Magyarországon Európa legjobb ifistái – szerdán rajtol az U17-es Eb

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2023.05.16. 07:58
null
A kontinenstorna előtti felkészülési mérkőzéseken – így a norvégok ellenin is – Molnár Csaba (pirosban) már megtapasztalhatta, nincs könnyű csata a labdáért (Fotó: Török Attila)
Pünkösdkor 2008 óta a Puskás–Suzuki-kupán szerepelnek a 17 éves korosztály nagy tehetségei, az idén a rangos torna elmarad, mert május 17. és június 2. között hazánkban rendezik meg az ifik Európa-bajnokságát – szerdától a magyarok is a továbbjutásért küzdhetnek.

Itt az idő a bizonyításra! Az U17-es magyar válogatott az év egyik legjelentősebb utánpótlás labdarúgó-eseményén, a hazai rendezésű korosztályos Európa-bajnokságon igazolhatja, nem csupán a rendező jogán szolgál rá, hogy automatikus résztvevője legyen a tizenhat csapatos mezőnynek, hanem a teljesítménye is megüti a kívánt szintet.

A Puskás Akadémia középpályása, Kern Martin vezére lehet 
a kontinenstornán szereplő válogatottnak (Fotó: Kovács Péter)
A Puskás Akadémia középpályása, Kern Martin vezére lehet a kontinenstornán szereplő válogatottnak (Fotó: Kovács Péter)

A május 17-én, szerdán kezdődő és június 2-án végződő tornán a könnyebb négyesek egyikébe került a Belvon Attila szövetségi edző által felkészített csapat – köszönet érte a sorsoláson közreműködő Dzsudzsák Balázsnak, az Eb nagykövetének –, hiszen elkerülte az olyan nagyágyúkat, mint Spanyolország, Portugália, Franciaország, Olaszország, Németország, Anglia vagy éppen Hollandia.

Persze így sem lesz könnyű elérni a kitűzött célt, a csoportból való továbbjutást, Lengyelország, Írország és Wales mellett szép eredmény lenne a kvartett első két helyének egyikén zárni, különösképpen, ha figyelembe vesszük, hogy a magyar U17-es válogatott az utóbbi időszakban nem bővelkedett sikerélményekben: a legutóbbi kilenc mérkőzéséből egyet nyert meg, az idei négy előkészületi találkozóján pedig csupán egy gólt szerzett. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy az utolsó, a szintén Eb-résztvevő Szerbia ellen játszott hivatalos tesztmeccsén stabil játékkal rukkolt ki, a taktikai elképzelések jelentős része megvalósult, a játék képe biztató volt az 1–0-s vereség ellenére.

Nem kell tehát temeti a csapatot, sőt! Tehetséges futballista szép számmal akad a keretben, lehetnek olyanok, akik a 2019-es írországi Eb-n ötödik helyezést elérő Hegyi Krisztiánhoz, Balogh Botondhoz vagy Németh Andráshoz hasonlóan felnőttválogatott-kerettagságig vihetik.

A kiválasztásnál több szempontot tartott szem előtt a szakmai stáb: a technikai tudást, a fizikai képességeket, a taktikai érettséget, a mentális adottságokat és a személyiségjegyeket. A kapus Yaakobishvili Áron, a védekező középpályás Fenyő Noah, valamint a támadó szellemű középpályás, Kern Martin a játéktudása alapján meghatározó tagja lehet a magyar korosztályos válogatottnak, de a védelemben Hornyák Csabára és Umathum Ádámra, a támadószekcióban pedig Varga Zétényre és Simon Benedekre is minden valószínűség szerint fontos szerep hárul – ide lenne sorolható Kaczvinszki Dominik is, ám az ő játéka kisebb sérülés miatt kérdőjeles.

Spanyolországban, a Barcelonában pallérozódik az U17-es válogatott kapusa, Yaakobishvili Áron (Fotó: Kovács Péter)
Spanyolországban, a Barcelonában pallérozódik az U17-es válogatott kapusa, Yaakobishvili Áron (Fotó: Kovács Péter)

Központi cél, hogy az U17-es nemzeti együttes kezdeményező futballt játsszon minden ellenfelével szemben, és az is, hogy ne kerüljön alárendelt szerepbe. Ehhez szervezetten, mentálisan megfelelően felkészítve kell futballoznia a csapatnak, amely az év során többször vett részt összetartáson – úgy hírlik, a csapatösszhang kimondottan jó. Kérdés persze, mit engednek majd a magyar csapatnak az ellenfelek. Ahhoz, hogy a vetélytársak játékerejéről képet alkothassunk, László Dávid, az U17-es válogatott videóelemzőjének segítségét kértük. Az első ellenfél walesiekről így vélekedett:

Lamine Yamal (Fotó: Getty Images)
Lamine Yamal (Fotó: Getty Images)

„Wales két játékrendszert alkalmazott a legutóbbi három tétmérkőzésén, négy–négy–kettes rombuszban kezdte a meccseket, amelyek alakulása függvényében négy–kettő–három–egyre váltott. Feltűnő, hogy a középpályásai intelligensek és játékügyesek, jól tudják forgatni a játékot. Két remekül beinduló támadót találni a walesi keretben, a Manchester Unitedben pallérozódó Gabriele Biancherit és a Plymouth első csapatában bemutatkozó Frederick Issakát – mind a ketten gyorsak és minden megmozdulásuk a kapura törésre irányul. Szélső védői aktívak, figyelni kell rájuk is. Játékosaik közül többen bemutatkoztak már hazájuk élvonalbeli bajnokságában, illetve az angol profi osztályokban. Noha sok a labdaügyes játékosuk, egyénileg és csapatszinten is hiányosságokat lehet felfedezni a védekezésükben – azért is váltanak felállást a vezetés megszerzése esetén, hogy stabilizálják a játékukat.”

A Zalaegerszegtől érkező szakember a lengyelek játékáról is szót ejtett.

„A lengyelek már-már tradicionálisan minden utánpótlás-korosztályban a háromvédős felállást erőltetik, három–négy–háromban vagy három–négy–egy–kettőben lépnek pályára. Labdabirtoklást tekintve a csoportellenfelek közül ők a legdirektebbek, keresik a csatárokat, hatékonyan játsszák be a labdákat a védelem mögé. Védekezésben kimondottan agresszívak, amennyire csak lehet, ráállnak az ellenfelek játékosaira, ennélfogva rengeteg párharcra, ütközésre, szerelésre lehet számítani a mérkőzései­ken. Legjobb játékosuk a Slask Wroclaw középpályása, Karol Borysz – ő korábban a Manchester Citynél és az Arsenalnál is járt próbajátékon.”

A csoportkör utolsó mérkőzése Írország ellen vár a fiatalokra – a játékosok már kaptak némi ízelítőt a szigetországiak játékából.

„Írországgal kétszer is összecsapott felkészülési mérkőzésen a csapat – egy döntetlen és egy vereség volt a mieink mérlege. Játékosai agresszívan védekeznek, magasan akarnak labdát szerezni, s többnyire négy–három–háromban vagy négy–négy–kettőben állnak fel. A labdabirtoklásban mindenki részt vesz, még a kapus is rendkívül aktív, gyakorta lép fel a belső védők vonalába. A középpályások jól fedezik a területeket, jól helyezkednek. Lendületes, bátran cselező szélsőik és tízesük van, de a Bohemiansban nevelkedő Nickson Okosunra érdemes külön odafigyelni, az ő góljával jutott ki Írország az Eb-re – kiemelkedő a fizikuma, nagyon gyors, izmos, emiatt nehéz elnyomni.”

Hogy mire megy kvartettjében Magyarország, nem tudni, az esély mindenesetre megvan a továbbjutásra, kiegyenlített csoportküzdelem várható. Egy azonban biztos: élénk érdeklődés mutatkozik a csoportmérkőzések iránt.

Noha szerdán Manchester City–Real Madrid Bajnokok Ligája-elődöntőt rendeznek 21 órától, a Hidegkuti Nándor Stadionban 20 órakor kezdődő Wales elleni összecsapásra mintegy négyszáz belépő maradt, és a korosztályos válogatott többi csoportmérkőzésére is alig lehet már jegyet váltani – iparkodnia kell tehát annak, aki látni szeretné a magyar fiatalokat a hazai rendezésű tornán.

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG
A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA
Május 17., szerda
20.00:
Magyarország–Wales
Budapest,
Hidegkuti Nándor Stadion

Május 20., szombat
20.00:
Magyarország–Lengyelország
Felcsút, Pancho Aréna

Május 23., kedd
20.00:
Írország–Magyarország
Felcsút, Pancho Aréna

Látszólag félelmetes a bokszmozdulat, de a kapus mellényúlt, Bagi Ádám remekül fejelte meg a labdát (Fotó: Török Attila)
Látszólag félelmetes a bokszmozdulat, de a kapus mellényúlt, Bagi Ádám remekül fejelte meg a labdát (Fotó: Török Attila)

A MAGYAR U17-ES VÁLOGATOTT KERETE

Belvon Attila szövetségi edző 
(Fotó: Kovács Péter)
Belvon Attila szövetségi edző (Fotó: Kovács Péter)

Kapusok:   Lehoczki Bendegúz (Puskás Akadémia), Yaakobishvili Áron (FC Barcelona), Molnár Mátyás (Bp. Honvéd)
Védők:  Lengyel Noel (Főnix), Girsik Attila (Vasas), Manuel Burghart (Ried), Umathum Ádám (Puskás Akadémia), Demkó Márton (El Paso), Kaczvinszki Dominik (Budapest Honvéd), Hornyák Csaba (DVSC), Kubicsek Levente (Puskás Akadémia)
Középpályások: Kern Martin (Puskás Akadémia), Németh Hunor (Köbenhavn), Fenyő Noah (Eintracht Frankfurt), Somfalvi Bence (Puskás Akadémia), Bagi Ádám (Ferencváros), Vidnyánszky Mátyás (DAC)
Támadók: Molnár Csaba (Vasas), Szabó Szilárd (Ferencváros), Simon Benedek (Bp. Honvéd), Varga Zétény (Ferencváros)

FENYŐ NOAH A MAGYAR SZÍVE MIATT VÁLASZTOTTA A NÉMET HELYETT VÁLOGATOTTUNKAT

– Milyen csapat a korosztályos magyar válogatott?
– Jó képességű vázra épül, és a játékosai remekül megértik egymást a pályán – mondta lapunknak Fenyő Noah, az U17-es válogatott Eintracht Frankfurtban nevelkedő középpályása. – Harcos társaság a miénk, mindenki hozzáállása példás. A játéképítésünk működik, a védelemből gördülékenyen juttatjuk a támadókhoz a labdát, elöl azonban pontosabbnak kell lennünk, az utóbbi meccseken ugyanis kevés gólt szereztünk. Korábban bizonyítottuk, helytállunk az erős csapatok ellen, úgyhogy sokat számíthat, ha a ránk jellemző elán­nal veselkedünk neki a tornának. Igyekeztünk annyi időt együtt tölteni, amennyit csak lehet, hogy minél jobban megismerjük egymást. A minap moziba is elmentünk, megnéztük a vízilabdázókról szóló A nemzet aranyai című filmet, hogy legyen pluszinspiráció.

Fenyő Noah (Fotó: Kovács Péter)
Fenyő Noah (Fotó: Kovács Péter)

– Mit lehet remélni a hazai rendezésű tornától?
– Remek lehetőség mindenkinek az Eb egyénileg és csapatszinten is. Elsődleges célunk, hogy a nyitó meccs megnyerésével megalapozzuk a továbbjutásunkat, ám a szemem előtt az lebeg, hogy kijussunk a novemberi világbajnokságra. Korábban a Frankfurt első csapatának tagjaként játszottam olyan előkészületi mérkőzésen, amelyen rengetegen voltak, de ettől még elképesztően várom, hogy telt házas mérkőzésen lépjek pályára a magyar válogatott mezében.

– A német válogatott is hívta – mi döntött a magyar korosztályos válogatott mellett?
– A magyar szívem miatt mindig is a magyar válogatottban szerettem volna játszani. Édesapám korábban a magyar harmadosztályban futballozott, a sport és a labdarúgás szeretetét tőle örököltem, úgyhogy nem is volt kérdés, miként döntök.

– Mekkora nyomást jelent, hogy Bundesliga-csapat játékosaként kell bizonyítani?
– Tudom, mire vagyok képes, annak pedig csak örülök, ha a szurkolók ismernek, tudják, hol játszom és sokat várnak tőlem. Ami engem illet, nem léptem pályára az Újpest elleni csütörtöki tesztmeccsen, de már minden rendben, szombat óta teljes intenzitással edzek.

 

Tizenhat válogatott küzd majd az Eb-trófeáért – persze, a serleg Magyarországon is maradhatna… (Fotó: Dömötör Csaba)
Tizenhat válogatott küzd majd az Eb-trófeáért – persze, a serleg Magyarországon is maradhatna… (Fotó: Dömötör Csaba)

AZ U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG PROGRAMJA
CSOPORTKÖR
A-CSOPORT
Május 17., szerda
16.30, Hidegkuti Nándor Stadion:
Lengyelország–Írország
20.00, Hidegkuti Nándor Stadion: Magyarország–Wales
Május 20., szombat
16.30, Felcsút:
Írország–Wales
20.00, Felcsút: Magyarország–Lengyelország
Május 23., kedd
20.00, Felcsút:
Írország–Magyarország
20.00, Budaörs: Wales–Lengyelország

B-CSOPORT
Május 18., csütörtök
17.00, Telki:
Szerbia-Szlovénia
20.00, Budaörs: Olaszország-Spanyolország
Május 21., vasárnap
16.30, Hidegkuti Nándor Stadion:
Spanyolország-Szlovénia
20.00, Hidegkuti Nándor Stadion: Szerbia-Olaszország
Május 24., szerda
17.00, Budaörs:
Spanyolország-Szerbia
17.00, Telki: Szlovénia-Olaszország

C-CSOPORT
Május 17., szerda
16.30, Debrecen, Nagyerdei Stadion:
Skócia-Franciaország
20.00, Nagyerdei Stadion: Portugália-Németország
Május 20., szombat
15.00, Debrecen, DEAC-stadion:
Portugália-Skócia
20.00, Balmazújváros: Franciaország-Németország
Május 23., kedd
15.00, Balmazújváros:
Franciaország-Portugália
15.00, DEAC-stadion: Németország-Skócia

D-CSOPORT
Május 18., csütörtök
15.00, DEAC-stadion:
Svájc-Hollandia
20.00, Balmazújváros: Horvátország-Anglia
Május 21., vasárnap
16.30, Nagyerdei Stadion:
Horvátország-Svájc
20.00, Nagyerdei Stadion: Hollandia-Anglia
Május 24., szerda
15.00, Balmazújváros:
Hollandia-Horvátország
15.00, DEAC-stadion: Anglia-Svájc

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik