Ő az, akire rábízhatják a svájciak Szoboszlai Dominik őrzését

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2024.05.08. 08:58
Remo Freuler (balra) a márciusi, dánok elleni 0–0-s meccsen Thomas Delaneyt követte árnyékként, az Eb-n, a mieink ellen Szoboszlai Dominik kikapcsolása lehet a fő feladata (Fotó: AFP)
A magyar labdarúgó-válogatott öt hét múlva Svájc ellen kezdi meg szereplését a németországi Európa-bajnokságon. Ettől a héttől már a Nemzeti Sport Online-on is elkezdjük a tornára való ráhangolást, folyamatosan jelentkezünk felvezető cikkekkel, interjúkkal, érdekességekkel. Kezdésként első csoportellenfelünk, Svájc háza táján nézünk szét. Ebben egy helyi szakértő, a hivatásos játékosmegfigyelőként és jelenleg az FC Biel sportigazgatójaként is dolgozó Oliver Zesiger volt a segítségünkre.

 

Svájcban mi az általános vélemény a közös Eb-csoportunkról, és mennyire magasak az elvárások Murat Yakin szövetségi kapitány csapatával szemben?
– Az az általános vélekedés, hogy ez egy kihívást jelentő csoport, de alakulhatott volna rosszabbul is a sorsolás – kezdte helyzetértékelését a Nemzeti Sportnak a svájci szakértő, Oliver Zesiger. – A csoportból való továbbjutás az alapvető elvárás azok után, hogy a legutóbbi Eb-n a válogatottunk Franciaország kiverésével negyeddöntőbe jutott. Ez nagyjából még mindig ugyanaz a csapat, csak három évvel idősebb.

Oliver Zesiger
Oliver Zesiger

Ugyanaz a csapat lesz? Hallani, hogy a Monaco 54-szeres válogatott középpályása, Denis Zakaria sérülés miatt lemarad a tornáról, és kérdéses a Newcastle-védő, a 80-szoros válogatott Fabian Schär szereplése is. Az aduásznak számító Breel Embolo esetében a formája a kérdés, hiszen a csatár most, áprilisban tért vissza keresztszalag-szakadás, illetve nyolc hónap kihagyás után.
– Nem vagyok naprakész a sérültek állapotát illetően, de Zakariának szinte biztosan ki kell hagynia a tornát, Schär azonban talán még felépülhet a rajtig. Embolo azonban újra játszik a Monacóban, a legutóbbi bajnokin gólt is szerzett. Az Eb-ig pedig még vár rá két bajnoki és két válogatott mérkőzés, amelyeken éppen formába is lendülhet a torna előtt. Ő nagyon fontos játékosa elöl a csapatnak. Az angol Burnley csatára, Zeki Amdouni ugyan alternatívát jelenthet, de neki közel sincs még akkora nemzetközi tapasztalata, főleg nagy tornákon.

– A svájci válogatott a legutóbbi öt mérkőzésén csak három gólt szerzett, és csak egyszer győzött (három döntetlen és egy romániai vereség mellett). Ennyit számít Embolo hiánya?
– Abban, hogy kevés gólt szereztünk, nyilván szerepet játszott Embolo kiesése. Az atletikusságának köszönhetően ő a kapunak háttal állva is képes megtartani a labdát, de a mélységi beindulások is az erősségét jelentik, ami miatt nagyon nehéz vele szemben védekezni, kiszámíthatatlan, hogy mikor, mire készül. Másrészről viszont a kevés gól Murat Yakin taktikai felfogásából is következik, mert ahelyett, hogy folyamatosan a gólszerzési lehetőségeket keresné a csapat, szeretjük inkább hátrébb tartani és őrizni a labdát, de ez a biztonságra törekvő felfogás a selejtezős csoportunkban egyes mérkőzéseken kudarcot vallott (a svájciak négy győzelemmel, öt döntetlennel és egy vereséggel 2. helyen végeztek Románia mögött – a szerk.).

A hírek szerint Yakin merítési lehetősége csatárposzton a Young Boys portugál-svájci támadójával, Joel Monteiróval is bővülhet, ha sikerül őt honosítani még az Eb előtt…
– Nem tudom, hogy az Eb előtt erre lehet-e még esély, de válogatott tapasztalat nélkül amúgy sem gondolnám, hogy ő segítséget jelentene. A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy Embolóval fogunk támadni, akit majd Vargas, Okafor és Shaqiri támogathat.

A katari világbajnoksághoz képest, amikor a csoportban elért két győzelem, egy vereség és továbbjutás után a portugálok elleni 6–1-es zakóval búcsúzott a csapat, mire számíthatunk Svájctól Németországban?
– Ha minden klappol, akár jobbak is lehetünk, mint Katarban, de az említett sérülések miatt ez nem lesz egyszerű feladat. Egy biztos, az elmúlt tíz évben Svájc a nagy tornákon mindig jól szerepelt, erre a lendületre számítunk idén is.

Azok alapján, amiket elmondott, van némi hasonlóság a magyar és a svájci válogatott játékfelfogása között. Svájcban vajon mennyire ismerik a szurkolók a magyar csapatot, a magyar játékosokat? Mire számítanak tőlünk?
– Úgy gondolom, a nagyközönség nem ismeri eléggé a magyar csapatot. Szoboszlai Dominikot a Liverpoolból nyilván ismerik, ahogy a hosszabb ideje Svájcban futballozó Bolla Bendegúzt is, de például a télen Lausanne-ba érkezett Szalai Gábort már kevésbé. Nyilván a német Bundesligában szereplő játékosokról, Gulácsi Péterről, Willi Orbánról és Sallai Rolandról is hallottak már. Az általános vélemény, hogy a magyar válogatott a svájcihoz hasonlóan nagyon egységes, fegyelmezett csapat, amely ellen egyetlen hiba is elég lehet, és vereséget szenvedsz.

Ön mire számít? És mit gondol, kivel próbálja meg Yakin semlegesíteni Szoboszlai Dominikot?
– Egyértelműen Németország a csoport favoritja, ellenük az utolsó fordulóban presztízsmeccsre számítok, hiszen szomszédos országok csatája lesz. Ugyanakkor Svájcnak Skócia és Magyarország ellen győznie kellene a biztos továbbjutáshoz. A magyarok elleni mérkőzésen kulcsfontosságú lesz, hogy minél többet nálunk legyen a labda, és haladjunk is vele előre – szoros, taktikai csatára számítok. Szoboszlai Dominikot azért nagyon nehéz semlegesíteni, mert folyamatosan mozog a sorok és a pálya különböző területei között. Alapvetően a Bologna középpályását, Remo Freulert képesnek tartom arra, hogy lekövesse őt, de vele szemben kilencven percen keresztül megfelelő csapatmunkára lesz szükség.

A SVÁJCIAK LEGUTÓBBI, MÁRCIUSI KERETE


 

EB 2024
A-CSOPORT
JÚNIUS 14., PÉNTEK
21.00, München: Németország–Skócia
JÚNIUS 15., SZOMBAT
15.00, Köln: MAGYARORSZÁG–Svájc
JÚNIUS 19., SZERDA
18.00, Stuttgart: Németország–MAGYARORSZÁG
21.00, Köln: Skócia–Svájc
JÚNIUS 23., VASÁRNAP
21.00, Stuttgart: Skócia–MAGYARORSZÁG
21.00, Frankfurt: Svájc–Németország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik