághatott neki az idáig eljutó 28 síző (a többiek kiestek, illetve visszaléptek). A hátsóbb régiók versenyzői kemény küzdelmet folytattak egymással és a pályával; az első értékelhető menetet a hazaiak reménysége, Sandrine Aubert produkálta, aki kitűnő szlalomjával a műlesiklás vb-címvédőjét, a 0.8 másodperces előnyét eladó Sárka Zahrobskát is maga mögé szorította – ők futották a második futamban a két legjobb időt.

Nem állt sokáig az élen a francia, mert meglepetésre az ebben a szakágban kevésbé jegyzett olasz Johanna Schnarf a vártnál jobban szlalomozott, így nagyot ugrott előre – egészen az 5. helyről induló Marie Marchand-Arvier-ig tartotta vezető pozícióját a dél-tiroli lány, aki végül 7. lett, közvetlenül a francia mögött.

Kathrin Zettel hibátlan futamával súlyos terhet helyezett az utána következőkre – ezt a szlalom idei úrnője, Riesch nem bírta el, tetemes lemaradással jött be Zettel mögé –, majd a következő osztrák, Elisabeth Görgl is mögé szorult. Lara Gut volt legkevésbé esélyes szlalomban, és csodát nem is tudott tenni, ám önmagához képest nagyszerűt ment, ezzel bejött a két osztrák közé. Az élről induló Vonn közel 1.5 másodperces előnnyel indult – ám hibázott! Végighaladt ugyan a pályán, ám egy óriási hiba után kihagyott egy kaput. Amúgy sem tudta volna megelőzni az osztrákot, ám utólag, a visszajátszások alapján még ki is zárták.

Így tehát a tippelt Vonn-diadal helyett osztrák tarolást láthatott a közönség – Zettel nyert, Görgl lett a harmadik, közöttük pedig a svájciak fiatal reménysége, Lara Gut zárt.

40. ALPESISÍ-VB, VAL D’ISERE

NŐK, KOMBINÁCIÓ
1. Kathrin Zettel (osztrák) 2:20.13 perc (lesiklás: 1:31.97 p; műlesiklás: 48.16 mp)
2. Lara Gut (svájci) 2:20.69 (1:30.63; 50.06)
3. Elisabeth Görgl (osztrák) 2:21.01 (1:31.03; 49.98)

NYILATKOZATOK

„Jó érzés, hogy világbajnoknak mondhatom magam. A lesiklás után nem számolhattam ezzel, csak bízhattam abban, hogy fordul a kocka. Lindsey, aki egyébként nagyon erős szlalomban, hibát követett el, ez hozta meg a fordulatot. Korrekt, könnyed pályát próbáltam teljesíteni, és ezt a taktikát sikerült véghez vinnem. A vébé kiválóan kezdődött, és most következik az én két kedvenc szakágom, az óriás-műlesiklás és a szlalom. További két éremért szállok harcba a jövő héten" – mondta a világbajnoki címet megszerző Kathrin Zettel.

„Végig kockáztattam, habár jól tudtam, nehéz lesz ezt így végigvinnem, hiszen a pálya sok kemény részt foglal magában. Számomra viszont kizárólag a teljes gáz jöhetett szóba, ugyanis semmi veszítenivalóm nem volt. A rajtnál Daniel Albrechtre gondoltam, s arra, amit Areban véghezvitt. Az egész annyira jól sült el, másra sem vagyok képes jelenleg, csak vigyorogni" – nyilatkozott a második helyen végzett svájci hölgy, Lara Gut.

„Ezt nem gondoltam volna. Mindent beleadtam, s a 4. helyezést vártam el magamtól. Lindsey hibája után egy pillanatig nem voltam biztos a dobogóban, egészen addig, amíg nem jött gratulálni a segítőm. Nehézkes szlalom volt, jól kellett mozogni és lazának kellett maradni. Lent aztán teljes erőből támadni kezdtem, ami bevált" – értékelt a harmadik helyen záró Elisabeth Görgl.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik