Az ügyészség is közbeszólt

B. A., Ch. G. A.B. A., Ch. G. A.
Vágólapra másolva!
2006.07.21. 00:29
Címkék
A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének május 29-én megtartott tisztújító közgyűlésén a tagság 64:56-os szavazataránnyal Németh Lászlót választotta meg elnöknek a tisztséget addig betöltő Bartha Ferenccel szemben. Sajátos módon ez azonban nem a bonyodalmak végét, hanem a kezdetét jelentette.
Nem a játéké a fôszerep: a labda a bíróság és az ügyészség között pattog
Nem a játéké a fôszerep: a labda a bíróság és az ügyészség között pattog
Meggyesi Bálint
Nem a játéké a fôszerep: a labda a bíróság és az ügyészség között pattog
Nem a játéké a fôszerep: a labda a bíróság és az ügyészség között pattog
Nem a játéké a fôszerep: a labda a bíróság és az ügyészség között pattog
Meggyesi Bálint
Nem a játéké a fôszerep: a labda a bíróság és az ügyészség között pattog

Kiderült, hogy a szövetség alapszabálya egymásnak ellentmondó pontokat tartalmaz – az egyik szerint a voksok ötven százaléka plusz egy szavazat, a másik szerint kétharmados többség szükségeltetik.

Hogy mihez is? A régi elnök hivatalban maradásához, illetve az új megválasztásához. A lényeg: azóta is folyik a pereskedés, egyelőre patthelyzet alakult ki, pedig a nyár hagyományosan a különféle korosztályos válogatottak nemzetközi tornáinak időszaka. A szövetség kasszája kong az ürességtől. Ennek a helyzetnek a legfrissebb következménye, hogy az Európa-bajnoki selejtezőkre készülő felnőtt női válogatott a tervezett s tavaly jól bevált poprádi edzőtáborozást tatai gyakorlással volt kénytelen helyettesíteni. Ráadásul ezt is a Magyar Olimpiai Bizottság finanszírozza…

Eközben a jogi csatározások is gőzerővel folynak.

A Fővárosi Bíróság első fokon nem jegyezte be az új elnököt (Németh Lászlót) és az új elnökség öt, a már említett közgyűlésen megválasztott tagját. A fellebbezés az ítélőtáblához került, amelynek a szabályok szerint tizenöt napon belül kell döntenie, csakhogy a nyár nemcsak a nagy kosarasesemények, hanem a törvénykezési szünet időszaka is.

Párhuzamosan mindezzel szerdán a Legfőbb Ügyészség ügyésze magához kérette a megválasztott, de hivatalba nem lépő elnököt, Németh Lászlót és jogi képviselőjét, illetve a „régi” szövetség és a ligák képviseletében dr. Székely Norbert jogászt (aki a múlt vasárnap Sopronban Európa bajnoki ezüstérmet szerző 20 éven aluli női válogatott edzőjének, Székely Norbertnek az édesapja, de ennek az ügy szempontjából természetesen nincs semmi jelentősége).

Információnk szerint – azért fogalmazunk így, mert a határozat szövegét nem sikerült megszereznünk, ugyanis az ügyész Székely doktornak adta át – a Legfőbb Ügyészség munkatársa olyan tartalmú végzést olvasott fel, amely

1. a férfi és a női hivatásos ligát eltiltja attól, hogy az MKOSZ bármely tagozatának bármiféle jogkörét (bajnokság kiírása, szervezése, nevezési díjak, bármilyen pénzek beszedése, fegyelmi ügyek tárgyalása) gyakorolja, magyarán: a ligák működését törvénytelennek nyilvánítja.

2. az MKOSZ alapszabályát – a benne rejlő, fent említett ellentmondások miatt – ugyancsak törvénytelennek nyilvánítja, és új alapszabály megszövegezését és elfogadását teszi kötelezővé.

Németh László, a május 29-én megválasztott, de a Fővárosi Bíróságon első fokon be nem jegyzett új elnök ekképpen kommentálta a Legfőbb Ügyészség határozatát.

„A végzés minket igazol, ezután teljesen nyilvánvaló, hogy csak idő kérdése a bejegyzésem, illetve az új elnökség bejegyzése. Kezdetben az volt a szándékom, hogy biztosítom a ligák vezetőinek és szövetség apparátusát irányítóknak a tisztes, emelt fővel történő visszavonulás lehetőségét, továbbá úgy terveztem, hogy nem bolygatom meg a múltat – pénzügyi tekintetben sem. Ez azonban – miután pert indítottak ellenem – most már nem lehetséges. Amint bejegyeznek, a legszigorúbb pénzügyi revíziót, könyvvizsgálatot indítok el a ligáknál és a szövetségben.”

A ligák vezetői nem értik, mi történik

Nyíri Dezső a női hivatásos alszövetség első embere röviden reagált az ügyészségi határozatra. „Érdemben termésszetesen csak akkor tudok nyilatkozni, ha olvastam a határozat szövegét – mondta Nyíri Dezső. – Azt azonban szeretném leszögezni, hogy tudomásom szerint az ügyészségnek keresetindítási lehetősége van...”

Bővebben fejtette ki véleményét Fülöp Tibor, a férfi hivatásos alszövetség vezetője. „Mindenekelőtt fontosnak tartom leszögezni, hogy Székely doktor csak a szövetség képviseletében járt az ügyészségen – kezdte Fülöp Tibor. – Úgy érzem, kommunikációs zavar lehet a Legfőbb Ügyészségen belül, hiszen nekem Székely doktor úr az ügyésszel telefonon egyeztető Bodrogváry Iván főtitkár úr is beszélt az eseményről, s a két beszámoló köszönő viszonyban sincs egymással. Ebben a szituációban a Fővárosi Bíróság az illetékes, ezért nem értem, mire volt jó ez az ügyészségi meghallgatás. Legfeljebb sejtéseim vannak, elképzelhető, hogy nyomásgyakorlásra akarják felhasználni a szervezetet.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik