In memoriam 2006

Szalay IstvánSzalay István
Vágólapra másolva!
2007.01.05. 00:52
Címkék
Clay Regazzoni
Clay Regazzoni
Clay Regazzoni
Clay Regazzoni
Clay Regazzoni
Clay Regazzoni

JANUÁR

Elson Beccerát, a 27 éves kolumbiai válogatott labdarúgót ismeretlen tettesek egy cartagenai szórakozóhelyen meggyilkolták.

Andy Caldecott, a gyári KTM-csapat 41 éves ausztrál motorosa a Dakar-rali kilencedik szakaszán nagy sebességgel bukott, és életét vesztette.

Raabek Szanatbajev világbajnoki bronzérmes, kétszeres Ázsia-bajnok kirgiz birkózó 44 éves korában merénylet áldozata lett.

Eric Namesnik
Eric Namesnik
Eric Namesnik
Eric Namesnik, az amerikaiak olimpiai ezüstérmes vegyes úszója, aki Darnyi Tamás mögött lett második a barcelonai olimpián, 35 éves korában autóbalesetben vesztette életét.

FEBRUÁR

Ron Greenwood, az angol labdarúgó-válogatott egykori szövetségi kapitánya 84 éves korában, hosszú betegség után hunyt el. A szakember 1977 és 1982 között irányította a nemzeti tizenegyet, játékosként szerepelt a Chelsea, a Bradford Park Avenue, a Brentford és a Fulham együttesében.

Jorge Pinto de Mendonca, az 1978-ban világbajnoki bronzérmet szerző brazil labdarúgó-válogatott támadója 51 éves korában hunyt el. Tizennégyszer játszott a válogatottban, amellyel veretlen maradt, és két gólt szerzett.

Tereza Hlavsová junior-világbajnok cseh sílövő 19 éves korában autóbalesetben vesztette életét.

Angelica Rozeanu 84 éves korában távozott az élők sorából. A románok legendás asztaliteniszezője 1950 és 1955 között sorozatban hatszor nyert egyesben világbajnokságot, erre sem azelőtt, sem azóta nem volt példa a sportágban. Pályafutása alatt 17 vb-aranyérmet szerzett.

Telmo Zarra, a negyvenes-ötvenes évek legendás spanyol labdarúgója 85 esztendős korában hunyt el. A csatár a Bilbao színeiben hatszor volt gólkirály, 38 találata mindmáig országos rekord. Az élvonalban 251 gól fűződik a nevéhez.

MÁRCIUS

Peter Osgood, a Chelsea négyszeres válogatott labdarúgója 59 éves korában halt meg.

Mehdi Akkuz, a belga megyei bajnokságban szereplő RSC Parurages 26 éves labdarúgója csapata bajnoki mérkőzésén összeesett, és meghalt.

Doug Hamilton, a Los Angeles Galaxy labdarúgócsapatának elnöke 43 éves korában hunyt el. Csapata mérkőzéséről indult haza, amikor a repülőgépen rosszul lett, és meghalt.

Jesús Rollán 37 éves korában öngyilkos lett. A spanyol olimpiai bajnok vízilabdázó a sportág történetének egyik legkiválóbb kapusa volt. Barcelonában 1992-ben ezüst-, Atlantában 1996-ban aranyérmes, 1998-ban és 2001-ben világbajnok lett.

Jimmy Johnstone, a Celtic labdarúgója 61 éves korában hunyt el. A középpályás 1967-ben tagja volt a BEK-győztes glasgow-i gárdának, emellett kilenc bajnoki címet, négy kupát és öt Ligakupát nyert, a skót válogatottban 23-szor lépett pályára.

Emil Beck, a német vívósport legendás alakja, akinek szövetségi kapitányként 20 olimpiai és 91 világbajnoki érem fűződik a nevéhez, 70 éves korában halt meg.

Anatolij Puzacs súlyos betegség után, 65 éves korában hunyt el. Az egykori szovjet válogatott labdarúgó négy bajnoki címet szerzett a Dinamo Kijevvel, majd ugyanott trénerként dolgozott. Hosszú ideig tagja volt a Valerij Lobanovszkij által irányított, sikeres stábnak, sőt 1990-ben két évre vezetőedzőnek is kinevezték.

Jörg Bastuck 36 éves német navigátor a Katalán ralin versenybalesetben vesztette életét.

Jevgenij Szuhina, a Dinamo Kijev 23 éves labdarúgója szén-monoxid-mérgezésben halt meg.

ÁPRILIS

Hrisztosz Durosz görög raliversenyző 31 éves korában a Korinthosz-ralin halálos balesetet szenvedett.

Victor Alfonso Guerrero, a kolumbiai Envigado tartalékcsapatának 17 éves labdarúgója edzés közben életét vesztette.

Martin Zapatát, a kolumbiai labdarúgó-válogatott volt játékosát 40 éves korában Caliban, egy szórakozóhelyen lelőtték.

Brian Labone 66 éves korában hunyt el. Az Everton kétszeres bajnok és egyszeres FA-kupa-győztes labdarúgója 26-szor szerepelt az angol válogatottban, az Evertonban 534-szer lépett pályára.

Wolfgang Unzicker német sakknagymestert 80 éves korában érte a halál. Hétszer nyerte meg hazája bajnokságát, 12 alkalommal szerepelt olimpián nemzeti színekben.

MÁJUS

Konsztantyin Beszkov, az egykori szovjet labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya 85 esztendős korában elhunyt. A szakember irányításával az együttes ezüstérmes lett az 1964-es spanyolországi Európa-bajnokságon, és bejutott a középdöntőbe az 1982-es vb-n.

Floyd Patterson, az amerikaiak egykori nehézsúlyú ökölvívó-világbajnoka életének 71. évében hunyt el.

Takeucsi Josinori, a Nemzetközi Dzsúdószövetség japán alelnöke 69 éves korában halt meg.

Kazimierz Górski 85 éves korában távozott az élők sorából. A lengyel labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya csapatával 1972-ben olimpiai aranyérmet, 1974-ben világbajnoki bronzérmet szerzett.

Édouard Michelint, a Michelin gumigyár igazgatóját Észak-Franciaország partjainál holtan találták. A 42 éves üzletember jachtja ismeretlen okból elsüllyedt, ő pedig a tengerbe fulladt.

JÚNIUS

Henri Magne 53 éves korában életét vesztette. A Mitsubishivel versenyző Nani Roma navigátora a tereprali Világkupa-sorozat marokkói viadalának utolsó szakaszán szenvedett halálos balesetet. Magne 1977-ben a japán Sinozuka Kendzsiróval, 2000-ben a francia Jean-Louis Schlesserrel nyerte meg a Dakar-ralit.

JÚLIUS

Alekszandr Petrenko autóbalesetben életét vesztette. Az egyik legjobb orosz kosárlabdázó, a Himki 30 esztendős erőcsatára hat éven át volt tagja hazája válogatottjának.

AUGUSZTUS

Faas Wilkes, a holland labdarúgó-válogatott egykori csatára 82 éves korában szívroham következtében huny el. Patrick Kluivert és Dennis Bergkamp mögött a harmadik legeredményesebb holland: 38 válogatott fellépése során 35 gólt szerzett.

Oscar Omar Míguez, az uruguayi labdarúgó-válogatott világbajnok támadója 78 éves korában halt meg. Játszott az 1950-es vb-döntőn, amelyen Uruguay a házigazda brazilokat győzte le.

Giacinto Facchetti
Giacinto Facchetti
Giacinto Facchetti
SZEPTEMBER

Mohamed Abdelvahab, az Afrika-kupán győztes egyiptomi válogatott labdarúgója 22 éves korában hunyt el. A védő csapata, az al-Ahli edzésén esett össze, és a kórházba szállítás közben meghalt.

Giacinto Facchetti, az Internazionale elnöke, a klub egykori legendás labdarúgója 64 éves korában halt meg. 476 bajnoki mérkőzésen balhátvéd létére 59 gólt szerzett. Két BEK-et, négy bajnoki címet, egy Olasz Kupát és két Világkupát nyert, 94 válogatott mérkőzésén három gólt ért el, 70 mérkőzésen viselte a csapatkapitányi karszalagot. Csapatával megnyerte az 1968-as Európa-bajnokságot, ezüstérmes lett az 1970-es vb-n, részt vett az 1966-os és az 1974-es vb-n is.

Nilton Pereira Mendes, a kazah élvonalbeli Sahtar Karaganda labdarúgócsapatának 30 éves brazil játékosa edzés után esett össze, és az orvosok már nem tudták megmenteni az életét.

OKTÓBER

Haris Charalambous 21 éves brit kosárlabdázó az egyesült államokbeli Toledo Egyetemen edzés közben hunyt el.

Paul Hunter, a profi sznúkersport egyik legnépszerűbb alakja, háromszoros mastersbajnok 28 éves korában halt meg.

Petar Vukasojevics, a szerb Danilovgrád 19 éves kosárlabdázója mérkőzés közben, a kispadon halt meg.

Marc Hodler, a Nemzetközi Síszövetség korábbi svájci elnöke 87 éves korában távozott az élők sorából. Ő robbantotta ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság történetének legnagyobb botrányát azzal, hogy felfedte: Salt Lake City megvesztegetésekkel, a szavazatok megvásárlásával nyerte el a 2002-es téli olimpia rendezési jogát.

Trevor Berbick egykori profi ökölvívó 51 éves korában gyilkosság áldozata lett. 1981-ben legyőzte a 39 éves Muhammad Alit, akinek az volt az utolsó meccse, 1986-ban pedig kikapott Mike Tysontól, aki így lett a legfiatalabb nehézsúlyú világbajnok.
Red Auerbach, minden idők egyik leghíresebb kosárlabdaedzője, a Boston Celtics elnöke 89 éves korában hunyt el. A Celtics trénereként 1959 és 1966 között zsinórban nyolc bajnoki címet szerzett. Edzőként kilenc, igazgatóként és elnökként további hét bajnoki címmel büszkélkedhetett.

NOVEMBER

Alberto Spencer, a Libertadores-kupa történetének legeredményesebb labdarúgója 68 éves korában halt meg. Az uruguayi Penarol színeiben 1960 és 1970 között 48 gólt lőtt a sorozatban, a következő két idényben pedig hat találatot jegyzett az ecuadori Barcelona futballistájaként.

Sergi López Segú, a Barcelona 39 éves labdarúgója vonat alá vetette magát, és azonnal meghalt. A nyolcvanas évek végén játszott a Barcában, de szerepelt a Mallorca és a Zaragoza csapatában is.

Pietro Rava, az 1938-ban világbajnok olasz labdarúgó-válogatott tagja életének 90. évében hunyt el. Az 1936-ban olimpiai aranyérmes Rava bajnoki címet nyert a Juventusszal, majd edzőként élvonalbeli kluboknál dolgozott.

Francisco Fernández Ochoa, Spanyolország egyetlen olimpiai bajnok alpesi síelője 56 éves korában rákban halt meg. 1972-ben a szapporói olimpián műlesiklásban szerzett aranyérmet.

Isaac Gálvez 31 éves spanyol pályakerékpáros a genti hatnapos versenyen ütközött a belga Dimitri De Fauw-val, és olyan balszerencsésen esett, hogy az orvosok már nem tudtak rajta segíteni. 1999-ben világbajnoki címet szerzett.

Max Merkel 87 éves korában hunyt el. Játékosként négyszer nyert bajnokságot a bécsi Rapid labdarúgócsapatával, edzőként a német 1860 München és a Nürnberg, valamint a spanyol Atlético Madrid csapatát is bajnoki címig vezette.

DECEMBER

Ladislav Móder, az 1969-ben a Barcelona ellen Kupagyőztesek Európa-kupáját megnyerő legendás Slovan Bratislava labdarúgója súlyos betegség után, 61 éves korában hunyt el.

Clay Regazzoni korábbi Formula–1-es pilóta 67 éves korában közúti balesetben életét vesztette. A Ferrari színeiben az 1970-es Holland Nagydíjon mutatkozott be a világbajnoki sorozatban. Pályafutása során ötször indult pole pozícióból, öt világbajnoki futamot nyert meg, egyszer volt második (1974), egyszer harmadik (1970) a világbajnoki pontversenyben.

Ricardo da Costa Oliveira, a macedón bajnokság első brazil születésű labdarúgója 30 éves korában szívroham következtében hunyt el.

Mirko Szandics, az 1968-ban olimpiai bajnoki címet szerző, 1964-ben ezüstérmes, az 1966-os és 1970-es Európa-bajnokságon harmadik helyen végző jugoszláv pólóválogatott nagy egyénisége életének 65. évében halt meg. 1999-ben beválasztották az úszók és vízilabdázók halhatatlanjai közé.

Jelena Muhina szovjet tornász 46 éves korában hunyt el. 1978-ban a román Nadja Comaneci előtt lett összetett világbajnok. Később edzésen olyan súlyos balesetet szenvedett, hogy élete végéig tolókocsiba kényszerült.

Tommy Sandlin, az 1987-es világbajnok svéd jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya 62 éves korában halt meg. 1978 és 1980, valamint 1986 és 1990 között irányította a nemzeti csapatot.

Yaacov Hodorov, aki az ötvenes-hatvanas években a legjobb izraeli labdarúgónak számított, 79 éves korában hunyt el.

liese Prokop, az 1968-as mexikói olimpia ötpróbaversenyének ezüstérmese, Ausztria belügyminisztere 65 éves korában aortarepedés következtében halt meg.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik