Van Buuren: „A hosszú távú gondolkodásra hívnám fel a figyelmet”

Vágólapra másolva!
2009.06.05. 13:35
Olimpiai labdarúgó-válogatottunk szombaton kezdi meg szereplését a 2011-es U21-es Európa-bajnokság és egyben olimpiai kvalifikációs torna selejtezőiben. A magyar csapat Olaszország, Wales, Bosznia-Hercegovina és Luxemburg társaságában a harmadik csoportba került. Első két találkozónkat június 6-án Győrben, 10-én pedig Dudelange-ban egyaránt Luxemburg korosztályos legjobbjaival vívjuk.
Koman ismét továbbjutna a válogatottal
Fotó: Mirkó István (archív)
Koman ismét továbbjutna a válogatottal
Koman ismét továbbjutna a válogatottal
Fotó: Mirkó István (archív)
Koman ismét továbbjutna a válogatottal
A magyar olimpiai labdarúgó-válogatott kedd óta Telkiben készül a Győrben rendezendő, Luxemburg elleni U21-es Európa-bajnoki selejtezőre. Wilco van Buuren pénteken tartott nyilvános edzést, amelyen megjelent Erwin Koeman, a magyar felnőttválogatott szövetségi kapitánya is.

A szakember holnap utazik Stockholmba, hogy megnézze a Svédország–Dánia vb-selejtezőt.

„Számunkra a legjobb eredmény a döntetlen lenne, de azzal is kiegyeznék, ha Dánia nyerne. A most Telkiben edző fiatalokra tétmérkőzésen még nem számítok, de felkészülési találkozókon lehetőséget biztosítanék egy-két embernek, vannak kiszemeltjeim” – mondta a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

Szintén megtekintette az edzést Kovács Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója, aki elmondta: tizenhárom év után újra olimpiai válogatott néven szerepel az együttes, amelynek nagyon nehéz a helyzete, még Luxemburgot sem szabad lebecsülnie a csoportellenfelek közül, és persze a továbbiakban is nagyon nehéz mérkőzések várnak rá.

„Az egész magyar sporttársadalomnak jó lenne, hatással volna rá, ha kijutna a csapat. Minden eszköz adva van, hogy sikeres legyen: jók a körülmények és jó játékosok is alkotják a válogatottat.”

Az edzés után Wilco van Buuren utánpótlás-szakágvezető jó hangulatban nyilatkozott a Nemzeti Sport Online-nak. A holland szakember elmondta, sok labdarúgóval, például Németh Krisztiánnal most találkozott először.

„Végignéztem a null nullra végződő Wales–Luxemburg találkozót, amelyen a walesiek már-már verekedős futballt játszottak, míg Luxemburg sok emberrel, mélyen védekezett. A magyar csapat is ilyen harcmodorra számíthat 6-án Győrben. Sajnálom, hogy eddig nem voltak jó eredmények, mert bár jól játszottak a korábbi utánpótláscsapatok is, a legfontosabb, a jó eredmény elmaradt. Ugyanakkor a hosszú távú gondolkodásra hívnám fel a figyelmet: több fiatalnak kellene lehetőséget kapnia, például az NB I-ben. S a külföldön légióskodóknak is azt javaslom, hogy olyan klubba igazoljanak, ahol több szerephez juthatnak.”

Koman Vladimir parádésnak titulálta a telki edzőközpontot, ahol ma egy átmozgató edzést tartottak és a pontrúgásokat gyakorolták. Az előző szezont az olasz másodosztályú Avellinóban töltő középpályás elmondta, mindenféleképpen továbbáll eddigi együttesétől, és júliustól a Sampdoria nagycsapatával készül.

Koman még arról is beszélt, hogy mennyire nehéz lesz a kvalifikáció az olimpiára, de megvan rá az esély, hiszen azokkal a korosztályos gárdákkal, amelyekben ő szerepelt, eddig mindig sikerült továbbjutni. Gulácsi Péter, a Liverpool kapusa szerint pedig gólokkal nyerhetjük meg a holnapi, Luxemburg elleni selejtezőt, ha sikerül már az első félidőben feltörni a vendégek masszív védelmét.

ÚT AZ OLIMPIÁRA

A selejtezőket követően a tíz csoport első helyezettjét, valamint a négy legjobb másodikat párokba sorsolják, s oda-visszavágós rájátszás során dől el, melyik lesz az a hét csapat, amely 2011-ben a házigazda Dániával kiegészülve megküzd egymással az Európa-bajnoki címért. A tornáról négy együttes kvalifikálja magát a 2012-es londoni ötkarikás játékokra.

RIPORT AZ EDZŐTÁBORBAN

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik