FIFA-gála: Argentína ismét együtt ünnepel

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2023.03.01. 07:28
null
Lionel Messi lett az Év labdarúgója (Fotó: Reuters)
Argentin lett az év férfi játékosa, kapusa, edzője, sőt, az argentin szurkolók is díjat kaptak hétfőn a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) nagy presztízsű gáláján. A díjazott dél-amerikaiak – csakúgy, mint a világbajnoki cím elhódítása után – ezúttal is a kollektíva erejét emelték ki.

 

Sporttörténeti sikert aratott Argentína a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hétfő este megrendezett The Best elnevezésű gáláján. A választás története során először fordult elő, hogy a legjobb férfi játékos (Lionel Messi), a legjobb férficsapat edzője (Lionel Scaloni) és a legjobb férfi kapus (Emiliano Martínez) is egy országból került ki.

Argentína tavaly decemberben elhódította a világbajnoki címet, és ez a siker nagyon is meghatározta a mostani végkimenetelt. Messit és Martínezt Katarban a torna legjobb játékosává, illetve kapusává választották, Scaloni pedig csak azért maradt egyéni elismerés nélkül, mert a szövetségi kapitányok között nem hirdettek győztest.

Csak emlékeztetőül: az ezt megelőző világbajnoki évben a legjobb edzőnek a franciákkal aranyérmes Didier Deschamps-ot választották meg, de a legjobb játékos Luka Modric lett, aki „csak” ezüstérmes lett a vb-n Horvátországgal, míg a legjobb kapus díját a belga Thibaut Courtois kapta, aki bronzéremmel zárt Oroszországban.

Kétezerhúszban Németország állt közel a triplázáshoz. Jürgen Klopp lett a legjobb férficsapatot edző szakember, miután a Liverpoollal a Premier League fennállása során először bajnok lett, míg a legjobb férfi kapus a Bayern Münchennel öt trófeát besöprő Manuel Neuer lett. Itt csak a legjobb játékos díja hiányzott a németeknek, mert bár Robert Lewandowski szintén a Bayernnel elért sikerei révén ért révbe, ő akkor is Lengyelországnak szerzett dicsőséget.

Argentína viszont most mindent besöpört, sőt, meglett a póker is, amire a dél-amerikai országban külön büszkék, a FIFA szurkolói díját ugyanis az argentin szimpatizánsok kapták, akik valóban fantasztikus hangulatot teremtettek a válogatott katari mérkőzésein, majd végeláthatatlan tömegben ünnepelték a hazatérő hősöket.

Az Év szurkolója díj is az argentinoké lett, akik a válogatotthoz hasonlóan nagyot alakítottak Katarban (Fotó: Reuters)
Az Év szurkolója díj is az argentinoké lett, akik a válogatotthoz hasonlóan nagyot alakítottak Katarban (Fotó: Reuters)

„Lenyűgöző volt. Megható volt. Történelmi volt. Az argentin szurkolók is játszottak, ők is világbajnokok voltak, és megérdemelték a FIFA elismerését” – fogalmazott keddi számában a legnagyobb argentin sportlap, az Olé.

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE

A hétfői párizsi est főszereplői – és nem csak argentin szemmel – persze Scaloni kapitány és maguk a játékosok voltak. A szakvezető, mint mindig, szerényen fogadta az elismerést.

„Én ezt az egyéni díjat is kollektívként fogom fel, mert minden stábtagom megérdemli, mindenkinek hálával tartozom – fogalmazott a gálát követően a TyC Sportsnak Scaloni, aki 2022-ben 16 mérkőzésen vezette Argentínát, 12 győzelmet aratott, és három döntetlen mellett csak egyszer (a szaúdiak elleni vb-csoportmeccsen) kapott ki, a világbajnoki cím mellett pedig az Európa-bajnok olaszok elleni Finalissimát is megnyerte. – Minden olyan gyorsan történt, szinte időm sem volt felfogni, és ha valaki ilyen fiatalon ér révbe edzőként, a legnehezebb feladat, hogy kellő alázattal tudja feldolgozni a sikert. Azt viszont megígérhetem, hogy ugyanazzal az elánnal folytatjuk a munkát, mint korábban.”

Scaloni munkáját egyébként nem csupán a FIFA értékelte, a szakvezető nem sokkal a gála előtt hosszabbította meg szerződését az Argentin Labdarúgó-szövetséggel 2026-ig.

„A világbajnoki siker és az ünneplések után kissé telítődtem a labdarúgással, szükségem volt pihenésre, feltöltődésre. De most újult erővel térek vissza, az a célunk, hogy Argentína továbbra is a leginkább versenyképes válogatottak között legyen. A legfontosabb, hogy a csapaton belül megmaradjon a kialakult összhang.”

Lionel Messi, akinek ez volt pályafutása 31. egyéni díja, szintén a legnagyobb argentin sportcsatornának nyilatkozott a gála után.

„Nemcsak én, hanem az egész csapat sokat köszönhet a világbajnokságnak, a világbajnoki szereplésnek. Ez volt a legáhítottabb trófea, amelyet csak a kiválasztottak nyerhetnek meg, hála Istennek, én is a kiválasztottak közé kerültem, és a magasba emelhettem a világbajnoki serleget – ezért is állhatok most itt a FIFA díjával. Megtisztelő ez az elismerés, mindenki láthatta, mennyire izgultam a színpadon, pedig nem most először kellett kiállnom emberek elé – mondta a PSG klasszisa a TyC-nek, majd arra a kérdésre, mit szól Scaloni edző hosszabbításához, illetve hogyan látja a saját jövőjét a válogatottban, ezt válaszolta: – Végtelenül boldog vagyok, hogy hosszabbított, ez a legjobb a válogatottnak. Én ugyan már veterán vagyok, fiatal csapatunk van, amely továbbra is éhes a sikerre, és minden lehetséges trófeát el akar hódítani. Nagyon várom a következő összetartást, szeretem magamra húzni a válogatott mezt, és remélem, hasonló örömöket szerzünk majd a szurkolóknak, mint a Copa América és a világbajnoki trófea elhódításakor.”

Természetesen Emiliano Martínez sem mehetett el szó nélkül a gálán történtek mellett, és csakúgy, mint Scaloni és Messi, a kollektív siker fontosságát emelte ki.

„Én nem is tudtam, úgy mondták, hogy én lehetek az első argentin kapus, aki elnyerheti ezt a díjat, de az igazi sztori az, hogy minden fontos elismerést az argentinok vittek el: legjobb edző, legjobb játékos, legjobb szurkolók, legjobb kapus – ez bármelyik ország dicsőségére válna” – fogalmazott Martínez a Clarínnak, és csak mosolygott azon, hogy a legjobb kapusként nem válogatták be az év álomcsapatába, amelyben a kapusposztot Thibaut Courtois érdemelte ki.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik