Jégkorong: a norvégok elleni győzelemmel avattuk fel az Alba Arénát

Vágólapra másolva!
2024.04.19. 20:52
Fotó: Árvai Károly
Felkészülési jégkorongmérkőzésen, az Alba Aréna avatóján a magyar férfiválogatott 2–1-re legyőzte Norvégiát.

 

TŰZRIADÓ, TŰZRIADÓ! Hogy a szervezők már a mérkőzés előtti hangulatkeltés miatt szólaltatták meg a szirénákat, vagy a tesztüzem része volt az Alba Aréna első hivatalos mérkőzése előtt, esetleg véletlen, azt nem lehet biztosan tudni. Azok viszont, akik ekkor már a csarnokban tartózkodtak, cseppet sem zavartatták magukat, fújhat a szél, eshet az eső, éghet a ház, ők látni szerették volna a magyar válogatottat az avatón. Szerencsére ezek közül egyik sem történt, nem gyulladt ki a rendkívül impozáns, még új illatú jégcentrum – melyet Balázs Mihály és Tarnóczky Tamás Attila építészek tervezték –, a szirénák viszont működnek, az biztos.

Noha inkább uralkodott gálahangulat a lelátókon, mint a kemény tétmeccseket megelőző feszültség, izgatottság, legalább annyira fontos kérdés volt, működik-e a magyar férfi jégkorong-válogatott Donald MacAdam által megálmodott taktikája az A-csoportos, papíron a mienknél jóval erősebb norvég válogatott ellen.

Mielőtt azonban erre fény derült volna, a megnyitóünnepségen Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár szólt a szurkolókhoz. Mindketten köszönetet mondtak azoknak, akik bármilyen módon hozzájárultak ahhoz, hogy elkészüljön az aréna. Schmidt Ádám a szapporói csoda tizenhatodik évfordulóját is felidézte, és kifejezte reményét, hogy az új jégcsarnok hasonló sikereknek adhat otthont.

 

Utánuk pedig már valóban a főszereplők, a válogatott játékosok korcsolyáztak a jégre; Ocskay Gábor korongbedobása után még nem, Korbuly Gergelyé után már elkezdődött a felkészülési mérkőzés. Némi meglepetésre az első másfél percben kapujához szorították Norvégiát a mieink, majd Ortenszky Tamás kiállítása után fordult a kocka, az emberhátrányt azonban kivédekezte a magyar csapat. Hamarosan Bálizs Bencét is elkezdték tesztelni a vendégek, a norvég ligában légióskodó kapus azonban állta a sarat. Egy szerencsétlen ütközést követően Kiss Roland hagyta el a jeget, öröm az ürömben, hogy a szabálytalanság miatt megítélt emberelőnyt Terbócs István révén gólra váltották a mieink – megszületett az Alba Aréna első hivatalos találata.

A második harmad eleje kiegyenlített játékot hozott, egészen addig, míg újra emberelőnybe nem került Don MacAdam együttese. Gyorsan, kombinatívan adogattak az ellenfél kapuja előtt Hári Jánosék, először ő maga, néhány másodperccel később pedig Sebők Balázs is a kapuvasat találta el, Papp Kristóf viszont technikásan húzogatta a korongot és becsapta a norvégok kapusát, ezzel már 2–0 állt az eredményjelzőn. Egészen a következő fórig, csakhogy azt a norvégok kapták, egy keresztpasszt és egy lövést követően Bálizs nem ért át a hálójába tartó pakkra – úgy tűnt, csak emberelőnyös találat születik a meccsen.

Az utolsó játékrészben többször puffant a korong a magyar kapus mamutján, helyzete azonban a mieinknek is akadt bőven. Újabb gólt viszont nem lőttek a csapatok, az eredmény ellenére azonban szétlövéssel zárult a mérkőzés a vb-felkészülés jegyében. Győzelemmel avatta fel tehát a magyar válogatott az Alba Arénát egy nála papíron erősebb ellenfél ellen.

JÉGKORONG
Férfi felkészülési mérkőzés, Székesfehérvár, Alba Aréna
Magyarország–Norvégia 2–1 (1–0, 1–1, 0–0)
Alba Aréna, 5238 néző. V: Korbuly, Mach, Kocsány, Muzsik. 
MAGYARORSZÁG: BÁLIZS – Fejes, Stipsicz / Kiss R., Nilsson H. (1) / Garát, Ortenszky / Horváth M. – Varga B., Hári J., Sofron / Papp K. 1, Sebők, Galló / MIHÁLY ÁKOS (1), Németh K., TERBÓCS 1 (1) / Nagy Krisztián, Nemes, Sárpátki / Ambrus G. Szövetségi kapitány: Donald MacAdam
NORVÉGIA: Arntzen – Engebraten, Hansen / Andersen (1), Bjercke / Krogdahl, Kasastul / Lalande, Nilsen – Berg-Paulsen, Ostrem, Öby-Olsen / Hermansson, Knold, Opsahl / Elvsveen, Bakke (1), Granholm 1 / Edvardsen, Strandborg, Tangen. Szövetségi kapitány: Tobias Johansson
Kapura lövések: 28–34. Emberelőny-kihasználás: 3/2, ill. 3/1
MESTERMÉRLEG
Donald MacAdam: – Igazán nagy erőfeszítéssel játszott a csapat. Keményen dolgoztunk a héten, igyekeztünk, hogy minden, amit elvárunk, teljesen világos legyen a játékosoknak, és ezúttal sikerült majdnem mindent jól végrehajtani. Sok apró dologban fejlődtünk a legutóbbi edzőmeccsünkhöz képest. Kezd összeállni a csapat, a legjobb játékosunk még mindig Bálizs Bence volt, de elégedett voltam mindkét másik csapatrésszel.
Tobias Johansson: – A magyarok nagyon motiváltan léptek jégre ebben a fantasztikus új arénában. Mi nem azon a szinten játszottunk, amit szerettem volna látni a csapatomtól. Szenvedtünk a korcsolyázással és a passzolással. Közelebb kell kerülnünk ahhoz, amilyen jól egyébként tudunk jégkorongozni. Minden játékosnak fejlődnie kell szombatig.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik