Bolgár–magyar: a miniszterelnök szerint jogosak a szurkolói tüntetések

Vágólapra másolva!
2023.11.15. 14:16
null
Denkov a drukkerek mellé állt (Fotó: AFP)
Mint ismert kedden véget ért a bolgár–magyar Eb-selejtező helyszínével kapcsolatos, egy hete húzódó kutyakomédia, ám a történtek utózöngéje mellett sem mehetünk el szótlanul. Szerdán közös sajtótájékoztatót tartott a bolgár rendőrség és a labdarúgó-szövetség, és megszólalt az Eb-selejtező kapcsán az ország miniszterelnöke, Nikolaj Denkov is.

Egy hétig tartó huzavona után keddre végül eldőlt, hogy a csütörtöki bolgár–magyar Eb-selejtezőt az eredeti terveknek megfelelően Szófiában rendezik, csak éppen nézők nélkül, mert a Bolgár Labdarúgó-szövetség (BFSZ) a helyi drukkerek tüntetésétől tart – ami miatt az egész kalamajka elkezdődött.

Miután a bolgár drukkerek az egész hajcihő hatására sem gondolták meg magukat, azaz továbbra is tüntetéseket terveznek a csütörtöki meccs előtt, alatt és után, a bolgár rendőrség szerdán a labdarúgó-szövetséggel közös sajtótájékoztató jelentette be, példátlan rendőri jelenléttel biztosítja a csütörtök esti találkozó zavartalan lebonyolítását.

„Magára a mérkőzésre nézve a rendőrségnek a stadionban nincs tennivalója, a szövetség három különböző biztonsági céggel végzi el a létesítményen belüli feladatokat. Ugyanakkor a találkozóhoz kapcsolódóan nagyjából 1600 rendőr dolgozik majd az azt övező eseményeken, és szükség esetén további erőket tudunk bevonni a műveletekbe” – fogalmazott Ivan Georgiev a rendőrség képviseletében a sajtótájékoztatón, és nyilvánvalóan a szurkolók által szervezett tüntetések biztosítására gondolt „műveletek” alatt.

Mint kiderült, a rendőrség jelenlegi ismeretei szerint a mérkőzés ideje előtt és alatt a stadion körül és Szófia több pontján is szerveznek tüntetéseket a szövetség ellen a bolgár szurkolók és ezeket rendre be is jelentették a rendőrségnek.

A bolgár drukkerek mindenesetre a Facebookon továbbra is hirdetik a tüntetéseiket, és fő céljuk továbbra is Boriszlav Mihajlov szövetségi elnök lemondásra kényszerítése.

Ugyanezen sajtótájékoztatón egyébként a BFSZ helyettes ügyvezetője, Hriszto Zaprjanov elmondta: a kialakult helyzetért, és a mérkőzés helyszínével kapcsolatos egész kalamajkáért az UEFA a felelős.

„Ha a történtek miatt esett is bármilyen folt a bolgár labdarúgás tekintélyén, az csak és kizárólag az UEFA ajánlásai miatt történt. A bolgár szövetség részéről mi nem érzünk bűntudatot a történtek miatt” – értelmezte meglehetősen sajátosan az elmúlt hét eseményeit Zaprjanov, aki egyébként a helyszínmizéria körüli szappanopera egyik epizódjaként megfenyegette a plovdivi stadion kivitelezéséért felelős cég vezetőjét, Ilijan Filipovot – legalábbis a vállalkozó szerint.

A sajtótájékoztatót megelőzően – még kedden este – Bulgária miniszterelnöke is megszólalt az üggyel kapcsolatban és elég egyértelmű állást foglalt.

„A meccs szervezése a BFSZ és az UEFA feladata, amibe az állam nem szólhat bele. Ettől függetlenül azért létrehoztunk egy csoportot és kivizsgáljuk, hogy mi és miért történt. Ami biztos: a helyzet azért alakult ki, mert a bolgár futball színvonala folyamatosan zuhant, ideje a szövetségnek belátnia, hogy ezért felelősséggel tartozik. A tüntetések jogosak, hiszen a fejlődéshez változásra van szükség. Amint mondtam, az államnak nincs beleszólása a kérdésbe, de állampolgárként az a véleményem, hogy nem jó a rendszer, ahogyan működik a labdarúgásunk” – szögezte le Nikolaj Denkov.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik