Andzouana volt a főszereplő, nyert Kassán a DAC

Vágólapra másolva!
2023.11.03. 17:30
null
Fotó: Facebook/DAC 1904
A szlovák labdarúgó-bajnokság (Niké Liga) 13. fordulójában a Kassa 3–0-ra kikapott odahaza a Dunaszerdahelytől.

 

NIKÉ LIGA
13. FORDULÓ
FC Kosice–DAC 0–3 (0–2)
Kassa,
KFA, 2632 néző. V: Ivan Kruzliak
Kassa:
Putnocky – Fabis, Sindelár, Holikov, Konec, Mizerák – Fasko (Sovic, 88.), Gallovic, Qose ( M. Vasil, 71.), Liener (L. Sagna, 59.), – Zan Medved. Vezetőedző: ifjabb Ján Kozák
DAC: Popovics – Gruszkowski, Csinger, Brunetti, Andzouana – Andrés Romero (Vitális, 67.), Dimun (Kácer, 67.), Cermák – Trusa (Alex Méndez, 75.), Gouré (Veselovsky, 89.), Herc (Ba. Barisic, 89.). Vezetőedző: Adrián Gula
Gólszerző: Gouré (5.), Andzouana (16., 85.)

A két, többségi magyar tulajdonú klub összecsapásán a vendég DAC volt sikeresebb. A Kassai Futball Arénában a Niké Liga 13. fordulójában a Dunaszerdahely 3–0-ra győzött. Úgy, mint a múlt héten, a balhátvéd Yhoan Andzouana ismét két gólt ért el.

Rossz sorozatban volt a mai találkozó előtt a Kassa. Hétszer kapott ki egymás után az újonc, így a DAC elleni meccsen már ifjabb Ján Kozák ült a hazai kispadon, akinek a nagyon sok sérült miatt nem volt egyszerű összeraknia a kezdő tizenegyet. Adrián Gulának valamivel könnyebb dolga volt, az utóbbi hetek kezdőcsapatából csak Ammar Ramadan hiányzott. Viszont – valószínűleg az előző meccseken nyújtott nem meggyőző teljesítményeik miatt – kimaradt Miroslav Kácer és Alex Pinto. Helyettük a venezuelai Romero és a lengyel Konrad Gruszkowski került be.

Kassán még ma is, több mint három hét elteltével Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter látogatása az egyik téma.„Óriási megtiszteltetés, nagyon boldogok voltunk, hogy Szijjártó Péter elfogadta ameghívásunkat és láthatta klubunk fejlődését. Nagyon örültünk, hogy élénken érdeklődött aKassa Labdarúgó Akadémia projektjéről is. Nagyon pozitív, hogy ismét nyomatékosította, hogy amagyar kormány teljes mértékben fedezi Akadémiánk építésének költségeit” – mondta aNemzeti Sportnak Geri Ádám, az FC Kosice igazgatója. Szijjártó Péter látogatásáról kétoldalas összeállítást közölt aDAC elleni meccsre kiadott híradó.

Nehéz helyzetben voltak a kassai drukkerek. Egy időben lépett ugyanis pályára a foci- és a hokicsapatuk. Mivel tévés meccs volt a Kassa–DAC mérkőzés, a hazai labdarúgóklub nem tudott változtatni a találkozó időpontján. A kassai hokisok szerettek volna később kezdeni, hogy a szurkolók mindkét összecsapáson ott tudjanak lenni, de a vendégcsapat, a Liptószentmiklós tulajdonosa egy régebbi zűrös ügy miatt nem egyezett bele. Így a Kassa Futball Arénában csak 2632-en voltak.

A szakadó esőben csupán lassan érkeztek a szurkolók. Negyven perccel a kezdés előtt egy gyermekcsoport tartózkodott a főlelátón, akik elkezdték skandálni, hogy Mi vagyunk a kassaiak, Hajrá DAC. A kassai klub mellettünk helyet foglaló sajtósa, Jaroslav Curny mosolyogva meg is jegyezte, hogy „meghívjuk őket, erre az ellenfélnek szurkolnak”. A gyermekek ugyanis a kassai magyar anyanyelvű alapiskolások és óvodások voltak.

A száztagú kassai tábor az első percekben éltette a hazai csapat új edzőjét, ifjabb Ján Kozákot, azonban nemsokára már a közel 150 DAC-drukker örömét lehetett hallani: Yhoan Andzouana bal oldali beadását Fernard Gouré fejjel pontosan a jobb alsó sarokba helyezte. A volt újpesti támadó 534 perc után talált ismét a kapuba. A vendégcsapat akarata érvényesült a pályán és a 16. percben már kettővel vezetett. A jobb oldalon Matej Trusa száguldott el, az alapvonaltól az ellenkező oldalra küldte a labdát és a jókor érkező Andzouana a múlt heti két gólja után ma is betalált.

A kétgólos vezetés tudatában nyugodtan járatták a labdát a dunaszerdahelyiek, s próbálkoztak újabb helyzeteket kialakítani. Párszor kecsegtető helyzetbe is kerültek, de pontatlanul céloztak.

A Kassa az első félidőben nem jutott lövésig, egészen az 54. percig kellett várni az első lehetőségére. Ekkor Olekszander Holikov fejelt fölé. Élénkebb lett a hazaiak játéka, és egy óra elteltével sorozatos hibák után a cserember Landing Sagna a vendégek kapujába juttatta a labdát.

Majdnem háromperces videobírózás után a játékvezető érvénytelenítette a találatot. A csallóköziek nem tudták felvenni a játék ritmusát, Alekszandar Popovicsnak két kellemetlen lövést is hárítania kellett. Dunaszerdahelyi helyzetre egészen a 80. percig kellett várni, amikor Gouré mellé bólintott.

Öt perccel a vége előtt mégis felkerült a vendégek részéről a hab a tornára: Yhoan Andzouana jó harminc méterről a kijjebb álló Matus Putnocky hálójába küldte a labdát. Óriási gól volt!

Ezzel végleg el is dőlt a mérkőzés sorsa.

 

PERCRŐL PERCRE

90+4. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

Bartol Barisic sokszoros horvát U-válogatott, a Dinamo Zagrebtől érkezett a nyáron. A volt eszéki, már bázeli bosnyák válogatott Adrian Barisicnak nem rokona.

Három perc a ráadás.

Nem lesz több csere ma.

88. perc A 19 esztendős Miroslav Sovic Faskót, Dominik Veselovsky és Bartol Barisic Gourét és Hercet váltja.

85. PERC ELDŐLT, Cermák passzát kissé balról, 25 méterről jobbal a kapu túlsó felső sarkába tekeri YHOAN ANDZOUANA. 0–3, ma minden bejön neki. Tükörszélsővédő.

80. perc Gouré bevetődve nem sokkal, de a léc fölé fejeli a felfutó hátvéd, Gruszkowski jobb oldali, jobblábas beívelését.

75. perc Alex Méndez váltja Trusát, szélsőcsere. Szélső le, védő be...

72. perc Fasko 16-os előtti szabadrúgását Herc blokkolja a sorfalban, ápolás.

71. perc Marcel Vasil be, Qose le. Karmester a pályán. A Young Boys neveltje.

68. perc Fábis jobbal 30-ról a kapus ölébe lő, jobbal.

67. perc Miroslav Kácer és Vitális Milán be, Dimun és Romero le.

Fotó: Duducz Tibor
Fotó: Duducz Tibor

66. perc A bal alsóba lőne Medved egy 23 méteres szabadrúgást, véd balra vetődve Popovics, de Holikov elé üti a labdát, aki jobbal nyolcról, kissé jobbról a léc fölé lő.

64. perc Les bizony.

62. perc Holikov jobb oldali beadását jobbal a jobb alsóba teszi Sagna, de les. Igen ám, de a kivetődő kapus paskolta elé a labdát. Mit mond a VAR? Akkor is les?

59. perc És be is áll a lesántikáló középpályás helyére.

58. perc Liener lesérül, csere lesz, már öltözik is Landing Sagna.

56. perc Csinger az ötös jobb sarkáról jobbal egy védőbe lő, kontra, Andzouana nem tudja annyira megzavarni Popovicsot, hogy a kapus ne mentsen lábbal a 16-os és a kapura törő Medved elől..

54. perc Az első hazai helyzet, Leiner bal oldali, ballábas beadását az elalvó védők mellől a léc fölé fejeli, nem is sokkal a felfutó védő, Holikov.

48. perc Andzouana kapáslövése kapuscsemege. Fasko jobb oldali, ballábas szabadrúgása dettó.

46. perc Gouré a 16-os bal sarkáról egy védőbe lő.

46. PERC FOLYTATJUK!

73 százalékban volt a vendégeknél a labda ma, 7-szer lőttek kapura, 4-szer annak felületére, a másik oldalon ez az arány 0/0.

A hazaiktól a volt dunaszerdahelyi Dominik Kruzliák és Jan Krivák sérült, de a benini támadó, Tidjani Anane, a balszélső, a csk. Erik Pacinda és a szlovák U-válogatott, volt gyirmóti Varga Péter sincs a keretben.

E párharc legjobb góllövője:
Nikola Krsztovics 2

A 2018-ban alakult FC Kosice sem a Lokomotíva, sem az 1. FC utódjának nem tartja magát, így a DAC gyakorlatilag első ízben mérkőzik meg idegenben aktuális ellenfelével. Ebből kifolyólag a két csapat egymás elleni mérkőzéseinek a száma sem magas, mindössze egyszer találkoztak tétmérkőzésen – az aktuális szezon második fordulójában. A MOL Arénában rendezett meccset a hazaiak nyerték 5–2-re, írja a parameter.

45+2. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

Egy perc csak a ráadás.

45. perc Trusa beadását a kapu torkában menti a bal sarok mellé Gouré nagy bánatára Fabis.

40. perc Csinger élesen a kapu elé lövi a labdát, de nem éri el azt sem Gouré, sem a felfutó Dimun.

Az új kassai edző elárulta azt is, hogy úgy, mint a múltban, most is nagyon sokat fog konzultálni édesapjával, Ján Kozákkal. A 69 éves legenda remek játékos és nagyszerű edző is volt. A Kassával – Telek Andrással a keretben – BL-csoportkörben játszott, és a szlovák válogatottat kijuttatta a 2016-os Európa-bajnokságra, ahol továbbjutott a csoportjából.

36. perc Szépen elkapja a kapus Herc bal oldali beadását.

70 százalékban a vendégeknél a labda.

35. perc Záporoznak a beadások a hazai kapu elé, egyet még Brunetti is postázott, de minden a védőké. Gouré helyzetben... és lesen.

34. perc Romero bal oldali kornerét kifejeli Gouré és az ötös elől a cseh Sindelár. 32 éves, volt U-válogatott. Nem megy mellette kapusának, a 39 éves, volt szlovák válogatott kerettag Matús Putnockynak sem.

Csinger Márk ugyan az előző meccset végignézte a kispadról a sérülése után, de közvetlenül a lefújás után kórházba szállították. „CT-vizsgálaton vettem részt. Szerencsére nem találtak semmilyen rendellenességet, így hazaengedtek. Pihennem kell, bízom benne, hogy egy-két nap után visszatérhetek a pályára. Védő vagyok, sok fejpárbajban veszek részt, de eddig sosem volt fejsérülésem. Szerencsére most is megúsztam egy kék monoklival. Úgy nézek ki, mint egy bunyó után” – mosolygott Csinger Márk.

31. perc
Az újabb kassai támadás is elhal Csingeren, aki válogatott formában játszik ma.

30. perc Érdekes jelenet, balról ballal lágyan középre ad Cermák, Sindelár megzavarja két társát, ők együtt a kapust, aki elengedi a labdát... de közben lehajolva elesik az ötösön Trusa. Kirúgás...

25. perc Trusa és Gouré egymást zavarja az ötösön Romero jobb oldali beadása után, előbbi végül a jobb alsó mellé fejeli a labdát.

21. perc Trusa elfut a jobb szélen, de les, majd a szélső nagyot rúg az albán Qosébe, de sárga lap nincs.

19. perc A balbekk Mizerák hatalmasat esik Trusán, de folytatja.

Andzouana: 16 meccs, 3 góllal és 3 gólpasszal. Szélső védőként!

Holikov nagyon lemaradt a gólszerzőről.

16. PERC ÚJABB DAC-GÓL, jobbról egy remek csel után (Mizerák nem örült az esernyőnek) jobbal bead Trusa, YHOAN ANDZOUANA üresen érkezik az ötös bal, azaz túlsó sarkára, és jobbal kapásból a kapu jobb alsó sarkába lő. 0–2!

Gouré: 12 meccs az idényben, 3 góllal és 3 gólpasszal.

12. perc Herc jobb oldali beadása Gouréé, de szabadrúgás, mert lökött. Romerót kell ápolni közben, a torka fáj.


10. perc Fasko bal oldali kornerét az ötösre fejeli Medved, de közbelép Brunetti. Qose jobb oldali beadása Popovicsé.

5. PERC VEZET A DAC! FERNAND GOURÉ, KI MÁS?! Egy bal oldali, jobblábas Andzouana-beadást 15 méterről a jobb alsóba fejel, picit balról, Jonec mellől. A kapus vetődött, de becsusszant a kezéből a labda a hálóba. 0–1!

3. perc Azért csúszik a pálya és a labda is rendesen, szenvednek a játékosok.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Fotó: Duducz Tibor
Fotó: Duducz Tibor

 

A hazaiak tiszta sárgában, a vendégek tiszta katonazöldben.

A vendégektől Ramadan, Gavrics, Urblík (sérülés) és Riszvanisz (betegség) hiányzik.

Fotó: Duducz Tibor
Fotó: Duducz Tibor

 

Fél 3-tól szakadt az eső, de már csendesedik. Egy időben van a hokimeccs is, 2000 néző lehet, a pálya remek állapotban van – így a helyszínről D. T.

„Az utóbbi években a kassai futball fokozatosan fejlődik, és én ennek részese szeretnék lenni. Szeretnék segíteni aklubnak, hogy olyan helyet foglaljon el, amit atörténelme alapján megérdemel” – mondta a43-éves ifjabb Ján Kozák, aki az utóbbi két kassai meccset már alelátóról követte.

„Soltis mester leváltása után ifjabb Ján Kozák volt alegesélyesebb az edzői pozícióra. Nagyon örülök, hogy gyorsan megegyeztünk. Mindkét oldalon megvolt az akarat, hogy kezet rázhassunk, Jánnak kassai szíve van, focicsaládból származik. Remek válogatott focista volt, majd később edzőként apozsonyi Slovanban is bizonyított” – mondta aklub honlapján Pavol Turczyk, az FC Kassa főmenedzsere. Kozák 2026 júniusáig kötelezte el magát asárga-kék klubban.

Múlt héten hat vesztes találkozó után akassai klubvezetés leváltotta Anton Soltis edzőt. Helyette a posztra ideiglenesen Miroslav Sovic került, akinek avezetésével acsapat amásodosztályú Somorja legyőzése után továbbjutott aSzlovák Kupában, vasárnap pedig bajnokin 4–0-s vereséget szenvedett aSlovan otthonában.

A múlt héten menesztett Anton Soltis helyére ifj. Ján Kozák került a Niké Ligában szereplő FC Kosice kispadjára.

Fotó: Duducz Tibor
Fotó: Duducz Tibor

Az élcsoport: 1. Slovan 29 pont, 2. Zilina 5, 3. Podbrezová 23, ...6. DAC 20... 10. FC Kosice 7

„Örülök, hogy gyorsan helyrerázódtam, edzettem is, úgyhogy készen állok a Kassa elleni meccsre – mondta lapunknak a húszéves hátvéd. – Úgy érzem, hogy a kassaiak az edzőváltás után a biztonságra helyezik a hangsúlyt, nekünk pedig az első perctől teljes erőbedobással kell futballoznunk és győznünk, hogy feljebb léphessünk a táblázaton.”

A Dunaszerdahely a múlt héten a Nagymihály ellen ugyan megszerezte a három pontot, de a produkció nagyon messze volt az elvárttól. Ráadásul megsérült Csinger Márk, agyrázkódás gyanújával került kórházba, de mint elmondta, végül egy monoklival megúszta a kemény ütközést.

„Fontos szempont volt a választásnál, hogy olyan edző érkezett, akinek nem ismeretlen a kassai futballklub, hiszen innen indult a játékoskarrierje, erős a kötődé se a városhoz – mondta lapunknak Geri Ádám, az FC Kosice igazgatója. – Bízom benne, hogy új impulzust ad a csapatnak, a még hátralévő hat mérkőzésen a csapat elindul felfelé a tabellán.”

3297 NAP ELTELTE UTÁN találkozik ismét a Kassa és a DAC. A hazai csapat rossz szériában van, egymás után hétszer kapott ki, a vezetőség a héten nevezte ki az új edzőt, ifjabb Ján Kozákot.

Tíz év után pénteken ismét Kassa–DAC bajnoki. Két, többségben magyar tulajdonú csapat, a Kassa és a Dunaszerdahely csap össze a Nike Liga 13. fordulójában.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A KASSA–DAC MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik