Románia: edzőként nyugdíjba vonul Anghel Iordanescu

Vágólapra másolva!
2007.09.25. 23:38
Bejelentette nyugdíjba vonulását a huszadik század legjobb romániai labdarúgóedzőjének tartott Anghel Iordanescu. Az 57 éves szakember éppen 20 esztendővel azután döntött a visszavonulás mellett, hogy 1987-ben megnyerte a Steaua Bukaresttel az európai szuperkupát.
A 64-szeres román válogatott Iordanescu csereként lépett pályára az 1986-os, Barcelona–Steaua BEK-döntőben, akkor, amikor már a csapat másodedzője is ő volt.

A következő szezonban Jenei Imrétől vette át a csapat irányítását, és a Monte-Carló-i szuperkupa-meccsen legyőzte együttesével a Dinamo Kijevet.

Iordanescu két különböző időszakban volt szövetségi kapitány is, és az 1994-es világbajnokságon az ő irányításával jutott be a negyeddöntőbe a román válogatott. Ez volt minden idők legjobb román szereplése a vb-k történetében.

Kivitte az 1996-os Európa-bajnokságra is a nemzeti együttest, majd pedig vezetése alatt a csapat kijutott az 1998-as franciaországi vb-re is. Iordanescu ezt követően görög szövetségi kapitány lett.

Edzői pályafutása hátralévő részét Ázsiában töltötte, de közben volt a Rapid Bukarest vezetőedzője, és egy időre újra átvette a válogatottat is.

Irányította a szakmai munkát a szaúdi el-Hilalnál és az el-Ittihadnál, előbbivel megnyerte az ázsiai szuperkupát, míg az el-Ittihaddal az ázsiai bajnokcsapatok ligáját.

Legutóbb az egyesült arab emírségekbeli Al-Ainnál dolgozott, ahonnan tavaly bocsátották el.

„Soha többé nem edzősködöm – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Iordanescu. – Az ingatlanbizniszben dolgozom majd tovább.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik