Ázsia-kupa: nem fékez a torna egyetlen újonca, nagy csatában bejutott a legjobb nyolc közé

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2024.01.28. 16:21
Vége a tizenegyeseknek, kezdődhet a tádzsik ünneplés (Fotó: Getty Images)
Tádzsikisztán, a torna egyetlen újonca 1–1-es százhúsz percet követően tizenegyesekkel legyőzte az Arab Emírségek válogatottját a labdarúgó Ázsia-kupa nyolcaddöntőjének vasárnapi nyitányán, és bejutott a legjobb nyolc közé. Ott van a negyeddöntőben Ausztrália is, amely érvényesítette a papírformát, 4–0-ra megverte Indonéziát.

 

TÁDZSIKISZTÁN–ARAB EMÍRSÉGEK 1–1 – 11-esekkel 5–3

Bár a labda jóval többet járt az esélyesebb emírségekbeli válogatott játékosainak lábán, kapura a tádzsikok is veszélyesek voltak, és a vezetést ők szerezték meg: a 30. percben Vahdat Hanonov a jobb alsó sarokba fejelt (1–0)

Már-már úgy tűnt, az a gól elég is lesz a tádzsik csapat eddigi legnagyobb győzelméhez, amikor a rendes játékidő ráadásában jött az egyenlítés: a 95. percben Ali Szaleh balról beívelt szabadrúgásából Kalifa al-Hammadi – éppen Hanonovot megelőzve – a hosszú sarokba csúsztatta a labdát (1–1).

A kétszer 15 perces hosszabbítás nem hozott gólt, így a kieséses szakasz első játéknapja meghozta az első tizenegyespárbajt – és a végén a tádzsik győzelmet. A közép-ázsiai csapat mind az öt rúgója a kapuba talált, az Emirátusok brazil születésű játékosa, Caio Canedo hibázott – pontosabban Rusztam Jatimov védett, amivel továbbjutáshoz segítette csapatát.

A tádzsik válogatott – amelynek horvát szövetségi kapitánya van Petar Segrt személyében – először játszhat az Ázsia-kupán, és ha már ott van, meg sem állt a legjobb nyolcig. Hogy vezet-e az út tovább, az Irak–Jordánia párharc győztese elleni negyeddöntőben derül majd ki.

AUSZTRÁLIA–INDONÉZIA 4–0

Jackson Irvine megpattanó lövésével, Elkan Baggott öngóljával már a 12. percben megszerezte a vezetést az ausztrál válogatott, Martin Boyle a szünet előtt megduplázta az előnyt.

Indonézia először jutott be az egyenes kieséses szakaszba, 121 hellyel le van maradva Ausztráliától a világranglistán – és a tudáskülönbség a végjátékban újabb gólokban mutatkozott meg: az auszik berámoltak még kettőt, így a vasárnapi góltermésük ugyanúgy négygólos lett, mint a három csoportmérkőzésüké együttvéve.

Graham Arnold csapatára keményebb erőpróba vár a következő körben: a Szaúd-Arábia–Dél-Korea csata továbbjutója lesz az ellenfél pénteken.

ÁZSIA-KUPA (KATAR)
NYOLCADDÖNTŐ
Ausztrália–Indonézia 4–0 (Baggott 12. – öngól, Boyle 45., Goodwin 89., Souttar 90+1.)
Tádzsikisztán–Arab Emírségek 1–1 (Hanonov 30., ill. Al-Hammadi 90+5.)  – 11-esekkel 5–3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik