Edzősors: hatvanesztendős lett a világjáró edző, László Csaba

V. GY.V. GY.
Vágólapra másolva!
2024.02.13. 10:12
null
László Csaba (Fotó: fccsikszereda.ro)
Dolgozott klubedzőként, szövetségi kapitányként, most a Sport Tv szakkommentátora a hatvanéves László Csaba.

Mint a mesében, úgy alakult László Csaba élete. Az 1964-ben született labdarúgó-szakember Erdélyben, Székelyudvarhelyen látta meg a napvilágot, s bár a magyarországi futballmeccsekről csak a rádió recsegő hangszóróin át hallott, ötévesen természetesen nem a Steaua Bucuresti-be, hanem a Ferencvárosba szerelmesedett bele, ám gyermeki álmai akkoriban, a Ceausescu-diktatúra közepette csak a román élvonalban szereplő Marosvásárhelyig érhettek.
 

A Ferencváros vezetőedzőjeként töltött időre büszkeséggel tekint vissza (Fotó: Nemzeti Sport)

„Szülővárosom csapatában kezdtem el futballozni – mondta megkeresésünkre a február 13-án hatvanéves edző. – S miközben az élvonalban szereplő marosvásárhelyi ASA-ról álmodoztam – másról azokban a cudar időkben nem is igen lehetett –, tizenhét évesen bekerültem a helyi csapatban a felnőttek közé, majd jött a katonaság, leszerelés után pedig családi kapcsolatok révén román útlevéllel Németországban »ragadtam«. Bár a játékoskarrierem korán félbeszakadt, a labdarúgástól nem távolodtam el, sőt, úgy alakult az életem, mint a magyar népmesékben. Erdélyből indulva bejártam a világot, három földrészen dolgozhattam is: Ugandában és Litvániában szövetségi kapitányként, a csúcsot érthetően mégis a magyar válogatott melletti pályaedzői munka, valamint a Ferencváros vezetőedzői megbízatása jelentette. Büszke vagyok rá, hogy bárhol, bármelyik csapatnál dolgoztam, mindig a tőlem telhető maximumot tettem bele a munkába. Jó érzéssel emlékezhetek arra, hogy Skóciában az év edzőjének választottak, a dunaszerdahelyi edzőségemről is szép emlékeim vannak, hiszen szinte a semmiből indulva raktuk le a jelenlegi DAC alapjait. Bejártam a világot, és sokan megkérdezik, hol vagyok otthon… Egyszerű a válasz: ha Erdélybe megyek, akkor a fenyvesek árnyékában, a Hargita lábánál, ha Budapestre, akkor az anyaország szívében, ha Németországba, akkor pedig ott vagyok otthon.”

László Csaba jelenleg a Sport Tv szakkommentátora, ám nem mondott le a futball kínálta kihívásokról, így aztán továbbra is nyitott a megkeresésekre.

A születésnapos szakembert a Sportrádió is megszólaltatta, László Csabát Edinburgh-ban érte el Szabó Bence a Hazafutás műsorvezetője, a beszélgetést ide kattintva lehet meghallgatni. 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik