Bemutató: dédunokája írt könyvet Borbás Gáspárról, a magyar válogatott első gólszerzőjéről

CS. P.CS. P.
Vágólapra másolva!
2023.04.05. 20:18
null
Borbás Barna a könyvbemutatón (Fotó: Földi Imre)
Sporttörttörténeti évfordulóhoz igazították az Első gól – Borbás Gáspár élete című könyv sajtóbemutatóját: Borbás Barna portrékötetének főszereplője százhúsz éve, 1903. április 5-én szerezte meg a magyar válogatott első gólját, a Csehország elleni 2:1-es győzelem során.  

Stílszerűen az eset színhelyén, az 1903. április 5-én rendezett Magyarország–Csehország mérkőzés helyszínén tartották meg szerdán a százhúsz éve 2:1-es győzelmet arató magyar válogatott első gólszerzőjének, Borbás Gáspárnak (1884–1976) szentelt portrékötet sajtóbemutatóját. Az pedig már több mint stílszerű, hogy a Millenáris-pályán nyilvánosság elé tárt kötetet az FTC egykori balszélsőjének dédunokája, Borbás Barna újságíró jegyzi, aki a Válasz Online Kiadó gondozásában tálalt kiadványban sokkal többet kínál, mint egyszerű sporttörténeti visszaemlékezést.

„A könyv írása során egyre erősebb lett a benyomásom, hogy az amatőr labdarúgás őskorában a résztvevők iskolázottsága, foglalkozása alapján a futball főként polgári tevékenység volt. Úgy is lehet mondani, hogy a magyar középosztály lábán és fejében született meg a magyar labdarúgás” – fogalmazott a 36 éves, történelem szakon végzett szerző. Az első jogász diplomás magyar labdarúgó unokája, a sajtóeseményen szintén jelenlévő Kertész Adrienne személyes emlékei alapján hozzátette, hogy Borbás Gáspár idősebb korában keveset mesélt a régi történésekről, és visszafogottságában amúgy is befelé forduló, dicsekvést kerülő személyisége mellett az is közrejátszhatott, hogy élete során sok méltánytalanságot kellett megtapasztalnia.

Az Első gól című kötet az erős sportkulturális szál mellett huszadik századi családtörténet, a korszak szellemiségének, politikai kihívásainak, megpróbáltatásainak, a polgári világ átalakulásának dokumentációja is. Ismertetőjében ezt olvassuk: „Hogyan emelkedett fel, miért lett sikeres a magyar labdarúgás a századforduló után? Hogyan lett a Fradi csatárából Bajcsy-Zsilinszky Endre követője, és vett részt a Horthy-korszak egyik legkínosabb politikai botrányának kirobbantásában? Hogyan segített menekülni Teller Ede családjának és másoknak a II. világháború borzalmai közepette?”

Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó-szövetség szóvivője az eseményen Borbás Gáspárt méltatva felidézte az első gól körülményeit, és a sormintát összefoglalva kiemelte, Ádám Martin bolgárok elleni találatáig immár 1975-re bővült a magyar válogatott hivatalos góljainak száma. Borbás Barna zárásként dédapja iránymutatását idézte fel: „Egyet tudok tanácsolni a mai fiataloknak – ne a gól ellen küzdjenek, hanem a gólért!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik