Könyvajánló: Ha a pályák mesélni tudnának... – bemutató az Erkel Színházban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2022.01.31. 20:38
null
Az Erkel Színházban mutatták be a kiadványt (Fotó: Tumbász Hédi)
Budapesten az Erkel Színházban bemutatták a Ha a pályák mesélni tudnának... című könyvet, amelyről Tukacs László társszerzővel beszélgetett Dr. Kovács Barnabás nagykövet, egykori fehérgyarmati diák.

A szatmári vidéken, a fehérgyarmati járásban az 1970-es nagy Szamos-árvíz után összesen 39 csapat futballozott, számuk az évtizedek során 14-re apadt. Az apró települések között bolyongva Tukacs László túristvándi tanító, játékos, edző segítségével megelevenednek a hamisítatlan falusi futballtörténetek, amelyek az ország bármely vidékén ismerősek lehetnek, a szatmári labdarúgás utolsó mohikánjának szájából mégis különösen hitelesen hangzanak.

A régi idők csodaautójával, egy közel fél évszázados bogárhátúval rójuk az utakat, és közben csak hallgatjuk, hallgatjuk a letűnt falusi futballvilág hihetetlenebbnél hihetetlenebb, mégis megdöbbentően valóságos legendáit.

Tukacs László szenvedélyesen mesélt (Fotó: Tumbász Hédi)
Tukacs László szenvedélyesen mesélt (Fotó: Tumbász Hédi)

A dokumentumértékű elbeszéléseket Csillag Péter újságíró segítségével könyvben és filmsorozatban is rögzítették, hogy betűk, fotók és mozgóképek révén egyaránt megtapasztalhassuk, mennyi felejthetetlen csodának, könnycsordító tréfának és emberi drámának lennénk tanúi, ha a pályák mesélni tudnának...

Az Árvai Károly és Szaniszló Róbert fényképeivel illusztrált, Szabóky Zsolt címlaptervévelkészült kiadványt Budapesten az Erkel Színházban mutatta be a Rézbong Kiadó. Tukacs László társszerzővel Dr. Kovács Barnabás nagykövet, egykori fehérgyarmati diák beszélgetett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik