Vonn nem hibázott: az esélyes győzött a világbajnokság első számában

Vágólapra másolva!
2009.02.03. 14:54
A franciaországi Val d’Isere-ben a hölgyek szuper óriás-műlesikló versenyével megkezdődött a 40. alpesisí-világbajnokság, amelyen a következő két hétben a sívilág elitje összeméri az erejét. A nyitó számban sokáig a francia Marie Marchand-Arvier vezetett, végül azonban nem történt meglepetés és a legnagyobb esélyesek között számon tartott amerikai Lindsey Vonn nyert.
Lindsey Vonn nyerte meg a vb első számát
Fotó: Reuters
Lindsey Vonn nyerte meg a vb első számát
Lindsey Vonn nyerte meg a vb első számát
Fotó: Reuters
Lindsey Vonn nyerte meg a vb első számát

LINDSEY VONN

NÉVJEGY
Nemzetiség: amerikai
Született: 1984. október 18.
Junior-vb: 2x vb-ezüstérmes (lesiklás), 1x vb-bronzérmes (óriás-műlesiklás)
Felnőtt vb: 1x vb (szuper-G), 2x vb-ezüstérmes (lesiklás, szuper-G, mindkettő 2007, Åre)
Olimpia: 6. helyezés (kombináció, 2002, Salt Lake City)
Világkupa: összetett vk-győztes (2007/08-as szezon), lesikló vk-győztes (2007/08), kombinációs vk-második (2007/08), szuper-G vk-harmadik (2004/05; 2006/07); 18 vk-győzelem (11x lesiklás, 3x szuper-G, 2x szuper-kombináció, 2x szlalom), 40 vk-dobogó (21x lesiklás, 10x szuper-G, 5x szuper-kombináció, 4x szlalom)
Szép időben kezdődött meg a nők szuper-G-versenye az 1926 méter hosszú pályán, amely 2445 méteres magasságból indult. Nagyon gyors és nehéz pályát sikerült kijelölniük a szervezőknek, és ez nem egy síző vesztét okozta.

Elsőként az osztrák Anna Fenninger siklott le, 1:22.01-es időeredménye jelentette a támpontot. Másodikként a hazaiak legnagyobb esélyese, Marie Marchand-Arvier következett, aki remekül vette a kapukat, 94.7 km/h-s sebességgel száguldott le 1:21.07 alatt.

Ekkor még nem lehetett tudni, ez mennyire jó idő, azonban utóbb kiderült, hogy kiemelkedően teljesített a 23 éves francia hölgy, hiszen az őt követők a nyomába sem értek. A legjobb tízbe vártak közül az amerikai Julia Mancuso bukott, rögtön utána pedig hat versenyzőből öt nem ért célba – többek között kiesett Renate Götschl, az osztrákok rutinos sízője is, akárcsak a svájci Andrea Dettling.

Andrea Fischbacher volt az első, aki megszorította az első kettőként induló Fenningert és Marchand-Avier-t, és majdnem meg is verte a franciát, azonban az utolsó részen hibázott, így hat századdal elmaradt Marchand-Arvier-től.

A dobóra is esélyesnek tartottak közül a svájci Lara Gut és a német Maria Riesch – igaz, nekik nem ez a fő számuk – is elmaradt a várakozástól, s nem fért be a legjobb három közé. Anja Pärsonnak sem sikerült a bemutatkozás, a svéd címvédő elhibázta az egyik kaput, így érem nélkül maradt. A további számokban persze még javíthat.

Az utolsó osztrák versenyző, Elisabeth Görgl sem tudta megszorítani honfitársait, Fenningert és Fischbachert, az ötödik helyre futott be, majd a következő szereplő után további egy pozícióval hátrébb csúszott, ugyanis a vb egyik legnagyobb esélyesének (nem csak szuper-G-ben) kikiáltott amerikai Lindsey Vonn jött, aki igazolta a várakozásokat, és 34 századdal megelőzte az aranyérmet már-már magáénak érző Marchand-Arvier-t.

Az előre rangsorolt versenyzők közül Nadia Fanchini következett utolsóként. A szakági világkupát vezető olasz sízőnek azonban nem sikerült jól a középső szakasz, hibázott is egyet, és 2.02 másodperccel elmaradt Vonntól. A tavalyi összetettbeli, illetve lesikló világkupagyőztes így megnyerte a világbajnokság első számát.


NSO-SPORTLEXIKON

A román színekben versenyző erdélyi Miklós Edit – a legjobbtól 3.96 másodperccel lemaradva – a 18. lett.

Berecz Anna 46-os rajtszámmal indulva, versenyzésre már nehezen alkalmas pályán nyugodt síeléssel végigment, s végül – megelőzve négy célba érkezőt – a 34. helyen végzett. Az 56 fős mezőnyben ez az eredmény, figyelembe véve felkészülésének körülményeit, a kizárólag saját zsebből fizetett díjakat, igenis dicséretes. Egyik nagy tehetségünk (tavaly decemberben két FIS-Race-futamot is nyert Klausbergben) még csak 21 éves, ha továbbra is így halad a fejlődésben, talán egyszer ő lehet az a magyar síző, aki indulhat a Világkupában.

Szerdán a lesiklás selejtezői mellett a férfiak szuper-G versenyeire kerül sor. Rengeteg potenciális esélyes van, így izgalmas futamra van kilátás holnap is.

LINDSEY VONN NYILATKOZATA

„Nagyon örülök a győzelemnek! Sokkal nehezebb pálya volt, mint előzetesen vártam. Sok volt a bucka az elején, de tudtam, hogy mire számíthatok, és sikerült jól mennem a pálya első felén. Remélem, a vébé további részében hasonlóan szerepelek majd!” – mondta lesiklása után a boldog győztes.


ALPESISÍ-VILÁGBAJNOKSÁG, VAL D’ISERE

NŐI SZUPER ÓRIÁS-MŰLESIKLÁS
1. Lindsey Vonn amerikai 1:20.73
2. Marie Marchand-Arvier francia 1:21.07 + 0.34
3. Andrea Fischbacher osztrák 1:21.13 + 0.40
4. Anna Fenninger osztrák 1:22.01 + 1.28
5. Tina Maze szlovén 1:22.06 + 1.33
6. Elisabeth Görgl osztrák 1:22.27 + 1.54
...18. Miklós Edit romániai 1:24.69 + 3.96
...35. Berecz Anna magyar 1:34.58 + 13.85
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik