Ázsia-kupa: hihetetlen, de igaz – Jordánia lefocizta Dél-Koreát, s bejutott a döntőbe!

MIKE BARNABÁSMIKE BARNABÁS
Vágólapra másolva!
2024.02.06. 18:26
Al-Tamari góllal és gólpasszal vezette győzelemre Jordániát (Fotó: Getty Images)
Jordánia jutott be elsőként a labdarúgó Ázsia-kupa döntőjébe, miután kiváló játékkal 2–0-ra nyert Dél-Korea ellen.

 

A játékoskeret alapján a  kontinens egyik nagyágyújaként számon tartott dél-koreai válogatott eddig nem brillírozott Katarban, a csoportelsőség sokak szerint szándékos elszalasztása után Szaúd-Arábiát tizenegyesekkel, Ausztráliát pedig hosszabbítás után búcsúztatták a „tigrisek”.

Ezek után könnyebb feladatnak ígérkezett a meglepetéscsapat Jordánia elleni elődöntő – a közel-keleti királyság együttese Irak és Tádzsikisztán búcsúztatásával története során először szerepelt a négy között –, de az intő jelek már adva voltak: Dél-Korea rendkívül kaotikus futballt játszott Jürgen Klinsmann irányításával, s a gyenge lábakon álló, szervezetlen védelem hibáit a támadósorban játszó sztárok (Szon Hung-min, Hvang Hi-csan, Li Kang-in) villanásai voltak hivatottak ellensúlyozni.

A keddi mérkőzésen pedig szembejött a valóság Koreával, amelynek momentuma is alig volt a rendkívül precízen védekező, pragmatikusan játszó Jordánia ellen – sokatmondó adat, hogy Szonék még kaput eltaláló lövést sem tudtak felmutatni az egész meccsen. A második félidő hetedik percében jött a hideg zuhany is: a könnyelműen eladott labdával megiramodott Musza al-Tamari, majd gólt rúgatott Jazan al-Naimattal (VIDEÓ ITT). 1–0

A Montpellier-ben légióskodó Al-Tamari nem sokkal később saját maga is beköszönt, miután átgyalogolt a fél koreai csapaton (VIDEÓ ITT). 2–0

Az eddig is ötlettelen, sok hibával fűszerezett játékot produkáló távol-keletiek a végveszélyben sem tudtak megújulni – ezt remekül példázza az egy éve még a Ferencvárossal is összeboronált (jelenleg Dániában légióskodó) Cso Ku Szung kétségbeesett műesése, ami értelemszerűen nem ért tizenegyest a játékvezetőnél (VIDEÓ ITT).

Jordánia – a marokkói Huszin Ammutával a kispadon – tehát tovább írja tündérmeséjét, s története során először ott lesz a döntőben, ahol a házigazda Katarral vagy Iránnal csatázhat a trófeáért.

ÁZSIA-KUPA, KATAR
ELŐDÖNTŐ
Jordánia–Dél-Korea 2–0 (Al-Naimat 53., Al-Tamari 66.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik