Erdei Zsolt és Balzsay Károly sikerét „A boksz Bibliájában” is elismerik

Vágólapra másolva!
2009.01.14. 21:11
Erdei Zsolt és Balzsay Károly magdeburgi sikere óriási örömöt adott a magyar bokszkedvelő társadalomnak, ám győzelmük híre a tengeren túlra is eljutott. Olyannyira, hogy az ESPN szakírója, Dan Rafael után a magát „A boksz Bibliájaként” aposztrofáló The Ring című magazin szakírója, Doug Fischer is külön cikket szánt a két magyar bunyós sikerének blogjában.
Erdei és Balzsay sikerének Amerikában is híre ment
Fotó: Czagány Balázs
Erdei és Balzsay sikerének Amerikában is híre ment
Erdei és Balzsay sikerének Amerikában is híre ment
Fotó: Czagány Balázs
Erdei és Balzsay sikerének Amerikában is híre ment


„Az elmúlt hét viszonylag csendes volt sport szempontból, hacsak az ember véletlenül nem magyar ökölvívó-szurkoló. Ebben az esetben ugyanis meglehetősen eseménydúsnak bizonyult a hétvége, minthogy Erdei Zsolt – a már hosszú ideje regnáló félnehézsúlyú bajnok – 30–0-ra növelte veretlen pályafutásának mutatóját, míg honfitársa, Balzsay Károly elhódította a mindeddig verhetetlen Gyenyisz Inkin nagyközépsúlyú világbajnoki címét, és bekerült a Ring legjobb tíz ökölvívója közé súlycsoportjában” – kezdődik Doug Fischer-nek, a Ring című magazin szerzőjének cikke a két magyar bunyós sikeréről.


Hogy a cikkíró komoly sikerként értékeli a győzelmeket, az kitűnik abból is, hogy a nemcsak a jelenlegi két legsikeresebb bokszolónkról beszél, de igyekszik komoly áttekintést adni a magyar boksz hagyományairól is.

Fischer leírja, hogy a magyar amatőr ökölvívás 1928 óta több mint tizenkét érmet nyert az olimpiákon, és kiemeli, hogy a müncheni játékokról a Gedó György fémjelezte magyar válogatott négyszer is a dobogóra állhatott.

A szakíró leírja, hogy a magyaroknak a profi ökölvívásban nincsenek hasonló sikereik, ám az elmúlt évtizedben a profik között is megmutatták oroszlánkörmeiket. Fischer megemlíti Kovács István 2001-ben Antonio Díazzal szemben szerzett pehelysúlyú WBO-övét is.


Erdei Zsoltról megemlíti az írás , hogy a kétszeres olimpikon 2000-ben bronzérmet nyert Sydney-ben, és Jurij Barasjan ellen tizenegyedik alkalommal védte meg a címét, míg Balzsay a jókötésű Inkinnel szemben lett bajnok.

A szerző szerint míg a kommunista időben nem volt meg a lehetőség, hogy a magyar ökölvívók professzionális szinten is kiteljesítsék pályafutásukat, addig most a különböző európai istállóknál – mint Erdei és Balzsay az Universumnál – tovább fejlődhetnek, ami képessé teszi a magyar ökölvívókat különböző címek meghódítására is.

Balzsay Károly imponáló mutatójával (20–0, 14 K. O.) a Ring ranglistájának kilencedik helyére ugrott súlycsoportjában.

Korábban már több amerikai szakíró is méltatta Balzsay Károlynak a magdeburgi gálán nyújtott teljesítményét. Dan Rafael, az ESPN neves szakírója szerint a nagyon szoros meccs első részében Inkin volt jobb, de Balzsay remek hajrája döntőnek bizonyult.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik