Cseh Laci már csak a fordulókat gyakorolja, és várja a szombati rajtot

CH.G.A. CH.G.A.CH.G.A. CH.G.A.
Vágólapra másolva!
2008.08.07. 17:23
Az ember elmegy a „vizeskockába" (water cube), a pekingi úszóversenyek színhelyére, megnézi a világ legjobb úszóinak esti edzését, s közben annyi élményt szerez, amennyit máskor egy fél életen át.
Még csak bemelegít: Cseh László a szombati előfutamokra készül
Fotó: Reuters
Még csak bemelegít: Cseh László a szombati előfutamokra készül
Még csak bemelegít: Cseh László a szombati előfutamokra készül
Fotó: Reuters
Még csak bemelegít: Cseh László a szombati előfutamokra készül

Itt van például a francia Alain Bernard, a franciák világcsúcstartója és Európa-bajnoka a százméteres gyorsúszásban. Emlékeznek, az egyszeri vidéki bácsika a budapesti állatkertbe megérkezve így fakadt ki a zsiráfot látván: „Ilyen állat nincs is!”

MINDEN, AMIT AZ OLIMPIÁRÓL TUDNI ÉRDEMES!

Hát a fenti anekdota jut eszünkbe, amikor feltűnik a groteszk módon széles vállú, testépítőt idéző hát- és mellizomzatú francia a maga öklömnyi kobakjával meg a pipaszár lábaival. Ilyen úszó tényleg nincs – és mégis van.

A mellúszó olimpiai bajnoknőt, az amerikai Amanda Beardet látva még véletlenül sem az aránytalan testfelépítésre asszociálunk, sőt… Miss Beard nem véletlenül szerepelt már a Playboyban és a Sports Illustrated fürdőruhaszámában, a szőke, kék szemű szépség még mindig bombasztikus jelenség.

Vannak itt magyarok is, edzők, egy göndör sörény meg egy galambősz frizura viselője. Előbbi, Tőrös Károly három dél-afrikai úszót gardíroz ezúttal a kínai fővárosban, Nagy József pedig, a legendás mellúszó olimpiai bajnok és világrekorder Mike Barrowman egykori mestere ma egy kanadai mellúszó hölgy, Annemay Pierse edzője. Tőrös a biológia csodája, annak idején ő – vagy talán még az édesapja? – fejlesztette ki a stretchinget mint nyújtó edzésgyakorlatot, túl a hatvanon negyvennek néz ki. Nagy Józsi sem változott semmit, mióta elhagyta a Margitszigetet…

KOVÁCS EMESE OLIMPIÁT IS NYERHET

Nagy József régi motoros a szakmában, az ő véleményére mindig oda kell figyelni. Most is.
– Mit szól az utóbbi fél év emberfeletti időeredményeihez?
–- Nincs ezekben semmi emberfeletti. Az, hogy a százméteres gyorsúszásban tizennégy év alatt hét tizedet javult a világcsúcs, 48.21-ről 47.50-re, az normális.
Főleg, hogy rengeteget fejlődött a technika, a ruházat, az edzésmódszerek, a fordulók…
– …és a dopping, nem?
– Szerintem tévúton jár. Meglepődne, ha megtudná, milyen kevesen doppingolnak, legalábbis szerintem. Miért nem hiszi el, hogy valaki tisztességes úton is képes negyvenhét és fél másodperc alatt úszni a száz métert?
– Rendben, valóban nagyon kevés úszó bukik meg, ez tény, például az atlétákhoz képest. De váltsunk témát: mit vár a magyaroktól?
– Szerintem Kovács Emesének van a legtöbb esélye a győzelemre a 200 méteres pillangóúszásban. Igaz, könnyen lehet nyolcadik is. Mert ebben a számban roppant szoros az élmezőny, egy-két tized választ el nyolc úszót. Cseh Lászlónak a harmadik helye biztos a két vegyes úszásban, viszont Phelpset és talán Lochtét legyőzni nagyon nehéz…
Persze akadnak aktív magyar úszók is, bőséggel. Emitt néhány csinos magyar lány, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, Dara Eszter, Mutina Ágnes, és persze Kovács Emese, az új pillangózó csillag.

„Remek edzéseredményeket érek el, belül úszom az egyéni csúcsomon, titkos vágyam egy 3:35 perc körüli eredmény, ezzel talán beférhetek a döntőbe. Kár, hogy szeretett edzőm, Anatolij Petrov nem utazhatott ki velem az olimpiára, vele biztosan jobb eredményre lennék képes” – magyarázza a modellkülsejű Jakabos.
Kovács Emese újra meg újra nekirugaszkodik az ötven pillangónak, „huszonhét-kettő!”, recsegi érces hangon edzője, Fehérvári Balázs, aztán a csinos fiatal lány a Jövő SC-ből kimászik a partra.

„Egyre jobban megy az úszás, az országos bajnokságon mutatott formámnál már sokkal, de sokkal előrébb tartok. Ma reggel húztam magamra először az állítólag rám szabott szuperdresszt, combban jó is, de itt fölül lötyög, befolyik a víz. Nagyon izgulok, alig várom már a versenyt, de bízom magamban és abban, hogy megjavítom az egyéni csúcsomat” – mondja Emese, az új nagy magyar kedvenc.

A mester, Fehérvári Balázs sem pesszimista…

„Amikor Emese tizenhat évesen ismeretlenül berobbant a világ élvonalába, rögtön második lett az eindhoveni Európa-bajnokságon. Ma már komolyan számolnak vele, ráadásul nőtt, súlyosabb is lett hat kilóval. Még az a szerencse, hogy gigantikus önbizalommal áldotta meg a teremtő, bár minden tanítványom ennyire bízna önmagában. Ez csodálatos adottság, ugyanis kishitű klasszist még nem láttam. Szóval rengeteget javult az utóbbi két hétben, a baj csak az, hogy most körülbelül nyolcan képesek hasonló időre. A döntőbe jutás is gondot okozhat, ugyanakkor az érem sem kizárt. Az új cápadressz? Elegem van már a fürdőruha-mizériából. Hovatovább az úszás is technikai sport lett. Most Emese felhúzta ezt a szerelést, és bár nem passzol rá tökéletesen – túl kicsi a melle… –, mégis hipp-hopp nyolc tizedet javult. Úgy siklik be a vízbe, mintha be lenne vajazva a teste, őrület…”

Cseh László épphogy csak látogatást tesz a medencetérben, s már menne is ki az öltözőbe edzője, Turi György társaságában. Előtte azonban kapunk egy nyilatkozatot.

„Csak kétszer ötvenet úsztam, meg odakint, a bemelegítő medencében a fordulókat gyakoroltam. Szombaton lesz a négyszáz vegyes előfutama, majd másnap a döntő, addig már csak ilyen adagokat úszunk. Amit eddig nem tanultam meg, azt már ezután sem fogom. Jó erőben érzem magam, folyton találkozom a riválisokkal, most is itt van mellettem Ryan Lochte meg Uszama Melluli, de senki sem foglalkozik a másikkal…”
Lochte már régi ismerősünk, szerdán is nyilatkozott Csehről az amerikai úszók sajtóértekezletén, most is kötélnek áll.

„Nem, nem szoktuk figyelni egymást edzésen, én legalábbis biztosan nem, elég nekem a magam baja, az, hogy megpróbáljak tökéletesen úszni. Eddig még sohasem sikerült… Michael, vagyis Phelps ma nem jött ki, túl nagy a felhajtás körülötte, inkább ha teheti, az olimpiai faluban vagy az itteni bemelegítő medencében edz…”
Melluli, a háromszoros vb-bronzérmes vegyesúszó még tippelésre is vállalkozik.

„Michael Phelps nyeri a négyszáz vegyest”, mondja szinte szégyenkezve, de gyorsan hozzáteszi. „Ha mégis Laci nyerné, én lennék a legboldogabb!”

Nem lenne egyedül.

Az eljövendő úszódrámák színhelye, a „vizeskocka"
Fotó: Reuters
Az eljövendő úszódrámák színhelye, a „vizeskocka"
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik