PSG: a La Liga az Európai Bizottságnál panaszolta be a párizsiakat

B. A.B. A.
Vágólapra másolva!
2023.08.13. 09:52
null
A Nasszer al-Kelaifi által tulajdonolt PSG ellen panaszt tett a La Liga (Fotó: Getty Images)
A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (La Liga) panaszt nyújtott be az Európai Bizottságnál a francia Paris Saint-Germain pénzügyi tevékenysége miatt. A panasz célja, hogy megkérdőjelezzék a PSG jelenlegi finanszírozási folyamatait. Érdekesség, hogy az eset kevesebb mint 24 órával azután történt, hogy a PSG átigazolta az FC Barcelona francia szélsőjét, Ousmane Dembélét.

 

A La Liga arra kéri az EB-t, hogy vizsgálják meg a PSG-t, mert „a klub által kapott támogatások (a La Liga szerint) torzítják a piacot, és ellentétesek az EU külföldi támogatásokról szóló rendeletével.”

A PSG 2011 óta a Qatar Sports Investments (QSI) többségi tulajdonában áll, ami szinte korlátlan összeget biztosít az átigazolások során.

„A 2023. július 12-től alkalmazandó rendelet érinti a nem uniós államok által a belső piacon gazdasági tevékenységet folytató vállalatoknak nyújtott külföldi támogatásokat, beleértve a valamely állam által közvetlenül vagy közvetve ellenőrzött állami vállalatok által nyújtott támogatásokat, beleértve a rendelet végrehajtását megelőző ötéves időszakban nyújtott támogatásokat is”írja közleményében a La Liga.

A La Liga emiatt panaszt nyújtott be a PSG ellen, mivel a katari államtól kapott pénz jelentősen javítja versenyhelyzetét. A panasz szerint a párizsi csapat a piaci értékeknek meg nem felelő összegű sportszponzori bevételekhez jut, valamint előnye van edző- és játékosigazolások terén egyaránt, ami mesterségesen növeli a klub piaci értékét.

A Javier Tebas vezette La Liga szeretné elérni, hogy az Európai Bizottság intézkedjen „a sport ökoszisztémáját súlyosan károsító piaci torzulások megszüntetésére.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik