Svédország: Ibrahimoviccsal is beszélt a Hammarby magyar vezetőedzője

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.11.08. 13:59
null
A Hammarby megbízott vezetőedzője, Lőrincz Ábel Zlatan Ibrahimoviccsal is találkozott (Fotó: Hammarbyfotboll.se)
Mint arról beszámoltunk, a csapat eddigi videoelemzőjét, Lőrincz Ábelt nevezte ki a tavaszi-őszi rendszerű svéd élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Allsvenskan) utolsó két fordulójára a részben Zlatan Ibrahimovic által tulajdonolt Hammarby. A magyar szakember a Magyar Nemzetnek elmondta, a megbízatása két mérkőzésre szólt, a következő idénytől ismét videoelemzőként tevékenykedik.

 

A 35 éves Lőrincz Ábel 2022 márciusában állt a Hammarby alkalmazásába. A 2014 és 2019 között a Honvédnál, 2019 és 2021 között a Puskás Akadémiánál, majd a 2021–2022-es idényben a dán másodosztályú Sönderjyskénél dolgozó szakembert a Hammarby az utolsó két bajnokira nevezte ki ideiglenes vezetőedzőnek, azok után, hogy a csapatot eddig irányító Martí Cifuentes megállapodott az angol másodosztályú Queens Park Rangersszel, melynek irányítását azonnali hatállyal átvette.

Lőrincz Ábel stockholmi munkáját a nagyapja révén magyar származású, de nyelvünkön nem beszélő Magyar Richárd és Karl-Gunnar Björklund segíti.

A szakember a Magyar Nemzetnek elmondta, megtiszteltetésnek veszi a vezetőedzői megbízást, ám továbbra is videoelemzőként, pályaedzőként tekint magára.

„A megbízatásom két mérkőzésre szólt, ebből egyet lejátszottunk, null nullra végeztünk a Värnamo ellen. Az utolsó forduló után visszatérek az eredeti pozíciómhoz, bevallom, az jobban fekszik nekem. Egyáltalán nem érzem visszalépésnek, ha a következő idényben újra ez lesz a feladatom” – mondta Lőrincz Ábel, megjegyezve, az előző kiírásban bronzérmes gárdától nyáron hatan távoztak, így várható volt, hogy valamelyest megtorpannak, egy meccsel az évad vége előtt a hatodik helyen állnak.

„Tudatos szakmai koncepció része volt, hogy elkezdtünk fiatalítani, persze éreztük, hogy lesznek bökkenők, és rövid távon nem várhatunk el kiemelkedő eredményeket. De nem panaszkodunk, így is rengeteg pozitív élményünk van ebből az idényből” – folytatta Lőrincz, aki már személyesen is találkozott a klub egyik tulajdonosával, a 41 évesen visszavonult svéd csatárzsenivel, Zlatan Ibrahimoviccsal, s kellemesen csalódott benne: „Meglátogatta a klubot, őszintén szólva már az is hihetetlen nagy élmény, szinte elképzelni is nehéz, hogy találkozhattunk. Kedves volt és érdeklődő, váltottunk néhány szót. Egy pillanatra sem éreztette velünk, hogy mennyi mindent tett le az asztalra” – mondta Lőrincz Ábel, aki közgazdászállást hagyott ott azért, hogy a labdarúgással foglalkozzon.

 

A Hammarby vezetőedzője elmondta, sokáig hobbiként tekintett a futballra, aztán Jonathan Wilson Futballforradalmak című könyvének hatására kezdett el komolyabban is ezzel foglalkozni, s beiratkozott a Skót Labdarúgó-szövetség B-licences képzésére, azért ide, mert José Mourinho és André Villas-Boas is itt avanzsált videoelemzőből vezetőedzővé.

„A licenc megszerzése után minden NB I-es klubnál bejelentkeztem. A Honvéd akkori holland szakmai igazgatója, Gert Heerkes adott lehetőséget, a ranglétrát végigjárva később az NB I-es csapat mellett is dolgozhattam, és Supka Attila edzővel a mai napig remek a kapcsolatom. Utána a Puskás Akadémiához kerültem, sok dolgot tanultam, olyan is akadt, amit nem építettem be a módszereim közé. De eredményes volt a munkakapcsolat, a felcsúti csapat először a harmadik, majd a második helyen fejezte be a bajnokságot” – mesélte Lőrincz, aki a Sönderjyskéhez egy fejvadász cégen keresztül került, a Hammarbyhoz viszont már Martí Cifuentes hívta.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik