Csollány: kezdetnek tökéletes

FÜREDI MARIANNE, LIPICZKY ÁGNESFÜREDI MARIANNE, LIPICZKY ÁGNES
Vágólapra másolva!
2002.10.12. 21:39
Címkék
André Gueisbuhler úr, a Nemzetközi Tornaszövetség főtitkárhelyettese elégedetten dőlt hátra a Főnix-csarnokban. A kezdeti aggodalmak  vajon időben elkészül-e a létesítmény és egyáltalán méltó házigazdája lesz-e Debrecen a novemberi szerenkénti világbajnokságnak  ellenére csodálatos "létesítményt alkottak a hajdúsági fővárosban, ahol csaknem annyian voltak kíváncsiak a hét végi magyar nemzetközi bajnokság első napjára, mint a tavalyi genti világbajnokság bármelyik versenynapjára.
A gyűrűn remeklô Csollány Szilveszter már érzi a világbajnoki lázat
A gyűrűn remeklô Csollány Szilveszter már érzi a világbajnoki lázat
A gyűrűn remeklô Csollány Szilveszter már érzi a világbajnoki lázat
A gyűrűn remeklô Csollány Szilveszter már érzi a világbajnoki lázat
A gyűrűn remeklô Csollány Szilveszter már érzi a világbajnoki lázat
A gyűrűn remeklô Csollány Szilveszter már érzi a világbajnoki lázat
És ez szinte már előrevetíti a teltházas világbajnokságot, amelyről nemcsak idehaza, de a nemzetközi szövetségben is álmodoznak. Pedig mint tudjuk, most csak töredéke jött el azoknak a sztároknak, akik majd a világbajnokságon szerepelnek, ám így is rég nem látott színvonalú mezőny gyűlt össze Magyarországon.
A hölgyeknél csak az utolsó pillanatban dőlt el, hogy az olimpiai és világbajnok román Andreea Raducan nem vesz részt a viadalon. Mint lapunkban arról már korábban beszámoltunk, a fiatal tornász tavaly óta súlyproblémákkal küzd, és ez állandó összetűzést jelent közte és a szövetségi kapitány Octavian Belu között. A konfliktus olyannyira elfajult, hogy Belu egyszerűen kitette legjobbját a román csapatból, és azt sem lehet biztosan tudni, hogy a világbajnokságon láthatjuk-e versenyezni. Raducan távollétében honfitársa, Sabina Cojocar és az ukránok két legjobbja, Aljona Kvasa és Irina Jarocka vitte a prímet. Ôk hárman voltak azok a tornászok, akik kilenc pont feletti eredményekkel kvalifikálták magukat a vasárnapi döntőkre. Ugrásban Kvasa gyakorlatai 9.175-öt értek, felemás korláton szintén ő nyújtotta a legjobb teljesítményt (9.000), míg gerendán Irina Jarocka (9.250), talajon Sabina Cojocar (9.025) parádézott.
Magyar nemzetközi bajnokság, szerenkénti országos bajnokság a Steffl-kupáért, Debrecen
Férfiak. Talaj. Bajnok: Gál Róbert (FTC Ybl Tervezô, edzô: Láng Géza) 9.400, 2. Takács (Honvéd Steffl) 8.500, 3. Detrôi (Honvéd Steffl) 8.450. Lólengés. B: Magyari Zsolt (Honvéd Steffl, e: Fazakas Csaba) 9.250, 2. Lôrik (Honvéd Steffl) 9.250, 3. Fekete (Honvéd Steffl) 8.895. Gyűrű. B: Csollány Szilveszter (Honvéd Steffl, e: Vereckei István) 9.750, 2. Fekete 9.350, 3. Antal (Honvéd Steffl) 8.400. Ugrás. B: Gál Róbert 9.425, 2. Dömsödi (FTC Ybl Tervezô) 8.650, 3. Csuka (UTE) 7.550. Korlát. B: Detrôi Zoltán (Honvéd Steffl, e: Fazakas Csaba) 9.200, 2. Takács 8.800, 3. Fekete 8.500. Nyújtó. B: Lôrik Attila (Honvéd Steffl, e: Vereckei István) 9.100, 2. Bernáth (Dunaferr SE) 8.750, 3. Detrôi 8.100
Nôk. Ugrás. Bajnok: Szarka Krisztina (KSI SE, edzô: Ziszisz Tanaszisz és Nagy Zsuzsanna) 8.650, 2. Kiss (Hungarotel TC Békéscsaba) 8.600, 3. Kakuk (Postás Matáv SE) 8.150. Felemás korlát. B: Kiss Renáta (Hungarotel TC Békéscsaba, e: Unyatyinszki házaspár) 8.300, 2. Ónodi G. (UTE) 8.000, 3. Kakuk 7.475. Gerenda. B: Prémusz Krisztina (Dunaferr SE, e: Mirkó Zoltán) 7,650, 2. Kiss 7.450, 3. Ónodi G. 7.050. Talaj. B: Kiss Renáta 8.575, 2. Szarka 8.200, 3. Ónodi G. 7.625
A magyarok ezen a napon a szerenkénti országos bajnokság érmeiért, no és a világbajnokságon való indulási jogért is küzdöttek, éppen ezért érthető, hogy külföldi riválisaikkal ellentétben jóval feszültebb arccal léptek a szerekhez. És ez az izgalom sajnos a pontszámokon is meglátszott, hiszen jó néhányan lepotytyantak a szerekről.
A legeredményesebben a békéscsabai Kiss Renáta zárta a napot, a fiatal hölgy talajon és felemás korláton jeleskedett. Utóbbin a szakemberek szerint akár világszintű gyakorlatot is összehozhatna, ha a leugrásnál sikerülne a triplacsavarba beleállnia.
"Megint nem sikerült, de nem szabad elkenődnöm. Inkább arra koncentrálok, hogy fejben végig kitartsak a gyakorlat során. Tudom, hogy sokat kell dolgoznom, és még elegendő időm van a világbajnokságig. Jó lenne, ha novemberben ebben a szép csarnokban egy hibátlan gyakorlattal tudnék előrukkolni” – magyarázta a verseny után Kiss.
Ezen a szeren sokáig nagy reménységként emlegettük Reubl Tündét is, aki azonban egy hátsérülés miatt az elmúlt időszakban nem tudott edzeni. Debrecenben azonban egy fél gyakorlattal bemutatkozott, amire azért is volt szükség, hogy versenyben maradjon a világbajnoki szereplésért.
"Remélem, ez a gyakorlat elegendő volt ahhoz, hogy Maráczi Márta szövetségi kapitány még számításba vegyen. Mindenesetre én kitartok, és a világbajnokságig folytatom a felkészülést” – mondta Reubl.
És ezt jól is teszi, Maráczi Márta szövetségi kapitány ugyanis az ugrást nyerő Szarka Krisztina, Kiss Renáta, Ónodi Gabriella és a jelenleg kisebb sérüléssel bajlódó Strifler Angéla mellé tartalékként Reublot is jelöli a világbajnokságra.
A férfiak versenyében akár szimbolikusként is felfoghatjuk, hogy a magyar versenyzők közül elsőként a debreceni Hajdu Miklós mutatta be gyűrűgyakorlatát. A fiatalember, aki Kanadában él, nemrég "került képbe” ezen a szeren, ám kisebb vállsérülése miatt szinte nincs esélye felvenni a versenyt a második indulói helyre aspiráló Fekete Leventével, aki ezúttal 9.350-öt kapott gyakorlatára.
Az köztudomású, hogy az olimpiai bajnok Csollány Szilveszter helye "bérelt”, megdönthetetlen a csapatban, és szombati gyakorlatát látva ez abszolút érthető is. Versenyzőnk, akinek még hiányzik a gyűjteményéből a világbajnoki aranyérem, lélegzetelállító produkcióval rukkolt elő, nem véletlen, hogy őrjöngő tapsviharral díjazta a debreceni publikum a gyakorlatát.
"Valóban magabiztos voltam ezen a napon, bár a gyakorlat után arra figyelmeztetett a spanyol főbíró, hogy tartsam ki hoszszabban a második fecskét. Azt már megfigyeltem, hogy a gyakorlataim elejét olykor elkapkodom, talán ez most azért is volt, mert izgultam egy kicsit. A debreceni közönség ugyanis olyan hangulatot varázsolt a csarnokba, mintha már a világbajnokságon lennénk” – magyarázta Csollány, aki 9.750-nel, vagyis a nap legmagasabb pontszámával győzött.
Majdnem ugyanennyit ért el az olimpiai és világbajnok Marius Urzica lólengésben. A román sztár, aki évek óta verhetetlen ezen a szeren, 9.675-tel zárta a napot. Ugrásban az olimpiai bronzérmes lengyel Leszek Blanik is 9.675-tel jutott a vasárnapi döntőbe, de számunkra sokkal fontosabb Gál Róbert eredménye, aki talajon elért 9.400-es pordukciója után ezen a szeren szinte tökéletesen végrehajtotta mindkét ugrását (9.425).
Ha a magyar válogatott produkciójából szemezgetünk, igazán büszkék lehetünk versenyzőinkre, az említetteken kívül ugyanis Lőrik Attila nyújtón (9.100) és lólengésben (9.250), míg Magyari Zsolt szintén a "magyar szeren”, azaz lovon (9.250) ért el értékes pontszámokat és helyezéseket.
Talán nem véletlen, hogy Vereckei István szövetségi kapitány hatalmas mosollyal az arcán távozott a Főnix-csarnokból, amely eddig számunkra szerencsés helyszínnek bizonyult…

Az Európa-bajnoknő érmet remél a vb-n

A vasárnapi szerenkénti döntők mindegyikében láthatják a nézők az ukránok talajon Európa-bajnok, összetettben pedig Eb-bronzérmes versenyzőjét, Aljona Kvasát. A 17 éves kijevi tornásznő joggal mosolygott a szombati selejtezők végén. Amikor pedig fel akartunk tenni neki néhány kérdést, odaszaladt edzőjéhez, hogy nyilatkozhat-e.
– Bár ez a viadal nem "véresen komoly”, hiszen csak egy felmérő állomás a fő verseny, a világbajnokság előtt, azért nem mindegy, hogyan sikerülnek a gyakorlatok – mondta a nyilatkozat engedélyezése után. – Nagyon örültem a lehetőségnek, hogy a vb előtt a helyszínen kipróbálhatom a szereket, no és tesztelhetem, hogy a gyakorlataimon mit kell csiszolni a hátralévő egy hónapban.
– Milyen eredménnyel járt a tesztelés?
– A szereplésemmel elégedett vagyok, ami pedig a helyszínt illeti, hát az csodálatos. Gyönyörű a csarnok és a szerek is nagyon jók. Budapesten már háromszor jártam, Debrecenben azonban most vagyok először. Sajnos városnézésre ezúttal nincs idő, de remélem, a világbajnokság alatt arra is jut majd.
– Mit vár magától a világbajnokságon?
– Hogy minden gyakorlatomat jól adjam elő.
– Az mire lehet elég?
– Talajon és ugrásban, vagyis a kedvenc szereimen szeretnék érmes lenni. Vagyis egy jól bemutatott gyakorlat az első három hely valamelyikét jelentheti.

Egy pár debreceni

A hét végi "tesztversenynek”, no és a novemberi világbajnokságnak otthont adó Főnix-csarnok "hét nyelven beszél” – a vizes sportágak kivételével szinte mindegyiknek a versenye megrendezhető itt. De maradjunk csak a tornánál! A küzdőtér fölött elhelyezett hatalmas kivetítőn követni lehet a gyakorlatokat, sőt, a legszebb elemeket lassítva megismétlik. Egy bravúros megoldással is büszkélkedhet a létesítmény: az építés során a szomszédos Hódos Imre csarnokot egy föld alatti átjáró segítségével összekötötték a Főnix-csarnokkal, így a versenyzőknek ki sem kell lépniük az utcára, és ez olyan esős időben, mint amilyen a szombati volt, nem elhanyagolható szempont. Visszatérve a hatalmas kivetítőre: szombaton a rendező figyelme még arra is kiterjedt, hogy a tornászok szereplésével egyidőben zajló Svédország–Magyarország Eb-selejtező labdarúgó mérkőzés aktuális állását is kiírják.
***
A november 19-én kezdődő világbajnokságra érkező külföldi forgatócsoportok közül talán a legrangosabb az ESPN stábja. A világ legjelentősebb sportadója a vb-ről tízfős stábbal tudósít, de már a nemzetközi viadalra is küldött egy kisebb "felderítő egységet”, amely a vb-munka előkészítése mellett bejárta a környéket, filmezte a Hortobágyot és Hajdúszoboszlót is. A vb-stábjuk legismertebb tagja a szakkommentátorként dolgozó román, de évek óta az Egyesült Államokban élő olimpiai bajnok tornásznő, Nadia Comaneci.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik