Játékossors: élő Football Manager – erdélyi startup segítheti a tehetségek felfedezését

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.08.14. 12:03
null
Egy startup a szurkolókkal karoltatná fel a fel nem fedezett tehetségeket. A kép illusztráció (Fotó: Getty Images)
Igazán ötletes startupot indított a gyulafehérvári születésű, Kolozsváron felsőfokú végzettséget szerző üzletember, Adrian Docea, aki egy olyan vállalkozásba kezdett, amely lényegében egy élőszereplős futball-menedzser „játék” – hívta fel a figyelmet a Krónika Online. 

 

A Nordensa nevű nemzetközi startup tulajdonképpen olyan, mint a Football Manager számítógépes játék, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy az induló vállalkozásban valós labdarúgókba fektethetünk valós pénzt, így az elmaradottabb vidékeken élő tehetségek is megkaphatják a lehetőséget, hogy befussanak és profi szerződést kapjanak.

Mivel a startup révén a szurkoló lényegében befektet a játékosba, neki az a célja, hogy profitja legyen, ezért a drukkerek a befutott labdarúgó havi fizetésének maximum nyolc százalékán osztozhatnak öt éven keresztül.

Az év elején beindult Nordensa első tehetsége a grúz Dinamo Tbiliszi 20 éves kameruni játékosa, Joseph Iyendjock, aki profi karrierbe kezdett.

A Krónika a startup kapcsán kiemelte, hogy a Nordensa alapító tagjai között van például az FC Barcelona ügyvédje, a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) egykori tagjai, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) jogi osztályán dolgozók, valamint elismert játékosmegfigyelők is.

„A labdarúgásban hangjukat hallatók stratégiája a szurkolói elköteleződés (fan engagement) felé veszi az irányt, anélkül, hogy valami kézzel foghatót ajánlana a drukkereknek. Ezért ha a szurkolói tulajdonjogról (fan ownership) hallunk valamit a futballban, friss levegőt jelent egy nagyrészt konzervatív közegben” – nyilatkozta Adrian Docea, a startup vezérigazgatója.

A Nordensa három fő pillérre építette az innovatív kezdeményezést: egyrészt a fiatal tehetségek felkarolására, így különösen a hátrányos helyzetűekére, másrészt a startup a futballklubok számára segítséget jelent a reménységek felkutatására, ugyanis az élcsapatokon kívül számos klubnak nincs erőforrása akár egyetlen játékosmegfigyelő foglalkoztatására, harmadrészt pedig hozzásegítik a szurkolókat, hogy nagyobb beleszólásuk legyen kedvenc sportágukba és részesei lehetnek egy-egy tehetség sikertörténetének.

A Krónika beszámolója megjegyzi, hogy a pályakezdésben segédkezők és a startup sem kap részesedést az átigazolási díjakból, mert a FIFA szabályai tiltják a labdarúgáson kívüli harmadik fél részvételét, ezért a befektetőket csak a futballista fizetésének egy bizonyos része illeti meg.

Docea a Start-up.ro portálnak adott interjúban elmagyarázta, hogy a Nordensa számos, fejlődő országban dolgozó játékosmegfigyelővel működik együtt, akik olyan tehetségeket ajánlanak be, akik elkerülték a nagy klubok figyelmét.

„Valamennyi játékos esetében a minimális befektetés harminc euró lesz, de fokozatosan csökkenteni szeretnénk tíz euróig. Egy labdarúgónál legtöbb 900 »megosztást« (részesedést) tudunk értékesíteni, maximum 27 ezer euró értékben” – ismertette az ötletgazda, aki szerint ha az adott futballista eléri a 270 ezer eurós összkereseti szintet, akkor már nyereségessé válik a befektetés.

Hozzátette: játékosonként változhat, hányan karolhatják fel az illető reménységet. Szerinte csak Európában mintegy 10 millióan játsszák a Fantasy Footballt – amelyben egy focicsapat menedzserének szerepébe léphetünk –, számukra mindenképp vonzó lehet a platformjuk. Amely természetesen nem garantálja, hogy a kiszemeltek rendre topcsapatokhoz, élbajnokságokba igazolnak, de már a német másodosztály is kifizetődő üzletet eredményezhet. A Nordensa a támogatóktól kapott összegből próbajátékot szervez a felfedezett tehetségnek, a repülőjegy, a vízumilletékek, a szállás, az étkezés és minden más költség rendezésével, mely a focista két-három hetes európai tartózkodásához szükséges.

A Nordensa megfigyelői pluszszolgáltatást nyútva több labdarúgóklubbal együttműködik, figyelembe véve az adott egyesület igényeit, tervei szerint pedig a közeljövőben 50–100-ra növelné az együttműködő labdarúgócsapatok számát, bevonva futballakadémiákat, illetve kis klubokat is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik