Két góllal megvertük a finneket, csoportmásodikok lettünk

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2018.11.18. 20:25
null
Nagy Ádám megszerezte első gólját a válogatottban (Fotó: Tumbász Hédi)<br />
A magyar labdarúgó-válogatott hazai pályán 2–0-ra legyőzte Finnországot a Nemzetek Ligája csoportkörének utolsó fordulójában. A mieink góljait Szalai Ádám és Nagy Ádám szerezte.


NEMZETEK LIGÁJA
C-DIVÍZIÓ
2. CSOPORT
MAGYARORSZÁG–FINNORSZÁG 2–0
Budapest, Groupama Aréna, 9400 néző. Vezette: Vincic (szlovén)
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Baráth (Lang, 52.), Orbán, Kádár T. (Vinícius, a szünetben) – Lovrencsics G., Kalmár, Nagy Á., Kleinheisler, Korhut (Holender, 54.)– Dzsudzsák – Szalai Á. Szövetségi kapitány: Marco Rossi

FINNORSZÁG: Joronen – Granlund (Toivio, a szünetben), Arajuuri, Väisänen, Uronen – Lod, G. Kamara, Lam (Kauko, 60.), L. Taylor (Forsell, 74.) – Tuominen, Pukki. Szövetségi kapitány: Markku Kanerva
Gólszerző: Szalai (29.), Nagy Á. (37.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Egy gonddal kevesebb lett vasárnap estére: a C-ligából való kieséstől már nem kellett tartani. Legalábbis nem sok esélye volt, ez a rémálom csupán akkor vált volna valóra, ha valami csoda folytán a nemzeti csapat hétgólos vereséget szenved a finnektől. A mieink ebből a szempontból felszabadultan léphettek pályára, s a vasárnap esti összecsapás nem csupán a vendégeknek, a Marco Rossi edzette csapatnak is amolyan gyakorló kilencven perccé vált – mehetett a teszt, kire lehet számítani a (közel)jövőben. A finnek kapitánya, Markku Kanerva nem az az edző, aki cserélgetné játékosait a kezdőcsapatban, ám a magyarok elleni összecsapásra négy új labdarúgó, a jövő embere (Jesse Joronen, Sauli Väisänen, Thomas Lam, Robert Taylor) is a csapatba került.

A magyar oldalon Marco Rossi is húzott váratlant, ő elérkezettnek látta az időt arra, hogy klubcsapatai után a válogatottnál is kipróbálja a három belső védős rendszert. A szélen Lovrencsics Gergő és Korhut Mihály segített be, és ha magyar lábon vándorolt a labda, felváltva lódultak meg az ellenfél kapuja irányába.

Az sem volt szokványos, hogy a kezdőbe visszakerülő, ezzel a csapatkapitányi karszalagot visszakapó Dzsudzsák Balázs nem valamelyik szélen, hanem Szalai Ádám mögött, szabadabb szerepkörben kezdett.

Az első félidő olyan futballt hozott, ami után tapsolhattak a nézőknek.

Szalai Ádám, majd Nagy Ádám is remek akció végén talált a finnek kapujába, ám a magyar csapatot nem csupán a gólok miatt lehetett dicsérni, hanem azért is, mert olyan agresszíven, bátran futballozott, amit ezen a szinten mindig produkálni illenék. Mind a két találat a harcos letámadásnak volt köszönhető, s mire a finn védők, középpályások feleszméltek, átvették a labdát, addigra két magyar rontott rájuk. A nemzeti csapat jobb, lendületesebb volt a csoportot megnyerő ellenfelénél.

Szalai Ádám külön is örülhetett, mégpedig annak, hogy góljával – amely címeres mezben a 19. volt – az örökranglistán is előre lépett egyet. Az északiak kapujába helyezett labdával utolérte Farkas Jánost, Göröcs Jánost és Kovács Kálmánt.

Az első találat Kalmár Zsolt sarkazása miatt ment élményszámba, ám Nagy Ádám lövése is látványos volt. A találat előtt igencsak harcosan rontott ki a középpályáról, s volt mersze távolról megcélozni a finn kaput. Az Olaszországban futballozó játékos finoman fogalmazva sem gólérzékeny futballista, ez profi pályafutásának harmadik találata volt – bármilyen furcsa is, egyet a Fradi második csapatában, egyet a Bolognában szerzett.

A szünetben Marco Rossi cserélni kényszerült, Kádár Tamás a sérülése miatt nem tudta folytatni, s hogy a belső védőkkel nincs szerencséje a szövetségi kapitánynak, néhány perccel később Baráth Botond is a földön maradt, majd bicegve kísérték a kispadhoz. Az olasz tréner akaratán kívül próbálhatott ki új felállású hátvédsort, percekkel később harmadik cseréjét is kihasználta, a bal oldalról Korhut Mihály is lejött, helyére az újonc Holender Filip szállt be.

A játékot továbbra is a magyar együttes irányította, még akkor is, ha a lendület, a harcosság a találkozó ezen periódusában alábbhagyott. Olykor azt is megengedhette magának a nemzeti együttes, hogy az ellenfél térfeléről egészen Gulácsi Péterig passzolja a labdát, hogy ne a finneknél legyen.

A jövőt illetően jó jel lehet, hogy a középpályán több jó teljesítmény is akadt, Nagy Ádám és Kalmár Zsolt is agilisan futballozott, s a finnekben nem volt annyi erő, hogy a két félidő nagy részében komoly veszélyt jelentsenek.

A lefújást követően tapsolt a közönség – Marco Rossi és a magyar szurkolótábor első közös mérkőzése emlékezetesre sikerült…

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN

Görögország–Észtország 0–1

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Finnország 6 4 2 5–3 +2 12
2. MAGYARORSZÁG 6 3 1 2 9–6 +3 10
3. Görögország 6 3 3 4–5 –1 9
4. Észtország 6 1 1 4 4–8 –4 4

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik