Minifutball Eb: kiütéses győzelem a törökök ellen

LEINER SOMA (Kijev)LEINER SOMA (Kijev)
Vágólapra másolva!
2018.08.14. 18:30
null
A 17 esztendős Soltész István (pirosban) két gólt szerzett a törökök ellen
Meggyőző játékkal, 6–2-re nyert minifutball-válogatottunk a törökök ellen a kijevi Európa-bajnokságon. Nagy Lajos együttese így két meccset követően hat ponttal áll a csoportjában, s amennyiben megveri szerdán a szerb csapatot is, bejut a nyolc közé.

Papíron a csoport leggyengébb csapatával mérkőzött a Nagy Lajos vezette magyar válogatott a kijevi minifutball Európa-bajnokság harmadik versenynapján. A törökök két vereséggel, illetve 4–12-es mérleggel kezdték a kontinensviadalt, míg a mieink az azeriek legyőzését követően hétfőn pihenőt kaptak.

A rivális tehát az utolsó szalmaszálba igyekezett belekapaszkodni, míg a magyar együttes nagy lépést tehetett a továbbjutás felé – noha tény, hogy a csoportkör utolsó két napjára a két legnehezebb ellenfél marad.

Előbb azonban a törökök. A két fél először a 2016-os székesfehérvári Eb-n találkozott (akkor 4–2-re győztünk), majd tavaly a brnói Európa-bajnokságon is. Akkor Nagy Lajos fiai 1–0-s győzelmet arattak, igaz, azóta mindkét válogatott – de főleg a rivális – jelentős változásokon esett át.

Az első lövésre alig öt másodpercet kellett várni, az azeriek ellen győztes gólt szerző Béres Ferenc rögtön a középkezdés után tüzelt, ám kísérlete elkerülte a kaput. A mieink ismét a Tajti – Sós, Rajz, Horváth, Soltész, Béres összeállításban kezdtek, és esélyeshez méltóan ragadták magukhoz a kezdeményezést. Előbb Rajz Miklós, majd Rábold Richárd találta el a kapufát, csak idő kérdése volt, mikor szerzik meg a vezetést a piros-fehér-zöldben játszó magyarok.

A tizedik percben végre átszakadt a gát: Sós Márkó iramodott meg, centerezését Horváth Zsolt vágta a léc alá (1–0). Gyorsan jött a második is, Kiprich Dániel agresszíven támadott le, majd a védőt és a kapust is elfektetve pöckölt a hálóba (2–0). A törökök hátul zavartak, támadásban ötlettelenek voltak, első lövésükre tizennégy percet kellett várni. A félidő hajrájában Camkir ugyan eljutott kapufáig, de összességében meggyőző fölénnyel vonulhatott pihenőre a Nagy-csapat.

A fordulást követően hamar dűlőre vitték a mieink a találkozót, sorrendben Béres, Rábold, majd Soltész volt eredményes (5–0). Ugyan Genc révén a törökök szépítettek, együttesünk hozzáállását jól példázta, hogy szinte rögtön a középkezdésből újabb gólt szerzett, Soltész fejjel mattolta Atasoyt (6–1). A hajrában ugyan alábbhagyott koncentráció, s Alkaya találatával zárult a meccs (6–2), összességében egy pillanatig sem forgott veszélyben a kiválóan futballozó magyar válogatott sikere.

„Olyan meccs volt, amilyenre számítottunk, komolyan vették a srácok, és kijött a tudásbeli különbség. Ez gyönyörű gólokban is megmutatkozott, abszolút reális a nagy különbségű győzelem. Az utolsó pár percben már nem koncentráltunk eléggé, ezért kicsit mérges vagyok, de lehet, hogy már a sorsdöntő szerbek elleni találkozó járt a fejekben. Ha nyerünk, mindenképpen bejutunk a nyolc közé, így nagyon készülünk arra a mérkőzésre" – értékelt a lefújást követően Nagy Lajos.

A magyar válogatott kerete
Kapusok:
Sikur Lajos, Tajti Bence
Mezőnyjátékosok: Sós Márkó, Rajz Miklós, Horváth Zsolt, Sowunmi Thomas, Nagy Attila, Béres Ferenc, Szabó Zsolt, Cseri Gergő, Kiprich Dániel, Roni Ribeiro da Silva, Rábold Richárd, Soltész István, Bánfalvi Balázs

A magyar válogatott további csoportmérkőzései
Augusztus 15., 18 óra: Magyarország–Szerbia
Augusztus 16., 20 óra: Magyarország–Csehország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik