Jönnek a nagyágyúk, Ibrahimovictól David Silváig! Illetve éppen hogy elbúcsúztak…

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2023.12.31. 12:06
null
Minden idők egyik legnagyszerűbb gólja! (Fotó: AFP)
Nyilván a kor és a kor teszi, hogy évről évre szomorúbban vesszük sorra, ahogyan fiatalkorunk nagy ikonjai megöregedve, megráncosodva, megritkult hajzattal szépen egymás után a szögre akasztják az ilyenkor szokásos sportszereket. A negyvenévesnél rutinosabb olvasónak külön rossz hírrel szolgálhatunk, a kilencvenes évek sztárjainak a gyermekei is vissza-visszavonulnak már; de szomorkodás ide, év végi számadáshangulat oda, azért nagy örömmel készítettük el szokásos év végi összegzésünket. És ha a fentiek és a fentiek is úgy akarják, várjuk önöket jövőre is. Nyilván tovább öregedve, ráncosodva és megritkult hajzattal. Minisorozatunk harmadik, befejező része következik.

A szokásos év végi összegzés helyett ezúttal három álomcsapatba rendezzük a legnagyobb sztárokat. Sorozatunk befejező része következik.

A C-CSAPAT védelméről bővebben ITT olvashat!

A C-CSAPAT középpályájáról bővebben ITT olvashat!

Ha felvesszük a magyar szemüvegünket, akkor a Szalai Ádám, Nikolics Nemanja csatársorral áll fel a csapat. Szalai Ádám (36 éves, 86 válogatott meccsén 26 gólt szerzett) a Honvédban és az Újpestben pallérozódott, a Real Madrid már a VfB Stuttgarttól vette meg, de a nagy áttörést a Mainzra tartogatta. Felépült nagyon súlyos sérüléséből, a Schalke 8, a Hoffenheim 6 millió eurót fizetett érte, a Hannoverben is játszott, az FC Basel aztán méltatlan módon bánt vele. A válogatottban ellenben közönségkedvenc lett a hozzáállása és hasznos futballja miatt, és két Európa-bajnokságon is részt vett; a Bundesligában 54-szer volt eredményes, közel feleennyi gólpasszal. Nikolics (35, 43/8) volt idehaza és Lengyelországban is az Év labdarúgója, háromszoros magyar, egyszeres lengyel és amerikai gólkirály, kétszeres magyar és kétszeres lengyel bajnok. A Barcs igazolta le őt Szerbiából, a Kaposvárban robbant be, idehaza legszebb éveit a Videotonban töltötte, és ő is kétszeres Eb-résztvevő. Egy török kaland után az AEK Larnacából vonult vissza. A Transfermarkt adatai szerint 271 NB I-es mérkőzésén 147 gólt lőtt, és adott 42 gólpasszt, nem mellesleg az NB I-ben volt ezüstcipős (háromszor) és bronzcipős is.

Nemzetközi szempontból Giuseppe Rossi és Éder a két csatár: Rossi (36, 30/7) a nagy Rossihoz méltó csatárnak indult, de egyszer közel két évet kellett kihagynia sérülései miatt, aztán egy évet és kétszer fél esztendőt… 2008-ban az olimpia gólkirálya, a Parma után játszott a Manchester Unitedben, a Fiorentinában, a Newcastle Unitedben, a Levantében, a Celta Vigóban, a SPAL-ban, a Genoában és a Salt Lake Cityben is, sérülékenysége miatt csak egy Konföderációs Kupán járt a squadrával, nagyobb tornán nem. Ha éppen egészséges volt, remekelt: a La Ligában 171 mérkőzésen 84, a Serie A-ban 62 fellépésen 36 kanadai pont fűződik a nevéhez.

Éderéhez meg egy aranyérmet jelentő gól: Éderzito António Macedo Lopes (36, 35/5) szerezte a 2016-os Eb szó szerinti aranygólját. Előtte és utána nem igazán remekelt a klubjaiban, a Bragából kilógott felfelé, de a Swansea, a Lille és Lokomotív Moszkva színeiben sem volt gólzsák, igaz, így is portugál legenda lett. És Nemzetek Ligája-aranyérmes, és játszott a 2014-es vébén is, hiszen egyrészt sokoldalú támadó volt, másrészt főleg az előkészítésben jeleskedett, így volt helye rendre a keretben. 2021 után az al-Raedben vezetett le, egy évig várta az újabb ajánlatokat, majd ezt megunhatta, mert visszavonult.

A C-CSAPAT KISPADJÁN
Willy Caballero
(42, argentin, 5/0), első klubja a Boca Juniors volt, a leghíresebb a Chelsea és a Manchester City, az utolsó a Southampton, U21-es világbajnok, Libertadores-kupa-győztes, Világkupa-gy., BL-győztes, El-győztes, FA-kupa-gy., angol Ligakupa-gy., argentin bajnok, olimpiai b., Konfoderációs Kupa-ezüstérmes, vb-résztvevő
Christian Fuchs (37, osztrák, 78/1), Bochum, Mainz, Schalke, Leicester, Charlotte FC, angol b., FA-kupa-gy., 2x Eb-r., 2x az Év csapatának tagja a német Bundesligában
Maximiliano Pereira (39, uruguayi, 125/3), Defensor, Benfica, FC Porto, Penarol, CA River Plate, 2019-ben egyszer már visszavonult. 4x portugál, 2x uruguayi bajnok, Copa América-gy., 4x Copa-r., 3x vb-r., Konföderációs Kupa-r.
Kevin-Prince Boateng (36, ghánai, 15/2), Hertha, Tottenham, Dortmund, Milan, Genoa, Schalke, Frankfurt, Barcelona, Sassuolo, Las Palmas, Fiorentina, Besiktas, Monza, Hertha, spanyol és olasz b., Német Kupa-gy., angol Ligakupa-gy., 44-szeres német U-válogatott, az Év csapatának a tagja a Serie A-ban, 2x vb-r.
Sulley Muntari (39, ghánai, 84/20), Udinese, Portsmouth, Inter, Milan, Sunderland, al-Ittihad, Pescara, Deportivo La Coruna, Hearts of Oak, BL-győztes, klubvilágbajnok, 2x olasz bajnok, Fa-kupa-gy., 2x Olasz Kupa-gy., U20-as vb-ezüstérmes, 3x vb-, 2x ANK-r.
Roberto Soldado (38, spanyol, 12/7), Real Madrid, Osasuna, Getafe, Valencia, Tottenham, Villarreal, Fenerbahce, Getafe, Levante, spanyol b., U19-es Eb-gy., Konföderációs Kupa-ezüstérmes, gólkirály a spanyol első és másodosztályan is
Konsztantinosz Mitroglu (35, görög, 65/17), Mönchengladbach, Olympiakosz, Fulham, Benfica, Marseille, Galatasaray, Arisz, Scherpenberg, 6x görög, 2x portugál és 1x török bajnok, 4x Görög Kupa-, 1x Török Kupa-gy., vb- és Eb-r., az Év játékosa Görögországban, az U19-es Eb gólkirálya, görög gólkirály

A B-CSAPAT védelméről bővebben ITT olvashat!

A B-CSAPAT középpályájáról bővebben ITT olvashat!

A második csapat csatársorában az első név Fabio Quagliarelláé, aki egészen 40 éves koráig futballozott (Torino, Sampdoria, Udinese, Napoli, Juventus), 29 válogatott meccsén 9 gólt szerzett, a Serie A-ban 556 mérkőzésen 182 gól és 53 gólpassz fűződik a nevéhez. Háromszoros bajnok a Juvével, az udinei fekete-fehérekkel gólkirály 2019-ben. A 2006-os vb-ről lemaradt, a 2008-as Eb-re és a 2010-es vb-re kár volt odaérnie, szerepelt egy Konföderációs Kupán is – első válogatott meccsét 2007 tavaszán, az utolsót 2019 nyarán játszotta.

Fernando Llorente (38, 24/7) szintén játszott a Juventusban, az Udinesében és a Napoliban is, Bilbaóban előtte, 2004 és 2013 között 118 gólt szerzett és bő harmadannyi gólpasszt. A Juvében és Swansea Cityben sem vallott szégyent, a többi csapatnál és végül az Eibarban nem szórta a gólokat, de elképesztően hasznos mezőnymunkát végzett. Háromszoros olasz bajnok, El-győztes, de a válogatottal ért el nagyobb sikereket: 2010-ben világbajnok, két évre rá Eb-aranyos.

Theo Walcott portréját 2006-ban írtuk meg, pontosabban akkor kezdtük el, amit akkor a vb-n és a 2012-es Eb-n tudtunk még felhasználni. A sérülékeny támadó 47 meccsen 8 gólig jutott a válogatottban, az Arsenalt 2006 és 2018 között szolgálta, voltak jó időszakai az Evertonban, majd ismét a Southamptonban, innen is vonult vissza, 397 PL-es meccs, és az azokon elért 80 gól és 64 gólpassz után.



A kispadon:
Andrij Pjatov
(39, ukrán, 102/0), Sahtar Doneck, 11x ukrán bajnok, 8x Ukrán Kupa-gy., UEFA-kupa-gy., U21-es Eb-ezüstérmes, vb- és 3x Eb-r., az Év labdarúgója Ukrajnában (2010), 7x az Év csapatának a tagja Ukrajnában
Sime Vrsaljko (31, horvát, 52/0), Dinamo Zagreb, Genoa, Sassulo, Atlético Madrid, Inter, Olympiakosz, 4x horvát b., 2x Horvát Kupa-gy., spanyol b., El-gy., 2x vb-, 3x Eb-r, vb-ezüstérmes (2018)
Alex Song (36, kameruni, 49/0), Bastia, Arsenal, Barcelona, West Ham, Rubin Kazany, FC Sion, Arta/Solar7, spanyol b., ANK-ezüstérmes, 2x vb-r. Rigobert Song unokaöccse
Loic Rémy (36, francia, 31/7), Lyon, Lens, Queens Park, Chelsea, Newcastle, Las Palmas, Lille, Getafe, Marseille, Brest, 2x francia, 1x angol b., angol Ligakupa-gy., vb-r.
Eljero Elia (36, holland, 30/2), Ajax, Hamburg, Juventus, Werder Bremen, Southampton, Feyenoord, Den Haag, olasz és holland b., Török és Holland Kupa-gy., vb-ezüstérmes, az Év fiatal labdarúgója Hollandiában
Michael Bradley (36, amerikai, 151/17), MetroStars, Mönchengladbach, Aston Villa, Chievo Verona, Roma, Toronto, 3x Kanadai Kupa-gy., amerikai b., 2x Arany-kupa-gy., Konföderációs Kupa-ezüstérmes, 2x vb-r., az Év fiatal labdarúgója az USÁ-ban, az Év labdarúgója az USÁ-ban (2015)
Viktor Fischer (29, dán, 21/3), Midtjylland, Ajax, Middlesbrough, Mainz, Köbenhavn, Antwerp, 2x holland, 2x dán b., Holland Kupa-gy., vb-r., az Év fiatal labdarúgója Dániában. Az 52-szeres válogatott Poul Pedersen unokája




AZ A-CSAPAT védelméről bővebben ITT olvashat!

Az A-CSAPAT középpályájáról bővebben ITT olvashat!

A legjobb 11-ben egy olyan játékos szerepel a jobb szélen, akinek remekül indult a karrierje: a Schalkében futott be, a Bremenben virágzott ki, a Real Madrid 18, az Arsenal 47 millió eurót fizetett érte, volt világbajnok, világbajnoki bronzérmes, spanyol bajnok, négyszer FA-kupa-győztes, nyert országos kupát Németországban és Spanyolországban, U21-es Eb-győztes, ötször az Év labdarúgója Németországban, kétszer harmadik Eb-n, három topligában 215 kanadai pontot jegyzett, az európai kupákban még 61-et, a válogatottban 92 szereplésén 63-at – ugyanakkor Mesut Özil Gareth Bale-i és Eden Hazard-i mélységekbe süllyedt 2020 után, amikor az Arsenalt nem volt hajlandó elhagyni akkor sem, ha nem lépett pályára, ellenben felvette a 9 millió eurós hűségbónusza mellé évi 22-25 milliós fizetését is. Ennek 90 százalékát akkor is a londoniak állták, amikor kölcsönadták a Fenerbahcének, végül az Istanbul Basaksehirben fejezte be karrierjét. A német válogatottal világraszóló cirkusszal szakított.


A bal szél David Silváé (37, 125/35), aki a Real Sociedadtól vonult vissza, de a Valencia neveltje, és a Manchester Cityvel írta be magát a futballtörténelembe, bár 4 angol bajnoki címe, 2 FA-kupa-győzelme (kétszer nyert spanyol Király-kupát is) kis túlzással „eltörpül” világbajnoki és két Európa-bajnoki aranyérme mellett. Volt U19-es Eb-első is, három Eb-n és három vb-n szerepelt, és egy Konföderációs Kupán. Háromszor szavazták be a PL-ben az Év csapatába, a Cityben 436 meccsen 77 góllal és 140 gólpasszal zárt, és megmutatta, hogy egy 170 centiméter magas, 67 kilogrammos játékos a mai futballban is lehet óriás, ha a megfelelő tehetség a megfelelő alázattal, ésszel és akarattal párosul.

Zlatan Ibrahimovicnak jutott tehetség bőven, önérzet és önbizalom is, bár az utóbbin alapuló nyilatkozatok megértéséhez és feldolgozásokhoz nagy humorérzékre és médiaismeretre van szükség. Mivel még csak 42 éves, ne vegyünk mérget rá, hogy nem tér még vissza. Az Ajax, a Juventus, a Milan, a PSG, az FC Barcelona és az Inter 169 millió eurót fizetett érte, ehhez tegyünk hozzá még harmadannyi aláírási és ügynöki pénzt, mert a Los Angeles Galaxyhoz, a Manchester Unitedhez és másodszor a Milanhoz is transzferdíj nélkül írt alá, és ugyebár sokáig Mino Raiola volt az ügynöke. 15 alkalommal volt az Év játékosa odahaza vagy a Serie A-ban, Puskás-díjas, háromszor a Ligue 1, kétszer a Serie A gólkirálya, a topligákból van 10 bajnoki címe és 15 kupagyőzelme, plusz 4 aranyérme Hollandiából, nyert El-t, de a BL-lel nem volt szerencséje (parádés ütemérzéke éppen az Inter, Barca váltáskor hagyta cserben). Két vb-n és négy Eb-n láthattuk őt, a válogatottban 122 meccsen 62-szer volt eredményes. Négy topligában 429 kanadai pont, ez a karriermérlege, de mégis azt mondjuk, a számok ezúttal nem adják vissza azt, hogy micsoda egyéniséggel lett szegényebb a futball!

A kispadon
Samir Handanovic (39, szlovén, 81/0), Udinese, Lazio, Inter, 1x olasz b., 2x Olasz Kupa-gy., vb-r., 3x az Év labdarúgója Szlovéniában és 3x az Év csapatának a tagja a Serie A-ban, 566 meccsen játszott a Serie A-ban, testvére, Jasmin nyolcszoros válogatott kapus volt
Dani Alves (40, brazil, 126/8), Sevilla, Barcelona, Juventus, PSG, Sao Paulo, UNAM Pumas, 3x BL-győztes, 3x Klubvilágbajnok, 6x spanyol, 2x francia, 1x olasz bajnok, 5x Király-kupa-gy., 2x UEFA-kupa-gy., 1x Olasz Kupa-gy., 1x Francia Kupa-gy., 4x Európai Szuperkupa-gy., 2x Konföderációs Kupa-gy., U20-as világbajnok, olimpiai bajnok, 2x Copa América-gy., 3x vb-r., 4x az Év csapatának a tagja az UEFA szerint, 5x az ESM szerint, a karrierjének egy őrizetbe vétel vetett véget
Gaël Clichy (38, francia, 20/0), Arsenal, Manchester City, Basaksehir, Servette, 3x angol b., török b., FA-kupa-gy., vb- és Eb-r., az Év csapatának tagja a PL-ben
Lucas Leiva (36, brazil, 24/0), Gremio, Lazio, Liverpool, Gremio, Olasz Kupa-gy., angol Ligakupa-gy., U20-as Copa-gy., Copa América-r., az Év játékosa Brazíliában (2006)
Nolito (37, spanyol, 16/6), Barcelona, Benfica, Granada, Manchester City, Sevilla, Celta Vigo, Ibiza, spanyol b., Portugál Kupa-gy., El-győztes, Eb-r.
Asamoah Gyan (38, ghánai, 107/51), Udinese, Rennes, Sunderland, al-Ain, Kayserispor, Legon Cities, 3x vb-r., 7x ANK-r., 3x emírségekbeli gólkirály és 3x bajnok, 2x ANK-ezüstérmes, 1x ANK-bronzérmes, az Év játékosa Afrikában, 2x az Év labdarúgója Ghánában
Emmanuel Adebayor
(39, 87/32) inkább a klubjaiban, főleg az Arsenalban villogott. Istenáldotta tehetsége ellensúlyozta amatőr edzésmunkáját, a togói csatár az Arsenalban 142 mérkőzésen 84, Monacóban 115 meccsen 35, a Tottenhamben 113 találkozón 62, a Cityben 45 fellépésen 25, a Realban 22 találkozón 8 kanadai pontot szerzett, aztán már többnyire csak a nevéből élt. De milyen remekül! Fénykorában heti 110 ezer eurót keresett, összesen 55 millió eurót fizettek érte klubjai. 85-szörös válogatott, kétszeres afrikai aranylabdás, öt ANK-n vett részt, és a 2010-es világbajnokságon is – írtuk róla tavalyelőtt, amikor visszavonult. De meggondolta magát a csatár, és visszatért a togói AC Semassi kedvéért, ám ismét „retirált”. Egy időre?


VISSZATÉRŐK, REKORDEREK ÉS VISSZA-VISSZATÉRŐK

A legismertebb visszatérő Sebastian Rudy, a 29-szeres német válogatott játékos rájött, hogy korai volt még szögre akasztani az ilyenkor szokásos motyót, a Bayern és a Schalke korábbi ásza a Dilsbergben játszik még picit. A nyolcszoros holland válogatott védő, Ricardo van Rhijn a legszebb éveit az Ajaxban töltötte, a Karlsruhéből vonult vissza 2022-ben, de a harmadosztályú Lissében újra mezt húzott. Az anno a Bayerben és a Bordeauxban is játszó Diego Contento még csak 33 éves, nem sokkal idősebb csak a hollandnál, játszik még picit a nagyon amatőr Aschheimben; a négyszeres szenegáli válogatott kapus, Lys Gomis (korábban Foggia, Torino, Lecce) a Serie D-s PontDonnaz Hone Arnad Evanconhoz írt alá egy egyéves pihenő után (a két testvére is aktívan futballozik még, Alfred a Rennes játékosa, Maurice a Torinót és a SPAL-t is szolgálta). A korábbi lett válogatott kerettag Viktors Spole 2012 óta pihent, a másodosztályú Grobina kedvéért újra kesztyűt húzott, most 51 éves.

A 207 centiméter magas Kristof Van Hout volt a legmagasabb profijátékos, amíg vissza nem vonult a Lommelből, érdekes lehetett neki korábban Indiában légióskodni. A 134-szeres észt válogatott Andres Oper és az argentin kapus, Cristian Lucchetti (volt Boca Juniors) 45 éves korában vonult vissza a Viimsiből, az ötszörös japán gólkirály Takahara Naohiro 44 évesen, miként Paul Ifill (Crystal Palace, Sheffield United). A 45 éves osztrák Martin Ostermann rutinosan vonult vissza, lévén negyedszer tett ilyet, először 2013-ban. A legfiatalabb, komolyabb szinten játszó külföldi futballista, aki visszavonult, a nigériai Elijah Peace, ő a szívproblémái miatt szakította a szabácsiakkal és a profizmussal alig húszévesen.

Magyarországon megforduló légiósok

Rui Pedro
(35, portugál), FC Porto, Ferencváros, Mezőkövesd, Haladás, Diósgyőr, CSZKA Szófia, Sanjoanense, 1x magyar b.
Lasa Totadze (35, grúz), Gagra, Győri ETO, Pápa, Dinamo Tbiliszi, Garedzsi
Kjartan Finnbogason (37, izlandi, 13/3), Celtic, Ferencváros, Hafnarfjördur, 1x magyar b., 3x izlandi b., 3x Izlandi Kupa-gy., 2x a dán másodosztály gólkirálya
Ivan Bobko (33, ukrán), Csornomorec, Debrecen, Csornomorec
Jurij Habovda (34, ukrán-magyar), Karpati Lviv, Balmazújváros, Haladás, Debrecen, Sokol Hostoun. Nagybátyja, Habovda János 1970-ben a szovjet másodosztály gólkirálya
Goran Milovic (34, horvát, 1/0), Hajduk Split, NK Osijek, Diósgyőr, NK Olimpija

Visszavonuló magyar légiós

Székely György (28), 1860 München, Paks, 1860 München, ma már utóbbi csapatnál kapusedző, 8x U20-as válogatott


ÉS MAGYARORSZÁGON?

Magyarországon vonult vissza Vári Barnabás (36), aki játszott Pakson, Kisvárdán, Győrben és Szolnokon is. Nikházi Márk (34) az MTK-ban tűnt fel, később a DVTK, a Dunaújváros, a Paks és a Siófok profija is volt, és sokszoros U-válogatott. Priskin Tamás (37) 63-szoros magyar válogatott, sok fontos gól szerzője, Győrből indulva szép kerek karriert futott be, légióskodott a Watfordban, a Prestonban, az Ispwichben, a Queens Parkban, a Swansea-ben, a Derby Countyban, az Alanyiában, az Austria Wienben, a Maccabi Haifában és a Slovanban is, idehaza az FTC-ben és a Haladásban futballozott még.

Vaskó Tamás (39) 13-szoros válogatott, nagy utat járt be a Vasastól a Csákvárig 2000 és 2023 között, Újpesten, a Vidiben, Tatabányán, Kecskeméten, a Puskás Akadémiában, Mezőkövesden, Békéscsabán és Egerben is játszott, az Avellinóban és a Bristol Cityben légióskodott. Hegedüs Lajos (36) „csak” válogatott kerettag volt, de fénykorában az NB I egyik legjobb kapusa, az MTK neveltje Siófokon, Pécsen, a Puskás Akadémiában és Pakson is futballozott, de a Nyíregyháza volt utolsó csapata. Az NB I-ben 240 mérkőzést játszott, nem is olyan régen, 2020-ban volt, amikor meghívót postázott neki Marco Rossi.

Szlobodan Rajkovics (34) 19-szeres szerb válogatottként igazolt 2022 elején az MTK-hoz Topolyáról, és ez is lett utolsó csapata a korábban a Chelsea-ben, a Hamburgban és a PSV-ben is játszó bekknek. A tízszeres U17-es válogatott Orosz Donát húszévesen hagyta ott a DVTK-t és a profi karriert, Pátkai Máté sokkal nagyobb útra tekinthet vissza. 2008-ban bajnok az MTK-val, majd a Győrrel és a Videotonnal is megnyerte az NB I-et, 2020-tól a Vasast erősítette, ahol visszavonulásáig összesen 59 mérkőzésen lépett pályára. A válogatottban 23-szor, a horvátok és a walesiek ellen nagyon fontos és emlékezetes gólt szerzett. Ez a két gólja volt csak a címeres mezben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik