Jót tettek a cserék, két góllal nyert a válogatottunk

Vágólapra másolva!
2024.03.21. 17:56
Fotó: Árvai Károly
A magyar U21-es labdarúgó-válogatott felkészülési találkozón 2–0-ra legyőzte Budapesten Moldovát. A jövő héten kedden Kazahsztán ellen lép pályára Almatiban Európa-bajnoki selejtezőn a magyar válogatott, amely a tavaly őszi „odavágón” 2–0-ra győzött.

 

U21-ES FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Magyarország–Moldova 2–0 (1–0)
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion, 800 néző. V: Altmann (osztrák)
Magyarország: Hegyi (Pécsi, a szünetben) – Szabó A. (Baranyai, 74.), Yaakobishvili A. (Alaxai, 81.), Baráth P. – Kovács M. (Vajda B., 62.), Bényei (Ominger, 63.), Kata (Horváth A., 81.), Vitális (Kosznovszky, 62.), Benczenleitner (Eördögh, 74.) – Németh A. (Kerezsi, a szünetben), Molnár R. (Jurek, 74.). Szövetségi edző: Szélesi Zoltán
Moldova: Dodon (Dumenco, a szünetben) – Calestru (Covali, a szünetben), Cucos, Motoc, Saca (Iovu, a szünetben) – Chele (Pascaluta, a szünetben), Lisu (Dolghi, a szünetben), Bulmaga (Gau, a szünetben), Bors (Dumbrava, 74.) – Lupan (Lupasco, a szünetben), Botnari (Raileanu, a szünetben). Szövetségi edző: Stefan Stoica
Gólszerző: Kerezsi (54.), Jurek (90+2.)

ÖT HELYEN VÁLTOZTATOTT a kezdőcsapaton az U21-es válogatottat szövetségi edzőként először irányító Szélesi Zoltán az együttes legutóbbi, Skócia ellen 0–0-ra végződő Európa-bajnoki selejtezőjéhez képest. A kikerülők közül Eördögh András, Kosznovszky Márk és Csinger Márk a cserék között kapott helyet (utóbbi elővigyázatosságból, nemrégiben épült fel sérüléséből), míg Horváth Krisztofer és Vancsa Zalán a felnőttválogatotthoz kapott meghívást. Ott volt azonban a kezdő tizenegyben a Gironában januárban három tétmérkőzésen pályára lépő Yaakobishvili Antal, a védelem tengelyében, a bal oldalán a télen a lengyel bajnoki címvédő Rakówhoz kölcsönbe kerülő Baráth Péter kapott lehetőséget, elöl pedig Molnár Rajmund társaként a Hamburgban rendre csereként beálló Németh András rohamozott.

Az már a mérkőzés elején kiderült, hogy az ellenfél szerény játékerőt képvisel, játékosait letámadással könnyedén labdavesztésre lehetett kényszeríteni. Az első tíz perc biztató volt, egy-két kisebb lehetőséget kidolgozott a magyar korosztályos csapat, ám utána többnyire abban merült ki a játék, hogy a felezővonal környékén gurigáztak a hazai futballisták. Riadalmat okozott, amikor Yaakobishvili Antal ütközött Ilie Botnarival, a védő ugyanis a bordáját fájlalva elterült a földön, és hosszas ápolásra szorult – szerencsére visszatérhetett.

Az első félidő során legközelebb a 38. percben Vicu Bulmaga szabadrúgását követően szökhetett egekbe a magyar szurkolók pulzusa, a moldovai labdarúgó ugyanis mindenkit meglepve 28 méterről ragyogóan lőtte meg a labdát, amely a lécen csattant. Egy perccel később Kovács Mátyás előtt adódott hatalmas lehetőség, ám a kapusba lőtt, majd Benczenleitner Barna célzott ígéretes helyzetben jócskán fölé.

A szünetben a moldovai kapitány nyolc helyen változtatott, Szélesi Zoltán pedig kettőn – Pécsi Ármin kapus először kapott lehetőséget az U21-ben. Az 50. percben a szintén becserélt Kerezsi Zalán szerezhette volna meg a vezetést, ám két és fél méterről bal lábbal nem találta el a labdát. Három perccel később azonban már bevette a kaput, bal oldali szögletet követően Kata Mihály csúsztatott, ő pedig a bal sarokba fejelte a labdát. Ezután egyre több szemre tetszetős támadást vezetett a magyar csapat, különösen a jobb oldalon, s meg kell említeni, hogy a cserék közül Vajda Botond, Ominger Gergő és Kosznovszky Márk is lendített a támadójátékon, mindketten ügyes megoldásokkal segítették az építkezést.

A semmiből azonban majdnem betalált Moldova. Yaakobishvili Antal hibázott nagyot, nem tudta eldönteni, milyen döntést hozzon a kezdőkörben, Vlad Raileanu a labdát megkaparintva a tizenhatosig futott, ám elhibázta a ziccert – Pécsi Ármin nagyot mentett. A hajrában is inkább a magyar csapat veszélyeztetett, de a hatalmas ziccerek elmaradtak – a 92. percben aztán Jurek Gábor tizenhat méterről a kapu jobb oldalába bombázta a labdát. Hiába szerette volna Szélesi Zoltán, ha első mérkőzésén könnyed győzelmet arat az U21-es válogatott Moldova ellen, meg kellett dolgoznia a kétgólos sikerért, ugyanakkor a végeredménynél sokkalta fontosabb, hogy együttese kedden elhozza a három pontot a kazahsztáni Eb-selejtezőről, amire a második játékrészben mutatott játékkal minden esélye meglehet. 2–0

Pozitív az első benyomásom a csapatról, a győzelem visszaigazolás. Fontos, hogy ezzel a sikerrel kezdtük a közös munkát, két edzést követően irányíthattam a korosztályt. Jobban kell támadnunk a jövőben, elemzésre van szükség ahhoz, hogy miben kell javulnunk. A hozzáállással elégedett voltam, a cserék jól szálltak be, hozzá tudtak tenni a játékunkhoz, gólokat szereztek, aminek örülök. Ez az első mérkőzés jó alapot adhat, lehet rá építeni, de van mit még javítani a csapatjátékon.
SZÉLESI Zoltán, az U21-es válogatott szövetségi edzője

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik