Vitális gólja adta meg az alaphangot, nyert odahaza a DAC

Vágólapra másolva!
2023.11.25. 15:00
null
Fotó: Duducz Tibor
A Niké Liga 15. fordulójában a DAC 3–0-ra megverte odahaza az Aranyosmarótot, a Kassa ismét kikapott.

SZLOVÁK NIKÉ LIGA
15. FORDULÓ
DAC–Aranyosmarót 3–0 (2–0)
Dunaszerdahely,
MOL Aréna, 4119 néző. V: Gemzicky
DAC: A. Popovics – Alex Pinto, Kasa, Brunetti, Alex Mendez – Dimun – Trusa (Herc, 64.), Vitális (Kácer, 56.), Andzouana (Redzic, 74.) – Cermák (Ramadan, 56.), Gouré (B. Barisic, 64.). Vezetőedző: Xisco Munoz
Aranyosmarót: Knobloch – Majdan, Sula, R. Nagy, Conka – Mondek (Svac, 85.), Gono (Brenkus, 65.), Hodúr (Balaj, 65.), Sluka (Nsumoh, 79.) – Cerepkai (Mijic, 79.). Vezetőedző: Michal Hipp
Gólszerző: Vitális (39.), Gouré (42.), B. Barisic (70.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Az új seprű jól sepert. A Nike Liga 15. fordulójában a DAC a spanyol Xisco Munoz edző vezetésével 3–0-ra legyőzte az utolsó Aranyosmarót csapatát. Tovább folytatódott az FC Kassa sorozata, amely Zsolnán kapott ki 1–0-ra.

Hűvös, télies idő uralkodott Dunaszerdahelyen, sez érezhető volt aMOL Aréna hangulatában. Kis feszültség volt mindenkiben. Izgatottan várta, mit mutat apályán az új vezetőedző Xisco Munoz irányításával aDAC.

Nos, nagyon nehezen lendült bele aDAC. Az első félidőben a39. percig nagyon keveset mutatott ahazai csapat. Pedig az ellenfél aNike Liga utolsó csapata az Aranyosmarót volt.

Aspanyol mester az előző meccsekhez képest három változást eszközölt. Asérült Csinger Márk helyett Filip Kasa kezdett, visszakerült az alaptizenegybe Carlos Pinto és Alejandro Mendez. Az első perctől apályán volt Vitális Milán is, akinek nagyon fontos szerepe volt ameccsen.

„Eshet, vagy fújhat aszél, mi mindig itt leszünk", hirdette atranszparens a B-középben. Ugyan megfogyatkozva, de maximális elszántsággal biztatták adrukkerek acsapatot.

Sokáig alacsony színvonalú volt atalálkozó. Ahazaiak az előző meccsekhez képest igyekeztek leegyszerűsíteni ajátékot, minél gyorsabban az ellenfél kapuja elé kerülni, de nagyon sok volt ahiba ajátékukban.

Ahogy közeledett afélidő, jöttek ahelyzetek is. Előbb Fernand Gouré, majd Matej Trusa fejeltek pontatlanul. Ezután ajátékvezető egy kezezés után nyugodtan befújhatta volna abüntetőt aDAC-nak, de továbbot intett.

Majd jött Vitális Milán. Egy bedobás után gondolt egyet és kissé kisodródva 14-méterről kilőtte ajobb alsó sarkot. Ez volt amagyar U21-es válogatott első gólja tétmeccsen asárga-kék mezben. Nemsokára ismét gólt kiáltott a4119 néző aMOL Arénában. Yhoan Andzouana bal oldali beadásábólGouré bólintott akapuba.

Aszünet után nem győztek csodálkozni ahazai drukkerek. Az utolsó vendégek domináltak, Branislav Sluka három gólt is szerezhetett volna. Először az MTK-t is megjáró játékos közelről fölédurantott, majd Alekszandar Popovics védett egyet, és ezután alövése akapufáról pattant ki.

Ahazaiak spanyol mestere rövid időn belül négy cserével próbálta felrázni aDunaszerdahelyt. Ez sikerült is neki. Bartol Barisic, aki az elmúlt három meccsen (kétszer afakócsapat amásodosztályú Somorja mezében lépett pályára) öt gólt szerzett, ma is folytatta agólgyártást. Hat percet volt apályán, amikor Andzouana megpattant beadását bólintotta akapuba. Győzelmével a DAC feljött a harmadik helyre.3–0

Zsolna–Kassa 1–0 (Jambor 63.)

Akassaiak sorozatban kilenc vereséggel ahátukon az aZsolna otthonában léptek pályára, amely ahazai műfüves pályán nagyon produktív. Többek között aDAC-nak is ötöt vágott. Nos akelet-szlovákiai csapat az első félidőben remekül helytállt. Sőt, ha nem véd remekül azsolnai kapus Lubomir Belko, akkor vezethettek is volna. Rögtön afordulás után emberhátrányba került aKassa. Óriási volt ahazaiak fölénye (75 százalékos labdabirtoklás), amely a 63. percben góllá érett, Timotej Jambor volt eredményes.

PERCRŐL PERCRE

90+2. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

88. perc Nem túl izgalmas a hajrá, Barisic feldobja, egy csel után jobbról ballal éles szögből, 14-ről kapura lő, de vetpdve véd a jobb sarok előtt szépen Knobloch.

79. perc Patrik Mijic Cerepkait, Johnson Nsumoh Slukát váltja.

78. perc Barisic parádés passzát a jobb sarok mellé rúgja Kácer az ötös előteréből.

74. perc Damir Redzic be, Andzouana le. Nem játszik tehát volt csapata ellen a hazai Riszvanisz, nem lesz több csere a DAC-ban.

Barisic: 12 meccs az idényben, 9 góllal és 4 gólpasszal. A sokszoros horvát U-válogatott Barisic nem rokona a volt eszéki Adrian Leon Barisicnak, aki ma már Bázelben játszik.

70. PERC BARTOL BARISIC ELDÖNTI A MECCSET, Andzouana jobb oldali, ballábas beadását az ötös jobb sarkáról Nagy a csatár elé fejeli kapusát megelőzve, a légiós meg a jobb sarok elől egy méterről előredőlve a rövid sarokba fejeli a labdát. 3–0!

67. perc Ramadan bal oldali, jobblábas szabadrúgását az ötös jobb, azaz túlsó sarkáról a kapu bal alsó sarka mellé fejeli Brunetti, a középső védő.

A hivatalos nézőszám: 4119.

65. perc Adam Brenkus Gonót, Filip Balaj Hodúrt váltja a vendégeknél.

64. perc Christián Herc Trusát, Bartol Barisic Gourét váltja.

60. perc Andzouana rosszul találja el fejjel az ötös előtt Ramadan beadását. A korner után Kácer 18-ról egy védőbe lő.

56. perc Miroslav Kácer Vitálist, Ammar Ramadan Cermákot váltja.

55. perc KAPUFA, remek támadás végén Sluka ballal 12-ről, középről a jobb oldali kapufa tövére lő. Érik a vendéggól...

50. perc Fölé, a jobb szélt meghúzó jobbhátvéd, Sula jobb oldali beadását Sluka tízről jobbal a léc fölé bombázza!

48. perc Sluka bal oldali beadását Nagy hétről kapura fejeli, balra ledőlve fogja a labdát Popovics. Sluka válogatott kerettag, volt MTK-s. Mestere, Hipp kétszer is volt a Haladás trénere.

46. PERC FOLYTATJUK!

Egy kis örökmérleg: 36 mérkőzés, 17 DAC-os és 11 aranyosmaróti sikerrel, 51, ill. 43 rúgott góllal.

E párharc legjobb góllövői:
Kalmár Zsolt 9
Marko Divkovics 4
Tomás Dubek 4
Martin Hruska 3
Robert Gesnábel3


45+1. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

A hazaiak nagy hiányzója a Csinger, Urblík, Gavrics trió, a venégektől Matej Slavik, Milan Kvocera, Matej Mosko ésGergely Tumma maródi.

42. PERC MEGY EZ, Andzouana bal oldali, ballábas, kiváló beadását FERLAND GOURÉ a bal felsőbe fejeli három méterről, kissé jobbról. 2–0!

Fotó: D. T.
Fotó: D. T.

39. PERC VEZET A DAC! VITÁLIS MILÁN a gólszerző. Pinto jobb oldali beadását kissé jobbról, az ötös jobb sarka mellől, kilenc méterről jobbal a jobb, azaz a túlsó sarokba rúgja a magyar játékos, meglepve Knobloch kapust. 1–0!

35. perc Trusa beadása megpattan a 16-oson belül egy védő kezén, de tovább. Conka tényleg kezezett...de a spori szerint véletlenül.

30. perc Gono egy remek akció végén jobbaé 10-ről a bevetődő Cermákba lő. Nagy blokk!

26. perc Andzouana játszik össze Cermákkal, jó a beadást, de a tízméteres Gouré-fejesről ezt nem mondhatjuk el. Az első fejese kissé jobbról, hétről éppen a kapushoz ment, most középről, 8-ról jócskán a bal alsó mellé csúsztatta a labdát.

Fotó: D. T.
Fotó: D. T.

 

25. perc Vladimir Majdan kap sárga lapot.

15. perc Mezőnyharc, hazai fölénnyel, keményen bekkelő vendégekkel.

11. perc Gouré éles szögből a kapusba lő.

9. perc Trusa 14 méterről gyengén lő kapura, nem veszélyes.

Jó 3 Celsius-fok a stadionban.

5. perc Cermák most megtalálja az éket a labdával, aki jobbal az ötös előteréből azonban a léc fölé lő.

3. perc Cemák jobb oldali, jobblábas beadása elkerüli a középen érkező Gourét.

1. perc Trusa gyenge távoli lövésével.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta sárgában, a vendégek piros-kék mezben és kék nadrágban.

Fotó: D. T.
Fotó: D. T.

 

Fotó: D. T.
Fotó: D. T.

 

Fotó: Duducz Tibor
Fotó: Duducz Tibor



Vitális Milán a magyar U21-es csapat egyik legjobbja volt Skócia ellen. „A Niké Liga utolsó helyén álló Aranyosmarót ellen csak a győzelem elfogadható” − jelentette ki lapunknak a 21 éves középpályás.

„Élvezetes támadófutballt akarunk játszani és le kell zárnunk a kapunkhoz vezető utat. Ha stabil a védelem, jöhetnek a jó megoldások a támadósorban. Mindent megteszek, hogy feljavítsam a csapat játékát és új elemeket építsek be” − nyilatkozta Dunaszerdahelyre érkezése után Xisco Munoz, aki szerint a Mol Akadémián az angol Premier League-et idéző körülmények vannak.

A szlovák bajnoki meccsen új fejezet kezdődik a DAC történelmében: először irányítja a csapatot spanyol edző, jelesül Xisco Munoz. MOZGALMAS VOLT a kéthetes válogatott szünet Dunaszerdahelyen. A remélt eredmények elmaradása miatt a klub vezérkara menesztette Adrián Gula vezetőedzőt, s kinevezte a játékosként a Valenciával UEFA-kupát is nyerő Xisco Munozt. A 43 éves tréner első spanyolként ülhet le a csallóközi együttes kispadjára, az elmúlt három évben a DAC már a hatodik állomáshelye.

„Sohasem volt semmi gondom az izomzatommal. De hát nálam ez így van. Jó formában vagyok, és akkor jön egy sérülés. Úgy, mint az elmúlt idényben Győrben. Sajnos, most is kényszerpihenő vár rám. Bízom benne, hogy jól alakul a rehabilitációm, és tavasszal jó formában térhetek vissza a pályára” – mondta lapunknak Csinger Márk.

Csinger Márk remekül játszott az ősszel, úgy a DAC-ban, mint az U21-es magyar válogatottban is alapember lett. Remek teljesítményével a felnőttválogatott szövetségi kapitányának, Marco Rossinak a figyelmét is felkeltette.

„A mágneses rezonancia szakadást mutatott ki Márk jobb lábának hátsó combizmában. Nem szükséges a műtéti beavatkozás, ám ez a kellemetlen diagnózis azt jelenti, hogy az elkövetkező kettő, talán három hónapban nem léphet pályára. Elkezdtük a rehabilitációt, és bízunk benne, hogy semmilyen komplikáció sem lép fel” – mondta a DAC-honlapján a klub fizioterapeutája, Horváth Pál.

Miután visszatért Dunaszerdahelyre, nem tudott bekapcsolódni az új DAC-mester, Xisco Múnoz edzésébe, hanem MR-vizsgálaton vett részt.

„Hirtelen megálltam, és a földre rogytam. Nem tudtam megállni a lábamon, nagy fájdalmaim voltak. Éreztem, hogy a jobb lábammal nagy a baj” – elevenítette fel a Nemzeti Sportnak a keddi pillanatokat Csinger Márk.

Tizennégy másodperc. Ennyi ideig tartott a magyar U21-es válogatott játékosának, Csinger Márknak a játéka a keddi, skótok (0–0) elleni Európa-bajnoki selejtezőn. Mint kiderült, a dunaszerdahelyi védőre hosszú kihagyás vár combizomszakadása miatt.

Adrián Gula menesztése után a 43 éves spanyol tréner Xisco Munoz lett a DAC edzője. A dunaszerdahelyiekkel a jelenlegi idény végéig szóló szerződést kötött, további egy évre szóló opcióval – közölte a klub a hivatalos honlapján.

A szlovák labdarúgó Niké Liga 4. fordulójában a DAC 2–0-ra nyert Aranyosmaróton.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A DAC–ARANYOSMARÓT MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik