Kiss László szerint Cseh és Gyurta aranyvárományos az Eb-n

Vágólapra másolva!
2007.11.18. 18:47
Kilenc országos csúcs és több mint húsz évjáratos rekord, továbbá 8-10 éremesély a decemberi Európa-bajnokságra – röviden így adható meg a IV. Tippmix rövidpályás országos bajnokság mérlege. A zárónap kisebb meglepetése, hogy az eddig remeklő Verrasztó Evelyn ezúttal „csak” két ezüstéremig jutott, legalábbis egyéniben (50 pillangón és 100 háton), váltóban ugyanis csaknem fél medencehossz hátrányt ledolgozva hozta be első helyre a Jövő SC vegyesváltóját.
Cseh László - Verrasztó Evelyn társaságában - az ob különdíjasa lett, miután a  FINA ponttáblázat szerint a legjobb időeredményt érte el
Török Attila
Cseh László - Verrasztó Evelyn társaságában - az ob különdíjasa lett, miután a FINA ponttáblázat szerint a legjobb időeredményt érte el
Cseh László - Verrasztó Evelyn társaságában - az ob különdíjasa lett, miután a  FINA ponttáblázat szerint a legjobb időeredményt érte el
Török Attila
Cseh László - Verrasztó Evelyn társaságában - az ob különdíjasa lett, miután a FINA ponttáblázat szerint a legjobb időeredményt érte el

„Leszek még jobb formában is – lihegte az összesen hat aranyéremig jutó bajnoknő. – Az ötven pillangó meglehetett volna, nem jött ki jól a fal a végén, száz háton javítottam az egyéni csúcsomon, azaz elégedett lehetek.”

Ez utóbbival kapcsolatban megjegyezte, kicsit „kiborította”, hogy a számot közvetlenül megelőző 400 vegyesen bátyja, Dávid nem tudta megszerezni az Eb-indulást jelentő második helyet, ám ez nem gátolta: „csak használt, hogy teljesen felhúztam magam…” Ettől aztán ő is, no és a szám győztese, Szepesi Nikolett is a régi országos rekordon belül úszott!

A nap slágerszáma egyébként valóban a fiúk 400 vegyese volt: az olasz Luca Marinnal „kiegészítve” Eb-döntőnek is beillett volna a finálé, elvégre a világranglista első nyolc helyezettje közül három, Cseh László, Kis Gergő és Verrasztó Dávid is a vízben volt.

Egyértelmű volt, hogy a nagy csata a Cseh mögötti helyért megy (Kiss László eldöntötte, hogy a tavalyi, helsinki Eb tanulságaiból kiindulva – amikor már reggel széthajtotta magát a négy magyar induló, hogy a két továbbjutó helyet megszerezze – Debrecenben csak a két legjobb állhat rajtkőre), és ezt végül hatalmas csatában Kis Gergő szerezte meg Verrasztó Dávid előtt.

A két fiatalúr becsületére legyen mondva, hogy alig harminc perccel később már 1500 gyorson remekeltek, s értek célba az első, illetve második helyen (itt is Kis nyert – a szám további pikantériája, hogy a két Gyurta-fivér is elindult, Dani negyedikként, Gergő ötödikként ért célba).

A 400 vegyesre visszatérve, Cseh László megint kitett magáért: olyan idővel nyert, amivel tavaly Helsinkiben lett második Marin mögött, tehát ebből még jócskán faraghat a következő hetekben. Nem véletlen, hogy edzője, Turi György szerint „nem állunk rosszul, sőt.” A szám világcsúcstartója kissé fáradtnak érezte magát az ob harmadik napján, de úgy vélte, „az Eb-ig hátralévő időben még gyorsulni fogok, és végre megszokom a huszonötös medence ritmusát.” (Cseh és társai a következő egy hetet Debrecenben töltik.)

A zárónap további krónikája, hogy ismét egy olyan fiatal nyert aranyat, aki még nem éri el az Eb-korhatárt: a 16 éves Kozma Dominik 200 gyorson diadalmaskodott. Boulsevicz Beán viszont látszik, hogy igen nagy terhelést jelentenek neki az edzések és az, hogy elkezdte TF-es tanulmányait: fő számában, 200 pillangón sem tudott győzni.

Ugyanakkor Kiss László szövetségi kapitány Beát továbbra is az éremesélyesek között tartja számon, Kovács Emeséhez, Kis Gergőhöz, Kerékjártó Tamáshoz, Szepesi Nikoletthez, Verrasztó Evelynhez és Hosszú Katinkához hasonlóan. A kapitány egyértelmű aranyvárományosnak tartja Cseh Lászlót és Gyurta Dánielt – és még legalább öt-hat versenyzőtől remél döntőbe jutást.

„A szintén most zajló berlini Világkupa eredményei mutatják, hogy az olimpia előtt felértékelődött a rövidpályás Európa-bajnokság: minden idők legszínvonalasabb kontinensviadalára készülhetünk Debrecenben – értékelt Kiss László. – Mi is tartjuk a lépést ennek megfelelően: minden idők legjobb országos bajnokságát zártuk, amit nem csak a kilenc országos csúcs és a több mint húsz új évjáratos rekord bizonyít, de az is, hogy a döntők átlagidő-eredményei sokkal jobbak voltak, mint az előző években. Ez jó jel, mert óriási versengés lesz decemberben, az angolok kivételével minden nagy nemzet komplett csapattal érkezik.”

Eddig több mint 550 nevezés érkezett a szervezőkhöz – de hogy a magyarok közül konkrétan kik indulnak majd, azon Kiss László még gondolkodik: a szakvezető csak december 3-án dönt a végleges névsorról.

IV. TIPPMIX RÖVIDPÁLYÁS ÚSZÓ OB:

Férfiak
50 hát: Sallai Márk (BHSE) 25.94
100 pillangó: Hős Péter (Jövő SC) 53.59
200 gyors: Kozma Dominik (Kőbánya SC) 1:50.31
400 vegyes: Cseh László (Kőbánya SC) 4:03.63
1500 gyors: Kis Gergő (Rája ’94) 15:00.02
4x50 gyorsváltó: UTE 1:32.89

Nők
50 pillangó: Bordás Beatrix (Dunaferr) 27.56
100 hát: Szepesi Nikolett (Jövő SC) 59.54 (új országos csúcs)
200 pillangó: Kovács Emese (Jövő SC) 2:09.62
400 gyors: Mutina Ágnes (Jövő SC) 4:07.44
400 vegyes: Hosszú Katinka (Baja) 4:36.09
4x50 vegyesváltó: Jövő SC 1:54.28
Különdíj (legjobb időeredmény a FINA ponttáblázat szerint): Cseh László és Verrasztó Evelyn – ők egy-egy díszes vázát vehettek át Feldmájer Sándortól, a Szerencsejáték Zrt. szponorációs igazgatójától.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik