Egykori magyar játékosnak állítottak emlékművet Barcelonában

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2023.07.07. 17:57
null
Vincze Ottó és Taróczi Balázs (Fotó: Magyarország Barcelonai Főkonzulátusa)
A Camp Nou szomszédságában található Les Corts temetőben halála 30. évfordulója alkalmából emlékművet állítottak a korábbi Ferencváros- és FC Barcelona-játékos és spanyolországi edző magyar labdarúgó-legenda, Berkessy Elemér tiszteletére – közölte a Nemzeti Sporttal a barcelonai főkonzulátus. 

 

A nagyváradi származású fedezet, 1905-ös születésű Berkessy Elemér játékoskarrierje záróakkordjaként játszott 1934 és 1936 között a katalán klubban. Később, 1951 és 1952 között a Real Zaragoza, 1957 és 1958 között az Espanyol vezetőedzője volt.

Taróczy Balázs főkonzul a ceremónián tartott beszédében jó szívvel emlékezett arra, hogy Kubala Lászlóhoz hasonlóan Berkessy barcelonai magyar sportolóként mindig végtelenül segítőkész volt a városba érkező más magyar sportolókkal is. Teniszjátékosként a városba érkezve többször volt vacsoravendége, ahol Berkessy büszkén emlegette fel a múlt dicsőségeit, így amikor az 1931–1932-es idényben az FTC-vel veretlenül nyertek bajnokságot vagy az éppen világbajnokságot nyerő Uruguay nemzeti válogatottját verték meg az egész világ elismerését kiváltva.

A megemlékezésen sportdiplomataként részt vett Vincze Ottó egykori FTC- és Barcelona-játékos is, aki beszédében felidézte Berkessy eredményeit. A Magyarországon sportkörökben „Jegenye” becenévre hallgató magas, jó kiállású fedezet szívében mindig büszke fradista maradt. Legkedvesebb sportemlékei a zöld-fehér klubhoz kötötték. Jegenye életfelfogását és a családi légkört jól jellemzi, hogy a legendák szerint, ha valaki ugatós kutyáját akarta megnyugtatni, az a „Hajrá Fradi!” vezényszavakat hallva egyből kezesbáránnyá vált.

A magyar játékos és edző tiszteletére tartott megemlékezésen egykori klubjai képviseletében az FC Barcelona labdarúgó ikonja, Juan Manuel Asensi korábbi spanyol válogatott labdarúgó, és az RCD Espanyol csatárlegendája, Maranónis beszédet mondott és megjelent a szintén fradista és FC Barcelona legenda Czibor Zoltán fia, ifj. Czibor Zoltán is.

Az emlékmű a felújítás alatt álló Camp Nou stadion tőszomszédságában elhelyezkedő Les Corts temető sportolói parcellájában, Kubala László sírjától néhány lépésnyire, a Berkessy család 498-as szám alatt elhelyezkedő sírhelye mellett található és szabadon látogatható.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik