Férfi röplabda Eb-selejtező: a mieink háromszettes vereséggel búcsúztak

SNEFF SZILÁRDSNEFF SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2022.08.21. 21:37
null
Zárásként kikaptunk a spanyoloktól (Fotó: cev.eu)
Csupán a harmadik játszmában tudta megszorongatni Spanyolországot a magyar férfi röplabda-válogatott, amely három szettben alulmaradt a biztos csoportelsővel szemben.

A magyar és a spanyol válogatott az Európa-bajnoki selejtező első körében izgalmas, kiélezett mérkőzést vívott Budapesten, amelyen Koch Róbert együttese 2:1-re is vezetett, azonban öt szettben alulmaradt. A kapitány hasonló játékot remélt az utolsó összecsapáson is.

A házigazdákat is meglepte kicsit, hogy a rutinos válogatott Kovács Zoltán nem átlóként, hanem center poszton kezdett, ezzel együtt is a legerősebb játékosokat küldte pályára Koch Róbert. Hárompontos vezetést dolgoztak ki a spanyolok remek blokkjuknak köszönhetően, a mieink több ki nem kényszerített hibát is ütöttek. Blázsovics Péter parádés ásszal próbálta csökkenteni a különbséget, azonban ezen a találkozón is a spanyolok dominálták az első szettet. A házigazdák is hibáztak, ezért sikerült 16:13-ra is zárkózni, azonban észlelve a veszélyt, ismét odatették magukat, majd hétpontos különbségnél kiharcolták a szettlabdát. Hármat még sikerült hárítani, Horváth Kristóf rossz nyitása után azonban megnyerte az első szett a csoportelső (25:20).

Az első három pontot a házigazdák szerezték, azonban Pesti két eredményes ütésével sikerült zárkózni. A spanyolok már az első játszmában is csapatként szereztek sok pontot, hiszen többen is feliratkoztak a pontszerzők közé, Francisco Iribarne és Jordi Ramón Ferragut is öt pontot tudhatott magáénak. A nagyobb különbség ismét kialakult, így Koch Róbertnek kellett időt kérnie – sajnos nem javult a helyzet, a spanyol feladó, César Martin parádésan kiszolgálta az átlókat és a centert is, így 16:10-re is vezettek a házigazdák. Annyi sikert elkönyvelhettek a mieink, hogy megszerezték első blokkpontjukat, azonban nem tudtak közelebb zárkózni a hazaiakra, akik tízpontos különbséggel kényelmesen megnyerték a játszmát (25:15).

A harmadik szett elején elkapták a fonalat a mieink, a spanyolok talán kicsit kiengedtek, és sikerült kétpontos előnyre szert tenni. A hazaiak persze nem hagyták annyiban a dolgot, a szett felénél előbb egyenlítettek (12:12), majd át is vették eggyel a vezetést. Nem hagyták meglógni azonban Koch Róbert tanítványai az ellenfelet, hiszen a spanyol pontra magyar pont volt a válasz. A 15. pont után már kétpontosra nőtt a házigazdák előnye, azonban nem léptek meg, sőt, először láthattuk a mieinktől azt a harciasságot, amit még az első körben, Budapesten. Sikerült a 20. pont után is lépést tartani a csoportelsővel, ráadásul a hazaiak mindkét mérkőzéslabdáját hárították a mieink, azonban a harmadikat már nem, így a magyar válogatottat is 3:0-ra múlta felül hazai pályán Spanyolország (26:24).

A magyar együttes a csoport harmadik helyén végzett, és nem jutott ki a jövő évi Európa-bajnokságra.

FÉRFI RÖPLABDA EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
F-CSOPORT, 6. (UTOLSÓ) FORDULÓ

SPANYOLORSZÁG–MAGYARORSZÁG 3:0
(20, 15, 24)
Teruel, 850 néző. Vezette: Puechner (olasz), Caramez Pereira (portugál)
SPANYOLORSZÁG: Villena 5, Ramón Ferragut 10, Diedhiou 6, Martin 1, Iribarne 5, Fornes 5. Csere: Larranaga, Gimenez (liberók), Rodríguez Pérez 11, Olalla Gómez 1, De Chavarría Munoz 2, Lorente Camacho 1, Gimeno Rubio 6, Villalba Zamorano. Szövetségi kapitány: Miguel Rivera
MAGYARORSZÁG: BLÁZSOVICS 12, Tomanóczy 4, Pesti 8, Horváth K. 10, Kovács Z. 3, Magyar 1. Csere: Bozóki (liberó). Szövetségi kapitány: Koch Róbert
Az eredmény alakulása. 1. játszma: 5:3, 12:7, 18:13, 22:15. 2. játszma: 7:4, 12:7, 17:11, 20:12. 3. játszma: 2:4, 10:10, 17:15, 23:21
MESTERMÉRLEG
Koch Róbert:
– Nagyon nagy tempót diktált hazai pályán a spanyol válogatott, sem velük, sem a hőséggel nem tudtuk felvenni a versenyt. Időnként voltak szép pillanataink, de hat-nyolc pontos hátrányban ez nem sokat számított. Minden játékelemben gyengébben teljesítettünk, mint az előző mérkőzéseken, ami érthető, hiszen a játékosaink a végére elfogytak, Kovács Zoli visszatért centerpozícióba. Az Eb-re erős mezőny alakult ki, azonban a mi csoportunkból a szlovákoknak sem sikerült a kijutás.

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Spanyolország 6 5 1
18:03 17
2. Szlovákia 6 4 2 13:07 12
3. MAGYARORSZÁG 6 2 1 3 9:12 7
4. Grúzia 6 6 0:18 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik